Glasbena šola
Ti, citra, kdo te plačuje za to propagando, ki jo zganjaš tule gor? Če bi bila tako dober pedagog, kot o sebi misliš, da si, bi ne imela tooooooliko časa, kot ga očitno imaš, da stresaš večje in manjše bedastoče, ki z realnim stanjem nimajo kaj dosti skupnega.
Ja, dober pedagog je bistven, v tej edini točki se strinjam. DObrih pedagogov je pa polno tako v zasebnih kot javnih šolah, mi imamo fantastičnega prfoksa za NOG in Solff, sama sem imela fantastično prfokso za NOG in Solff – oboje v javni šoli, pa sem sama že 30 let ven iz nje. Imamo fantastičnega prfoksa za klavir – v javni šoli. Izvrstno prfokso orgel – v javni šoli. Odličnega prfoksa tolkal – v javni šoli. Imamo pa dve zelo zelo slabi izkušnji z zasebno šolo, eno res PORAZNO – ne bi podrobneje. Glasbene šole niso krivične, je pa sredstev vedno manj in so prisiljene marsikaj zavrniti, kar bi radi sprejeli. Staršem je pogosot nemogoče razumeti, da njihov “slavček” sicer ima veselje, nima pa tisti osnovnih danosti za to, da bi nekaj naredil iz sebe. Ni samo posluh, gre tudi za koordinacijo, koncentracijo in še marsikaj. Tega pa nobena zasebna ali nezasebna šola ne bo dala. Tko da se malo umiri in spusti na realna tla!
Imam občutek, da je to tista nezadovoljna učiteljica, ki si ni uspela urediti izobrazbe in ni bila zadovolja z zavrnitvijo na mesto ravnatelja. Morda si pa išče učence. Evo prispevek.
http://www.zon.si/po-20-letih-vrgli-stvari-v-skatle-in-adijo/
in
https://veselaglasbena.si/o-soli/ucitelji/ana-kralj/
Ali pa pač ena nezadovoljna učiteljica, ki mora pljuvati po javnih GŠ.
Vse lepo in prav, vendar pozor: niso vse zasebne GŠ ( predvsem tiste s koncesijo) tudi OK, ker imajo tudi kader, ki naprimer ne “dobi” redne zaposlitve po javnih GŠ in se tudi hitro menja, odide, ko dobi nekje redno zaposlitev ( po zasebnih GŠ je precej honorarcev) – kar je pa zelo zelo neprijetno sploh za otroke v mladih letih na začetku, ko začne sodelovat z enim učiteljem naprimer, pa se super ujameta – ne pozabite, da je to pri mladih otrocih zeloooo pomembno, kakšen pedagog je učitelj, sploh taprvi, da ne pobere otroku z nepravim pristomo volje in želje, no potem pa dobi enega,ki je katastrofa in otrok preprosto odneha, ker noče več ne vaditi, ne hoditi v šolo. Pišem iz izkušenj. In se sploh ne strinjam, da so s tega vidika v zasebnih GŠ prijaznejši do otrok, še manj pa do starševske denarnice, saj je prispevek ponavadi kar trikratnik tistega v javni GŠ…
Verjamem pa, da so nekaterim staršem zasebne GŠ izhod v sili, ker ne pridejo v javne zaradi omejitev vpisa pri večini inštrumentov…
Spoštovani TRAVCOZAKRAVCO, TI CITRA, tu smo vsi zato, da delimo svoja mnenja in izkušnje, zato prosim ne spuščajte se na osebni nivo, ampak bodite do drugačnega mnenja kot je vaše strpni.
Kar se moje identitete tiče, je ne skrivam tako kot vi, ker me ni sram in stojim za besedami, ki jih napišem. Do sedaj nisem odgovarjala na vaše provokacije in tudi v bodoče ne bom, ker niso na nivoju sprejemljivega. Če vas ne bi bremenile osebne zamere, bi najbrž znali prebrati, da zagovarjam tako javne kot zasebne šole, vse tiste, ki dajo nekaj na dobrega učitelja in dobrobit staršev in otrok. Da sem kritična do vsega, kar se mi zdi, da je do otroku neprijazno, in da ob tem sama ne iščem nobenih koristi. Žal vas moram razočarati, da so vaše trditve glede mene in mojih prispevkov popolnoma napačne, in zelo daleč od nekega strokovno širokega in jasnega pogleda intelektualca, mnogim staršem pa so lahko v pomoč. Po moji subjektivni oceni spominjate prej na nekoga, ki brani svoj stolček in položaj in ne prenese kritike niti. Ampak to je samo moja subjektivna ocena, ki ni nujno, da je resnična.
V bodoče želim, da se izogibamo subjektivni ocen, ki niso produktivne.
Mislim da so debate kdo je boljši ali javna ali privatna glasbena šola nesmiselne in neproduktivne, nekonstruktivne, da ne ponujajo razvoja, in konstruktivnih rešitev, pač pa da ohranjajo vse tisto, kar je v sistemu slabo.
DA ŠE ENKRAT POUDARIM, NE PLJUVAM po javnih glasbenih šolah, ampak se zavzemam za razvoj javnega in privatnega glasbenega šolstva, ki bi bil prijazen otroku in staršem.
Razlika med javnimi in privatnimi glasbenimi šolami, ki jih vidim sama….
JAVNE GLASBENE ŠOLE
1. financira država in občina (država skrbi za plače učiteljev, občina za materialne stroške zgradbe)
2. zaposlitve učiteljev so za nedoločen čas
3. dostopne so tistim otrokom, ki naredijo sprejemni preizkus
4. veljajo starostne omejitve za posamezen inštrument
5. dela se po javno veljavnem programu in učenci zaključijo šolanje z izpiti
6. pouk poteka dvakrat tedensko pol ure, poleg tega se tedensko obiskuje predmet Teorije glasbe
7. nadomeščanja izostankov učiteljev in učencev niso v celoti urejena
8. program izobraževanja je največkrat omejen na klasično glasbo
9. programi niso prilagojeni otrokom s posebnimi potrebami, dislektiki, hiperaktivnimi itd
10. glede na to, da jih financira država, so šolnine manjše v primerjavi s privatnimi
11. so statične, učenci prihajajo v šolo
12. glede na program so zahtevnejše
13. materialni pogoji za delo učitelja so boljši, plača zagotovljena in število učencev glede na manjšo šolnino večje
PRIVATNE GLASBENE ŠOLE
1. se financirajo največkrat same
2. zaposlovanje učiteljev je v glavnem za določen čas, ali po pogodbi
3. dostopne so vsem, ne glede na starost
4. za posamezne inštrumente ni starostne omejitve
5. delajo po lastnem programu, oziroma se programsko prilagodijo željam otroka in starša
6. pouk je poteka enkrat tedensko, na pouku se učijo tudi teorijo glasbe, razen če se s starši ne dogovorijo drugače
7. nadomeščanje odsotnosti učitelja ali učencev se lahko v celoti uredi
8. program je širši in zajema lahko tudi druge zvrsti glasbe, pop, jazz, zabavno itd
9. program je lahko prilagojen otroku, četudi je dislektik ali hiperaktiven.
10. šolnine so večje
11. učitelji po dogovoru lahko prihajajo tudi na dom, ali v predele, kjer javnih glasbenih šol ni
12. so lahko tudi manj zahtevne do otrok glede na program
13. materialni pogoji za delo učiteljev so slabši, plača ni zagotovljena, prav tako tudi ne število učencev.
Lahko sem še kaj spregledala…
Sprašujem se, kdo hodi za mano po forumih in dela neke vrste cenzuro prispevkov. Je to ravnateljica, ki me je na neprijazen način odslovila po 22 letih dela na šoli, ali kdo od njenih zaveznikov na šoli? Najbrž nekdo, ki ima čas med delovnim časom.
Moji prispevki nikogar ne ogrožajo. Bojijo pa se tisti, ki se zavedajo, da niso dovolj dobri in jih sistem ščiti. Še enkrat poudarjam, da sem naklonjena spravni politiki med obema poloma, javnem in privatnem glasbenem šolstvu, le v tem smislu vidim napredek. In me osebne zamere ne zanimajo, niti jih ne mislim obnavljat, ampak ker sem bila izzvana, sem povedala svoje mnenje tudi glede tega.
Konkurenčnost bo postala običajna praksa tudi v glasbenem šolstvu. Nekje se to že pozna. Starši, četudi ne plačajo visoke šolnine v glasbenih šolah, hočejo tisto, kar menijo, da jim pripada tudi dobiti.
Tudi jaz sem dobila učence druge učiteljice, in dosti kritik sem slišala na njen način. Včasih mi je bilo težko, ampak skušala sem se zavzemati zanjo kolikor je bilo v mojih močeh, ker sem vedela, da jim ne smem v celoti verjet, ker so najbrž marsikaj pozabili. Zato vem, da je mnenja učencev včasih treba jemati z rezervo, in bolj gledati na tisto, kar otroci znajo in kako znajo. O učiteljih pa jaz z otroki ne bi debatirala.
Bomo pa vsekakor morali definirati v bodoče, kaj je dober učitelj, in kaj si želimo.
Pa lep pozdrav
Vse lepo in prav, vendar pozor: niso vse zasebne GŠ ( predvsem tiste s koncesijo) tudi OK, ker imajo tudi kader, ki naprimer ne “dobi” redne zaposlitve po javnih GŠ in se tudi hitro menja, odide, ko dobi nekje redno zaposlitev ( po zasebnih GŠ je precej honorarcev) – kar je pa zelo zelo neprijetno sploh za otroke v mladih letih na začetku, ko začne sodelovat z enim učiteljem naprimer, pa se super ujameta – ne pozabite, da je to pri mladih otrocih zeloooo pomembno, kakšen pedagog je učitelj, sploh taprvi, da ne pobere otroku z nepravim pristomo volje in želje, no potem pa dobi enega,ki je katastrofa in otrok preprosto odneha, ker noče več ne vaditi, ne hoditi v šolo. Pišem iz izkušenj. In se sploh ne strinjam, da so s tega vidika v zasebnih GŠ prijaznejši do otrok, še manj pa do starševske denarnice, saj je prispevek ponavadi kar trikratnik tistega v javni GŠ…
Verjamem pa, da so nekaterim staršem zasebne GŠ izhod v sili, ker ne pridejo v javne zaradi omejitev vpisa pri večini inštrumentov…[/quote]
Konkurenčnost bo postala običajna praksa tudi v glasbenem šolstvu. Nekje se to že pozna. Starši, četudi ne plačajo visoke šolnine v glasbenih šolah, hočejo tisto, kar menijo, da jim pripada tudi dobiti.
Tudi jaz sem dobila učence druge učiteljice, in dosti kritik sem slišala na njen način. Včasih mi je bilo težko, ampak skušala sem se zavzemati zanjo kolikor je bilo v mojih močeh, ker sem vedela, da jim ne smem v celoti verjet, ker so najbrž marsikaj pozabili. Zato vem, da je mnenja učencev včasih treba jemati z rezervo, in bolj gledati na tisto, kar otroci znajo in kako znajo. O učiteljih pa jaz z otroki ne bi debatirala.
Bomo pa vsekakor morali definirati v bodoče, kaj je dober učitelj, in kaj si želimo.
de odgovorim avtorici prispevka: če ma vaš otrok interes za glasbo in posluh, potem je to v redu. je pa treba pazit: če pevsko ni v redu je možno de sprejemnih izpitov v glasbeno šolo ne bo nrdila. ste pripravljeni na to? lahko poskusite , zgubit nimate kej, veseli bodte de ma vaša hčerka interes za glasbo. ampak ne bodite razočarani če ravno zato ker ste rekli sami de ona ko poje ne drži intonacije- če ne bo sprejeta. predvsem mora pa met tud sama željo, ne samo de bi šla tja na vašo željo. ker potem gre samo za stres za otroka in mu takšna šola postane muka. otroci ponavadi zlo zgodaj pokažejo kva jih zanima.
Forum je zaprt za komentiranje.