geslo na spletni strani in avatarji na phpbb
Prvo vprašanje…
Za moje prijateljice sem postavila spletno stran, kjer imamo svojo interno klepetalnico (phpbb forumček) in kjer bi objavljale fotografije naših družin in dogodkov. Rada bi, da bi bil dostop na spletno stran možen le z geslom, saj je le za “interno” uporabo. Kako lahko to naredim, a še pred vstopom na index.html stran? Stran je enostavna, narejena kar v Wordu. Lahko pa uporabim še FP, če bo potrebno kaj več.
Drugo vprašanje…
Na svoji domeni in na svojem serverju (nič več na mojforum.net) sem postavila phpbb forumček, verzija phpBB 2.0.18, slovenska. Ne uspe in ne uspe pa mi:
– postaviti logotipa (svojega, namesto phpbb) – z direktnim linkom nazaj na začetno spletno stran
– ne vem zakaj ne deluje, da bi uporabnice forumčka lahko prilepile svoje slikce, avatarje. V admin foruma je avatar na voljo in pokljukan, vendar se ga potem dejansko vseeno ne da naložit (tudi če je <6kb).
Bom citiral našega mojstra klemenxxa:
odpri si eno prazno beležnico (notepad) in notri vpiši tole (lahko kar copy paste) brez črtic, to je samo zato, da se lepše loči od komentarjev:
———————————————————
AuthUserFile C:/Mapa_na_disku/.htpasswd
AuthGroupFile /dev/null
predloga)/images/logo_phpBB.gif
in notri pripopaš svoj logo, potem pa originalnega preimenuješ v kaj drugega (originalni_logo_phpBB.gif naprimer) svoj logo pa preimenuješ v logo_phpBB.gif
Je pa to potrebno narediti v vsaki od predlog, ki jih imaš – ČE jih imaš – v mapi templates (subsilver, noteboard itd), če bi slučajno menjala izgled foruma, sicer pa ni potrebno.
Pa lepo vabljena v Literarni (ko)tiček ki ga imam na
om citiral našega mojstra klemenxxa:
odpri si eno prazno beležnico (notepad) in notri vpiši tole (lahko kar copy paste) brez črtic, to je samo zato, da se lepše loči od komentarjev:
———————————————————
AuthGroupFile /dev/null
AuthName “Restricted Area”
AuthType Basic
require valid-user
——————————————————–
datoteko shrani pod imenom .htaccess
Potem moraš v Start – zaženi vpisati cmd, da prideš v ukazno okno (tisto smotano črno okno, po katerem se premikaš z ukazom cd.. in cd mapa
in priti v mapo Apache\bin
na primer:
——————primer———————————–
Microsoft Windows XP [Version 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.
C:\Documents and Settings\Wega>cd..
C:\Documents and Settings>cd..
C:\>cd program files
C:\Program Files>cd apache group
C:\Program Files\Apache Group>cd apache2
C:\Program Files\Apache Group\Apache2>cd bin
C:\Program Files\Apache Group\Apache2\bin>
——————-konec primera—————————
Sedaj vpišeš še ukaz:
htpasswd -cmb .htpasswd username password
—————primer—————————————
C:\Program Files\Apache Group\Apache2\bin>htpasswd -cmb .htpasswd prijateljice wega_je_mega
———konec primera———————————–
in izpisalo se bo :”Adding password for user prijateljice”
V mapi apache/bin boš sedaj našla novo datoteko .htpasswd, ki jo prekopiraj tja kamor si se odločila zgoraj v beležnici (moj primer je bil AuthUserFile C:/Mapa_na_disku/.htpasswd
, lahko pa je karkoli, samo v imenih mape se izogibaj šumnikov, presledkov in takih reči. Ta mapa je lahko kjerkoli, še bolje je če ni v mapi, ki je tvoja internetna.
Sedaj pa še datoteko .htaccess, ki si jo naredila z beležnico postavi v mapo, ki bi jo rada zaščitila – v mapo z vstopno stranjo ali pa kar mapo od foruma (phpBB2, predvidevam).
V bistvu zgleda bolj komplicirano, kot je v resnici, zato se kar pogumno loti zadeve.
Sedaj pa še avatarji:
JAz imam nastavljeno takole in mi dela bp:
Omogoči galerijo podob ” Da ” Ne
Omogoči oddaljene podobe
Podobe so povezane z drugo spletno stranjo “Da ” Ne
Omogoči nalaganje podob “Da ” Ne
Največja velikost datoteke podobe
Za naložene datoteke podob “20000” Bytes
Največja dimenzija podob
(Višina x Širina v pikslih) “80” x “80”
Pot do shrambe podob
Pot od korenskega imenika PhpBB do shranjenihpodob, npr. images/avatars “images/avatars”
Pot do galerije podob
Pot od korenskega imenika PhpBB do prednaložene galerije podob, npr. images/avatars/gallery ” images/avatars/gallery “
in to je to. Moje nastavitve so v narekovajih.
Še o logotipu:
Imaš dve možnosti: najlažja je, da greš v
http://………/phpBB22/templates/subsilver(ali kaka druga tema) /images/logo_phpBB.gif
in notri pripopaš svoj logo, potem pa originalnega preimenuješ v kaj drugega (originalni_logo_phpBB.gif naprimer) svoj logo pa preimenuješ v logo_phpBB.gif
Je pa to potrebno narediti v vsaki od predlog, ki jih imaš – ČE jih imaš – v mapi templates (subsilver, noteboard itd), če bi slučajno menjala izgled foruma, sicer pa ni potrebno.
Pa lepo vabljena v Literarni (ko)tiček ki ga imam na
Oh, samo – kaj ne furaš spletne strani s svojega compa? Ker si napisala da furaš spletno stran za svoje prijateljice sem bil prepričan da to delaš kar od doma in da je tvoj računalnik že strežnik, z Apačijem vred! Se opravičujem torej.
Samo za generiranje datoteke z geslom – .htpasswd
Za to obstajajo tudi programčki, naprimer tule na tejle spletni strani:
Dobila boš nazaj nekaj takega kot
“prijateljice: djh89sejh84d06dr4”
in tole preprosto prekopiraš v notepad, datoteko pa shraniš pod imenom .htpasswd
Če imaš torej svojo spletno stran na zakupljenem strežniku, potem boš morala seveda ustrezno prilagoditi pot v .htaccess datoteki…
PS – verjela ali ne, tistole študentsko stran delamo sami stari kozlički, ki smo se spravili študirat na pri štiridesetih…
Ej fanta hvala, sem šele danes prižgala računalnik… Spletno stran imam na podarjenem serverju (ne glih zakupljenem). Pravzaprav še gruntam, kako najbolje rihtat zadevo. Saj pravim, da se stran naredila kar v Wordu in uploadala gor na server kar prek ftp 🙂
No, zdaj imam gor tudi phpbb2, forumček že veselo laufa. Le avatarji mi delajo težave. Tudi logotipa po navodilih še vedno ne vidim 🙁 Pojma nimam zakaj ne.
Naredila bi pa rada še galerijico, ampak tako da bi punce lahko same lepile gor slikce.
In vse skupaj pod geslom. Zdaj moram it nađe lačne kljune nafutrat, jutri se pa lotim…
Vsak dan se kaj novega naučim 🙂 🙂 🙂
Hvala za tole: http://cmpt165.cs.sfu.ca/docs/htpasswd-create
Ok, še eno neumno vprašanj(c)e, od tamle—
Zdaj sem naredila XXX.htaccess datoteko in generirala XXXYYY.htpasswd datoteko. Kaj pa zdaj?
Če tole prav razumem, a lahko tole gornje napišem direkt v index.html, ki je moja prva, izhodiščna stran?
Zdaj imam takole:
A lahko to enostavno spremenim v:
http://www.MOJADOMENA.net/xxxx.htpasswd?
A je to tko simpl al’ gre vse skupaj le malce drugače? 🙂
Za moje prijateljice sem postavila spletno stran, kjer imamo svojo interno klepetalnico (phpbb forumček) in kjer bi objavljale fotografije naših družin in dogodkov. Rada bi, da bi bil dostop na spletno stran možen le z geslom, saj je le za “interno” uporabo. Kako lahko to naredim, a še pred vstopom na index.html stran? Stran je enostavna, narejena kar v Wordu. Lahko pa uporabim še FP, če bo potrebno kaj več.
Ne vem kaj kompliciraš..
Saj imaš forum, pa kar pusti celotno delo, naj pač forum opravi vse skupaj.
Torej uporabnik pride na spletno stran in dobi na ekranu samo
opcijo, naj vpiše uporabniško ime in geslo.
torej forum narediš v celoti privatni – dovoljen samo za registrirane uporabnike.
Registracijo pa lahko opraviš ti kot administrator foruma – no ja jo odobriš
in s tem preprečiš nezaželjenim uporabnikom dostop.
Pustiš samo en forum dosegljiv navadnim smrtikom – in tam
npr. pustiš na voljo samo prosjačenje za dostop, pa še napišeš
svoja navodila – kdokaj..
Če pa že želiš nekaj sofisticiranega – pa pač napišeš tisto nesrečo od
index.php npr. kjer preverjaš uporabniško ime in geslo, le te pa vlečeš
iz iste baze kot phpbb forum, torej če obstaja uporabnik registriran je dostop dovoljen – sicer ne.
Drugo vprašanje…
Na svoji domeni in na svojem serverju (nič več na mojforum.net) sem postavila phpbb forumček, verzija phpBB 2.0.18, slovenska. Ne uspe in ne uspe pa mi:
– postaviti logotipa (svojega, namesto phpbb) – z direktnim linkom nazaj na začetno spletno stran
– ne vem zakaj ne deluje, da bi uporabnice forumčka lahko prilepile svoje slikce, avatarje. V admin foruma je avatar na voljo in pokljukan, vendar se ga potem dejansko vseeno ne da naložit (tudi če je
Avatarji: običajno moraš imeti zato kreiran neki direktorij (mapo), katera
ima pravice 777 (read/write/ mogoče še modify)
pa uporabniki vanjo shranjujejo svoje slikce – kakršnekoli že pač 🙂
če sem še kaj pozabil pa povej.
Zakaj se pravzaprav tako mučiš s temi stvarmi? Morda bi kaj takega bila ustrezna rešitev? Če hočeš v živo probat mi pošlji svoj IP na mail pa bom ti odprl pot. Res pa je, da tukaj ni avatarjev je pa vse ostalo…
L.P.
Hmja, morda res malo kompliciram, a želim upoštevati želje uporabnic 🙂
***Saj imaš forum, pa kar pusti celotno delo, naj pač forum opravi vse skupaj. Torej uporabnik pride na spletno stran in dobi na ekranu samo
opcijo, naj vpiše uporabniško ime in geslo. Torej forum narediš v celoti privatni – dovoljen samo za registrirane uporabnike.***
To je že narejeno. A problem je v tem, ker bi rade imele en lepši, ločeni prostorček za slike, članke, obvestila, itd… spletno stran otrej, ne samo forum. Forum je pa le en delček te strani. V temle phpbb trenutno ne moremo lepiti slik.
Po drugi strani pa – če nekako uspem urediti tole lepljenje slik na phpbb, kaj ne bo sčasoma forum postal pooooooooočasen? Že zdaj imamo gor prek 10.000 sporočil, šenkanega prostora na serverju pa 100MB.
*** Logotip postaviš tako da:
– moraš vedeti katero predlogo uporabljaš (template), potem pogledaš
ime logo slikce – običajno se nahaja v mapi:
templates/ime_template/images
običajno ji je ime logo.gif – no in ta logo.gif samo zamenjaš s svojo slikco,
katera mora imeti isto ime.
Potem pa moraš samo še malce preprogramirati dele kode, ki kažejo na slikco, seveda to narediš v mapi, kjer so predloge (template).
Tudi to je že narejeno. A…
Tukaj: http://………/phpBB22/templates/subsilver/images/logo_phpBB.gif . V predlogi /template/ subsilver/images sem datoteki zamenjala (mojo image001.gif z logo_phpBB.gif), seveda sem mojo datoteko preimenovala in prepisala čez. A vidim samo prazen okvirček.
Avatarji: običajno moraš imeti zato kreiran neki direktorij (mapo), katera
ima pravice 777 (read/write/ mogoče še modify)
Mapa je kreirana …/avatar … grem preverit še enkrat…
Mogoče kdo meni, da kompliciram, ampak tele zadeve se lotevam prvič in se zraven učim, zato imam morda malo čudna vprašanja. Zagotovo obstaja še kakšna druga pot, lažja ali enostavnejša, zato pa sprašujem tukaj 🙂 🙂
Aaaaa, kaj sem pa zdaj pomuštrala? Prečekirala sem dovoljenja za moje avatarje oz. poti do njih, vse OK. Šla v moj profil in določila eno slikico, potem pa se mi je izpisalo tole, kopirano spodaj…
Warning: copy(./images/avatars//7342520674433668941ef9.gif): failed to open stream: Permission denied in /var/hsphere/local/home/informat/mojadomena.net/phpBB2/includes/usercp_avatar.php on line 286
Warning: Cannot modify header information – headers already sent by (output started at /var/hsphere/local/home/informat/mojadomena.net/phpBB2/includes/usercp_avatar.php:286) in /var/hsphere/local/home/informat/mojadomena.net/phpBB2/includes/page_header.php on line 483
Warning: Cannot modify header information – headers already sent by (output started at /var/hsphere/local/home/informat/mojadomena.net/phpBB2/includes/usercp_avatar.php:286) in /var/hsphere/local/home/informat/mojadomena.net/phpBB2/includes/page_header.php on line 485
Warning: Cannot modify header information – headers already sent by (output started at /var/hsphere/local/home/informat/mojadomena.net/phpBB2/includes/usercp_avatar.php:286) in /var/hsphere/local/home/informat/mojadomena.net/phpBB2/includes/page_header.php on line 486
Klemenxx praviš: Avatarji: običajno moraš imeti zato kreiran neki direktorij (mapo), katera ima pravice 777 (read/write/ mogoče še modify)
Mapa je kreirana, kako pa za to mapo posebej določam pravice? V admin foruma tega namreč ni … Kot admin lahko le pokljukam /in tako tudi je/, da dovolim avatarje?
Sorry to bother you so much. Ko bo dojenčica malo večja, te zagotovo povabim na pivo in piškote 🙂
Pokorno javljam – sama razrešila problem logotipa /pot ni bila prav definirana/ in rešila tudi problem avatarjev – enostavno: dodelila vsa dovoljenja prav vsem direktorijem nad avatarji. Evo, pa sem se nekaj novega naučila.
Zdaj pa samo že zgruntam, kako omogočiti proste galerije slik v phpBB /ne z lepljenjem URLjev/ in potem gesla za spletno stran res ne potrebujem.
No, vseeno sem instalirala Apache in ga že preučujem, mož je zato dobil bolj borno in hitro kosilce, ampak je pa ful zamimivo 🙂
Ko boš imela apache boš lahko imela svoj strežnik:))
Najprej o .httpass: zdi se mi da ni v redu xxxx.httpass ampak raje .httpassxxxx nisem čisto prepričan. Sicer pa ja: tista pot bi bila pravilna.
O galeriji: mogoče lahko inštaliraš recimo coopermine galerijo ali kaj takega.
Izgleda takole:
, štos je pa v tem, da lahko izgled in način delovanja izbiraš poljubno, kot menjaš preobleke v phpBB forumu.
Link do namestitve galerije:
Forum je zaprt za komentiranje.