gliste podančice
Meni je enkrat rekla zdravnica, če ima kdo v družini podaničice jih bo v parih dneh dobila cela družina, ker se raznašajo na okoli, če ne ukrepaš. Podančice so pa majhne prozorne glistice, ki ponoči lezejo okoli ritne odprtine. Dokler si ne razčistite zadevo si dobro umivajte roke in bolj pogosto menjajte spodnje perilo.
Če samo srbi in ni podančic, potem bo pomagala krema KUTERID, ki se jo na žalost dobi samo na recept. Obišči otroškega zdravnika.
Ni nujno, da se vidijo, ker se menda izločajo ciklično. Ampak če jo srbi, potem se očitno trenutno naj bi se izločale. Poglej, vsekakor. Za uho pa ne bi rekla, da srbi od tega. Nos ja, ker je pač združen s prebavnim traktom, da bi pa v uho zašle, no ja, možno, če tako pomisliš, saj je uho tudi povezano z vsemi zadevami okoli grla.
Lepo pozdravljeni
nekaj mojih kopiranih glistnih štorij
možni znaki so tudi hujšanje, bledica, jutranje bruhanje, dviganje kisline, motnje spanja, krči v trebuhu
Otrok z glistami ali podančicami je lahko v vrtcu. Te žvalke, ki se nahajajo v prebavilih so se vnesle vnaše telo zaradi umazanih rok.
Če torej vemo, da je potrebna higiena oziroma dobro umivanje rok, potem ni bojazni, da bi se gliste prenašale iz enega na drugega.
Enkrat sem prebrala dober grafit: Z nami nisi nikoli sam-tvoje gliste!
Gliste naj bi bile tudi v blatu in bi jih morala opaziti. Opisala ti bom nekaj primerov. Sama sem kot otrok imela gliste z vsemi znaki, ki sem jih že opisala. Takrat še ni bilo teh zdravil in se je zadeva vlekla bolj počasi. Spomnim se, da sem precej kašljala, ker so mi gliste prišle včasih tudi do grla.Ko sem bruhala , sem izbruhala kepo zvozlanih glist.
Mama mi jih je večktat morala potegniti iz ritke, ker so mi visele le na pol ven. Vse to se dobro spomnim in mi je še danez prav grozno, ker ne morem pozabiti občutka, ko mi je zunanji del gliste migal po riti, nato pa sem jokala in kričala, da ji je komaj uspelo vzeti glisto ven.
V bolnici sem bila priča kako so gliste lezle otroku iz ritke. Videla sem primer , ko je otrok star okrog tri leta vsakič pokakal z blatom ali brez cele kepe glist. Gliste so bile bledo sivkaste barve in dejansko dolge in debele kot velik deževnik.
Gliste so trdovratne, vendar mislim, da bi morale po sirupu ali zdravilih oditi. Res pa je, da se potem izločijo , ne vem kako naj rečem- krepane.
Tudi male gliste, tiste centimeter velike opazimo takoj , ko drekec pade iz ritke. Takoj zatem se povlečejo v blato in so težko vidne.
srečno
Ascaris lumbricoides (navadna človeška glista )
je med največjimi in razširjenimi glistami, ki zajedajo v črevesju človeka
ima šiljasto telo
spola sta ločena
samica je večja kakor samec ( 30 cm )
parazit je podoben deževniku
samica dnevno izleže preko 200.000 jajčec
jajčeca so velika do 60 um , ovalna ,rumenorjava in nagubane površine
jajčeca v svežih iztrebkih so nezrela in dozorijo šele v okolju
gliste lahko zamašijo črevo (ileus) ,možna je tudi perforacija črevesja
larve pri zorenju lahko zaidejo v pljuča,kjer povzročijo lahko pljučnico
okužbo dokažemo z mikroskopskim pregledom blata ,kjer so prisotna jajčeca parazita
Teoretično je možno, ker se človek okuži z vnešenimi jajčeci in umazanimi rokami. Torej, če so jajčeca v ustih, so tudi na žlici. Dokler so gliste, so tudi jajčeca in nevarnost samookužbe je vedno prisotna.
Avtor: Maja
Datum: 22-04-05 16:11
Pri našem 5-mesečniku so ugotovili gliste. Najverjetneje jih je dobil od starejše sestrice, ki jih je imela kakšen mesec nazaj. Pediatrinja ne ve kaj naj, ker je za sirup še premajhen in ker je samo dojen, bi bilo to zanj najbrž prehudo. Rekla je, da se bo posvetovala s določenimi strokovnjaki glede tega in mi sporočila. Zanima me ali se je kateri od vas to mogoče zgodilo in kaj ste naredili? Ste dobili sirup? Kako je vplival na otroka? Kakršnakoli izkušnja bi bila dobrodošla, ker res ne vem več kaj bojo sčarali vsi ti zdravniku na kupu.
Avtor: TIFFANY
Datum: 25-04-05 16:48
Najbolje je , da pokličete v lekarno kjer vam bo farmacevtka dala zelo natančna navodila glede možnosti uživanja določenega zdravila in starostjo otroka.
srečno
Avtor: TIFFANY
Datum: 12-02-05 18:03
Z zaužitjem jajčec toksokare, majhne nitki podobne gliste, ki živijo v črevesju psov in mačk, se razvije glista, ki se naseli lahko v katerem koli organu. Največkrat so prizadeti otroci
Pojavi se lahko tudi vročina in težave z dihanjem. Če se naseli v očeh ,se lahko pojavi slepota. Običajno pa ni nobenih bolezenskih znakov.
Zdravi se z zdravili proti zajedalcem, preveri prisotne živali- mačke in pse , ki so v stiku z otrokom
srečno
Moj Otrok jih je prinesel iz sole, dobila sem jih tudi jaz, za moza nisem sigurna in pa vecji otrok. Mene je srbelo okrog zadnjika, pri otrokih sem jih videla v blatu. Vsi smo jedli vermox, zdravnica je rekla 2 rundi, na 14 dni..No mi smo naredili 5 rund za vsak slucaj. Se pravi vsake 14 dni 1 tableto in ponovili 5 ciklusov.
Se zdaj vsakic ko me kaj zasrbi, sem cela nervozna..
Umivat roke in niti slucajno ne devat rok v usta..
Ce jih ima otrok, absolutno se zdravit cela familija, isto kot pri ušeh.
Pri nas pa nisem v blatu opazila nobene, noben nima podocnjakov, noben ne praska ritke, noben se ne zbuja ponoc, noben ni jokal da trebuscek boli in noben ni imel zadaha.. pred casom je visel listek v vrtcu za podancice…pa sem si nekega vevera rekla, pejmo pogledat. In sem sla in srecala eno podancico ki se je premikala. Potem sem sla se drugega otroka pogledat in tam tudi ena….ja res ena pri vsakem, ne malo morje. Naslednji dan sla po tablete, in naslednjih nekaj dni vse mozno prala na 90 ali min na 60, vsako jutro umivala in preoblacla, sedaj nas caka druga doza, v tem obdobju ne zasledim nobenih premikov vec. Me pa mozi sledece: NIJZ je izdal navodilo, da mora pediater dati zdravila za celo druzino IN ponovitveno dozo. No pa sem se mogla kregat, da sem dobila vsaj za vse za prvo dozo za drugo pa so rekli naj kar osebni zdravnik napise za vse, ces da se bo poglihalo. Baje je problem z zavarovalnico. Mene to ne zanima. Navodila so jasna, zavarovanje placujemo, torej,? In potem poslusam eno zdravnico, ki komentira da je zdj epidemija s podancicsmi, pa drugi pritrdi….ja madona ce ne daste zdravil…upam da se nam ne ponovijo ker drugace bom popizdila na polno. Vsak naj korektno dela svoje delo pa bo prec lazje.
Kaj je s teboj bolnik, davle es stare teme. Nc bat vse premisljeno ravnamo, dadobimo odzive uradnih organov, tvoji tukaj so pa tudi jasni, delujes prrdvidljivo kakor smo nacrtovali tako tukaj kotpovsod drugod, kjer izvajas svoje zahrbtne intrige in seveda uradno osebje se tudi pridno dokazuje. Nadaljujte.
Pa tako pametnega se delas zvsemi studiranci vred ampak ocitno vammnogo maanjka v vasih bolnih poslih, ker ste ze zdavnaj ujeti. Kar pisi in se hvalisaj sebi v skledo pljuvate, pa se zavedas se ne vkljucno z vsemi uradniki, ki veselo kr s ijo vse zakone, da ti krijejo hrbet. In so veselo pogrnili in ugriznili v nastavljeno vabo. Kar nadaljuj ker imas tako nabit ego, da mislis. Da ti nihce nic ne more, smo ravno zato se toliko bolj uspešni. Niso tako vsemogočen in zskrit z uradniki v tvojih intrigah, kot si zmotno domisljas. Je pa res, da u veseljem bodo sihti sli mnogim.
Pa veselo zabavo.
Se strinjam, moj otrok jih je dobil v šoli, pediater pa nikakor ni hotel dat tablet za celo familijo, dal je za drugaga otroka, pa še to je rekel, da imamo tablet več kot dovolj..ostalo je rekel, naj rihtam pri osebnem, čeprav sem mu rekla, da so taka pravila, se ni dal motit.
Na srečo mi je potem moja zdravnica napisala 2 pakungi in smo vsi vzeli.
V bistvu je celo rekel,da sploh ni nujno, da vzamemo vsi, da NAJBRŽ se nismo nalezli..Mislim, katastrofa, zdravnik pa tak..tega kroga ne prekineš, če se zdravi samo posameznik..isto kot uši..
Podancice niso tak bavbav, ce ze sam po sebi vzdrzujes ustrezno higieno.
Ce jih dobi odrasli, druzinska preventiva ni potrebna, ker odrasli ponavad ne gre z roko iz riti v usta, ker redno menjava spodnje perilo, ker si redno umiva roke in predvsem, ker jih takoj opazi. Ta hudic namrec srbi, ko se premika proti izhodu. Jest sem jih ujel prvi dan in nikogar okuzil v familji. Ze s prvo tableto je bila stvar zakljucena. Druga je bila izkljucno preventivna in ni vec odplaknila nobene podancice.
Ce jih dobi otrok, je treba pa razkuzit celo familjo. Dve dozi sta vrh glave dosti. ,
In ne mesajte cloveske gliste s podanicami. Razlika, kot dan in noc.
Tablete pa niso tako nedolzne, ne jejte jih kot curkcke. Jetra jih ne marajo, tudi zelodec in trebuh znata strajkat.
Se strinjam, moj otrok jih je dobil v šoli, pediater pa nikakor ni hotel dat tablet za celo familijo, dal je za drugaga otroka, pa še to je rekel, da imamo tablet več kot dovolj..ostalo je rekel, naj rihtam pri osebnem, čeprav sem mu rekla, da so taka pravila, se ni dal motit.
Na srečo mi je potem moja zdravnica napisala 2 pakungi in smo vsi vzeli.
V bistvu je celo rekel,da sploh ni nujno, da vzamemo vsi, da NAJBRŽ se nismo nalezli..Mislim, katastrofa, zdravnik pa tak..tega kroga ne prekineš, če se zdravi samo posameznik..isto kot uši..
[/quote]
Ampak, če si res tako precizna, potem bi morala zdravit tudi vse, s katerimi dnevno prihajaš v stik, torej prijatelje, sodelavce, ostale sorodnike in vse otroke v vrtcu.
Forum je zaprt za komentiranje.