Gimnazija Šiška – izkušnje?
Naš sine si je zamislil, da bi se vpisal na Gimnazijo Šiška. Živimo relativno blizu, s tega stališča je primernejša kot tiste šole v centru. O vsem ostalem pa nimamo pojma. Kakšen ima ta gimnazija program? Verjetno bolj ali manj enakega kot ostale gimnazije, na čem pa je poudarek?
In predvsem: na kakšnem glasu je ta šola, kakšni so dijaki, imajo kakšne varnostne probleme ali veliko problematičnih oseb? Vem, da imaš na vsaki šoli boljše in slabše učitelje ter boljše in slabše učence. Ampak na eni bežigrajski ali škofijski gimnaziji je verjetno malo manj možnosti, da bi zajadral v kakšno slabo družbo ali da bi dobil slabe osnove znanja za na faks kot pa na eni moščanski ali kaj vem kateri gimnaziji. Kam v tem pogledu sodi Šiška?
V slabo družbo lahko zajadra tudi mimo šole, osnovo znanja za faks bo pridobil na katerikoli gimnaziji, če bo kaj delal. V glavnem je največ odvisno od njega in bolj malo od okolja. Tudi na “eni moščanski ali kaj vem kateri” gimnaziji ga nihče ne bo na silo vlekel v slabo družbo in ker imajo gimnazije enak učni program, bo tudi znanja odnesel, kolikor bo sam hotel.
Na Monu je zelo zelo pomembno in priljubljeno rangiranje gimnazij, o SŠ pa je bolj malo govora.
Torej, tukaj strokovno delimo gimnazije na elitne in ne elitne. Tako, da moraš zelo dobro premisliti kam vpisati svojega sončka.
Če si snob ali pa ti veliko pomeni kaj si mislijo sosedje, sodelavci, žlahta in pa nenazadnje Monke ga obvezno, ponavljam OBVEZNO vpiši na Bežigrad. Tako si boš pridobila spoštovanje in pa tudi ljubosumje (2 v 1). Ja, na Bežigradu bo res bolj težko zapadel v slabo oz. kakršnokoli družbo, ker tam je bolj poudarek na učenju in odličnosti, kot pa na samem druženju. Načeloma je dobro, da je sonček zdrav, ker v primeru odsotnosti od pouka je težko dobiti snov za prepisati.
No strogo za petami naj bi bila gim Vič itd….
No proti koncu tega monovskega rangiranja pa sta gimnaziji Šiška in Moste.
Jaz pa ti polagam na srce…. matura je enaka za vse gimnazijce in tvoj otrok naj se vpiše tja, kjer mu sede. Gimnazija je samo priprava na faks…. in ko le tega končaš, te nihče ne vpraša na katero gimnazijo si hodil… ker to sploh ni več pomembno. Pomembna bo samo DOKONČANA diploma.
In te bedaste točke v OŠ uničijo psihično marsikaterega otroka …in pa tudi starše. Zgrešeno na celi črti.
Moja hči je tam v drugem letniku, v splošnem razredu, ker ni kaka posebna športnica. V glavnem je to gimnazija za dijake, ki so intenzivni športniki (imajo recimo razred nogometašev, pa rokometašev, pa “mešane” razrede, kjer imajo vsi status športnika. Ti razredi imajo tudi čisto poseben režim. Splošni razredi so pa kot običajne gimnazije, s tem, da jih tudi večina kaj trenira ( v razredu moje hčere recimo sta samo ona in še dve dekleti, da ničesar ne trenirajo). Drugače pa je zahtevnost kar na nivoju, naša, ki je bolj lenčina zdeluje s trojkami, če pa se malo učiš pa gre tudi bolje. Vsak semester že na začetku dobimo razpored vseh preverjanj znanja, točno se ve, kdaj so ustna preverjanja (to se zmenijo sami), da se pa očitno marsikaj zmenit tudi izven tega. Se mi zdi, da se kar trudijo, da jim otroci ne zabluzijo kar nekam. Easistent deluje, vse obveščanje poteka po njem in po mailih. Glede na to, da je naša malce samosvoja, lahko rečem, da je tu našla družbo, ki je ok, veliko jih zaradi treningov niti ne more ne vem kaj okrog vandrat iin počet neumnosti. So pa v vsakem razredu kakšni, ki mislijo da njim pa ni treba, ti so odpadli že po prvem letniku. Nič posebnega in nič groznega, učitelji so kar ok, nekateri bolj drugi manj strogi. Največ avtoritete ima en učitelj angleščine, pa tudi najbolj priljubljen je, (ker je car, pravi hči), čeprav imajo kar delo z angleščino. Jaz imam kar v redu občutek, ne zdi se mi, da bi bila kvaliteta znanja kaj nižja kot drugje. Nekoliko slabši uspeh na maturi bi jaz pripisala prej športnemu programu kot čemu drugemu. Če se pa učiš, na nekem normalnem nivoju pa ni problema. Imajo pa relativno malo dodatnih zadev za doma naredit (seminarskih in podobnega).
Forum je zaprt za komentiranje.