Garje
A se vam zdi mogoče, da ima otrok garje, kljub temu, da se tušira vsak večer in da se posteljnina menja najkasneje na 14 dni (večinoma prej)? Tudi oblačila redkokdaj oblečemo dva dni zapored…
Zdravnik sicer ni 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, ampak se mu zdi, da so garje…
Imeti garje je sicer pogojeno s higieno, a so nalezljive, prenosljive tako, da je to čisto mogoče, da so garje, ker če je bil otrok v stiku z nekom, ki jih ima, pa da se ga je le taknil (otroci pa to itak počenjo), jih je lahko dobil. Tako, kot se dobijo uši, se dobijo tudi garje …
Vprašanje, če sme iti? Če zdravnik ni stoodstoten, potem bi ne smel reči, da so to garje !!! ???? Če so ali pa če niso, otrok vsaj tri tredne ne bi smel v vrtec, toliko je doba “odstranitve” te zalege.
Tudi mene zanima kako to izgleda. Naši punci se je na zatilju pod laskami naredila takšna rdeča, hrapava, luskava kožica. Najprej sem mislila, da gre za kakšen mozoljček, ki se je vnel (ker je izgledalo, kot da je malo gnojno). Pa sem to namazala, sedaj je videti, da se zdravi in je še malo rdeče in luskava kožica (tam pod laskami je težko videti). K zdravniku nismo šli ker se izboljšuje.
Točno tako, ElaS. Tretmanu zdravljenja je podvržena cela družina, zdravljenje ni preporosto, zahteva doslednost in če so garje, potem zdravnika ne morem razumeti, da je tako nedosleden in nezaskrbljen. Včasih so zaradi garij zaprli cele dijaške domove, tako hitro so bile nalezljive in tako trdovratne in tako težko jih je bilo pozdraviti, saj resnično zdravljenje traja kar nekaj časa. Res neodgovorno od zdravnika, da tako ravna v priemeru bolezni, ki se kaj hitro lahko sprevrže v “epidemijo” ???
higiena nima tukaj nič zraven. Če si si jih nalezel, jih imaš. Pa tudi če si kožo olupiš. Ne piši takšnih neumnosti.
So pa zelo trdovratne. Za posteljnino in perilo je najboljše prekuhavanje.
Na recept ali v prosti prodaji dobiš mazilo. Pa kar nekaj časa je potrebno biti pozoren, ker se sem pa tja še vedno lahko pojavi kakšen mozoljček. Če ga otrok praska, zopet raznese okrog, pa si zopet na začetku.
Hehe, garje niso več simbol nečistoče. Tako kot so napisali so nalezljive. Jaz sem pred leti imela alergijo, ki je zgledala kot garje, so mi rekli, da sem jih dobila v gozdu. So me zdravili za garjami, pa ni nič pomagalo, nato so pa dali diagonozo: alergija na nedoločeno snov… Zahtevaj napotnico za dermatologo, idite skozi tridnevno proceduro pa je to to.
Ko so se pojavile lise (rdeče – kot bi imel norice – od daleč) je imel virozo in zdravnik (ne isti kot včeraj) je postavil diagnozo, da so te lise posledica viroze. Rdečina je hitro zbledela, ostale so le še majhne pikice. Ni ga poslal nikamor (ne testiranje, ne laboratorij), ampak si je te pikice le ogledal od blizu s povečevalnim steklom. Ni sicer našem nobenih luknjic ali kanalov (kar naj bi bilo značilno za garje), ampak je rekel, da bo on to zdravil kot garje. V sestra in zaposleni v lekarni so se le smejali in dejali, da je to le še ena “izmed njegovih”. Rekel je, da mora v vrtec, da je dovolj zabušavanja doma. Dal nam je tudi eno tekočino za mazanje (Eurax? ali nekaj podobnega).
Seveda sem preoblekla vso posteljnino v stanovanju. Držala se bom teh nekaj dni navodil in ga mazala s to tekočino. Baje je zelo močna in je treba biti pazljiv. Kaj pa potem? Ma ne vem, če ne bom zamenjala pediatra…
Marjancan, zakaj si tako nestrpna. Seveda ima pri tem tudi higiena veliko vlogo, saj so bile včasih garje bolezen ljudi in okolja na socialno zelo nizki ravni. In to, draga Marjanca, ni nobena neumnost ! Če se ti zdi, da je, potem se o tem pozanimaj pri zdravniku. In če se higiene ne držiš, jih prenašaš in se jih sam ne rešiš … toliko pa higiena le ima zraven. Jasno!:-) Dovolila bi ti tak nastop, če ne bi sama preživela marsikaj v zvezi s temi garjami in so mi stvari kolikor toliko dobro poznane! Pri vsaki stvari v našem življenju ima prav higiena veliko veliko vlogo ! Tako in toliko o neumnostih, če je higiena neumnost !
Da se bomo prav razumele in da ne bo spet kakšnih nestrpnih replik: higiena je mišljena v smislu doslednosti odpravljanja teh garij, ki so zelo nalezljive, torej s prekuhavanjem, menjavanjem oblačil in posteljnine, razkuževanje kljuk, wc pokrovov in temu podobne “higienske” zadeve, ker so res zelo nalezljive. Svojčas, govorim za toliko in toliko let nazaj, štirideset morda, pa so se pojavile največkrat tudi pri otrocih v družinah, ki so bile na šibki socialni ravni in kjer higiena ni bila na prvem mestu, kajti, ko so jih dobili, jih niso pravilno odpravjali, dokler zadeva že ni bila tako razpasena, da se je dogajalo, kot sem že opisala: zapiranje dijaških domov in take in podobne zadeve.
Le toliko, da bi me marjanca ne imela za človeka, ki kvasi neumnosti:
Nekatere bolezni kože pa povzročajo razni kožni zajedavci. Med temi so najbolj razširjene in znane garje. Garje so zelo nalezljiva kožna bolezen, ki jo povzroča pršica človeški srbec. Samica srbca vrta v povrhnjici rove in odlaga v njih jajčeca. Iz jajčec se razvijejo ličinke, ki se preobrazijo v odraslega srbca in zlezejo iz rovov. Vse to povzroča srbenje, človek se praska in napravijo se kraste. Garje se pojavijo najprej na tistih mestih telesa, kjer je koža najtanjša, to je med prsti rok ali nog, v komolčnem zgibu, na trebuhu in na obrazu se ne pojavijo. Garje so izredno nalezljive, saj prenaša garjevec povzročitelje na vse predmete, ki jih prime v roke, S temi predmeti pridejo srbci na drugega človeka in ga okužijo. Zato ni čudno, da dobijo garje vsi člani družine, če jih ima en sam član, da se razširijo po vsem razredu ali po vsej šoli, če jih prinese kak učenec v šolo. S posebnim žveplenim mazilom jih je kaj lahko odpraviti, če smo dovolj skrbni. Pri tem je treba razkužiti tudi obleko in posteljno perilo. Zdraviti pa se morajo hkrati vsi člani družine ali pa kolektiva, kjer so se garje pojavile. Dolžnost vsakogar, ki garje dobi, je, storiti vse, da se jih znebi. Ni sramota garje dobiti, pač pa garje skrivati in okužiti druge ljudi.
Tamara,
na tvojem mestu bi zamenjala pediatra, poleg tega pa bi mu na mizi pustila še tole:
SKABIES ali GARJE
Kaj je skabies?
Garje so nalezljiva kožna bolezen, ki jo povzroča pršec. Kožne spremembe spremlja srbež, ki je najmočnejši zvečer. Če so higienske razmere slabe, se bolezen naglo širi med člani družine, pa tudi v kolektivih (npr. v internatih, šolah, vrtcih). Zdrav človek se vedno okuži od bolnika z garjami.
Kako se okužimo?
Z bolnega človeka na zdravega se garje prenašajo:
z direktnim daljšim stikom bolne z zdravo kožo (npr. pri rokovanju, igranju),
pri uporabi predmetov, ki jih je bolnik uporabljal: posteljnina, odeje, brisače, perilo
Kako se zaščitimo?
Garij se obvarujemo:
z osebno higieno in čistočo v stanovanju;
perilo in brisače morajo biti samo za osebno uporabo;
odsvetujemo ležanje v skupni postelji z bolnikom;
obvezno je sočasno zdravljenje bolnika in vseh članov družine oz. oseb iz najbližje okolice bolnika (družinski člani, vrtci, šole), ki še nimajo znakov garjavosti, ker se sicer bolnik, ki smo ga pozdravili, lahko ponovno okuži od tistih, ki še nimajo znakov bolezni.
Šolar in skabies
Hospitalizacija otrok s skabiesom je ponavadi daljša (tudi do 21 dni). Večkrat so hospitalizirani tudi sorojenci. Ker je bolezen nalezljiva, ima tak šolar na začetku lahko tudi individualni pouk v svoji sobi. Ker otrok sicer ni prizadet, lahko redno in zelo dejavno sodeluje pri učnih urah. Dele telesa, kjer se je pojavil izpuščaj, imajo zaščitene. Sicer pa se bolezen ne prenaša po zraku, torej obolel otrok ni potrebno, da je izločen iz skupine (ob seveda posebnih previdnostnih ukrepih) .
Učitelji starše naprosimo, naj otroku redno prinašajo učna gradiva iz matične šole. Učitelji navežemo stik z matično šolo. Otroci s skabiesom ponavadi po odpustu iz bolnišnice še kakšen teden ali dva ne morejo obiskovati svoje matične šole. O tem učitelji iz Bolnišnične šole obvestimo matično šolo in jim svetujemo, naj skušajo najti način, kako bi svojemu učencu pomagali prebroditi to vrzel. Starše otrok, ki bivajo v bližini Ljubljane, pa obvestimo, da lahko v tem času obiskujejo Bolnišnično šolo tudi od doma.
Tale vaš zdravnik je pa za hece. Ko so imeli pri moji sorodnici garje (mala se jih je nalezla v varstvu), so prvo poslali hči na testiranje (mislim, da na dermatološko), da so potrdili diagnozo, potem pa so imeli, kar nekaj časa doma obsedeno stanje.
Preprali so popolnoma vse, (ne samo posteljnino), komplet vse obleke. Kar se je dalo so prekuhali, ostalo temeljito prelikali. Pa cela družina je bila kar nekaj dni doma, kao v karanteni.
Po potrditvi diagnoze, so dobili zelo natančna navodila, kako in kaj.
To, da pa zdravnik sumi na garje, predpiše najmočnejšo kremo in pošlje otroka v vrtec, je pa skrajno neresno.
Takole da vam vsem malo bolj podrobno opisem …pred leti, sem bil v tujini, kjer sem spal v nekem starem hotelu. Ko sem prišel domov je bilo vse ok. Nekega dne pa sem opazil da koža vedno bolj srbi in da imam veliko izpuščajev. Ker se nikoli prej nisem srečal s čim podobnim sem posumil da je mogoče zato kriv šampon. Zato sem zamenal šampon in se stuširal z nekim ženskim mlečnim šamponom (za bolj mehko kožo itd.)
Ampak reakcija na ta nežnejši šampon je bila le še slabša. Odločil sem se obiskati zdravnika. Ampak tukaj nastane problem! Zdravnik je danes cenjen poklic oziroma že dolgo nazaj in večina ljudi, ko gre k zdravniku upa da bo ta našel pravo diagnozo. Nastane pa problem da ljudje takoj njim vrjamemo. Se pravi prideš na pregled postavi diagnozo predpiše zdravila glede na njegovo mnenje in ne mnenje ki bi ga pritrdil dermatolog. Danes so zdravniki slabo podučeni o garjah (zelo slabo)., no skratka hočem povedati, da mi je vrsto pregledov predpisoval različne stvari ki niso bile niti približno primerne za garje. Tako je iz dneva v dan postajalo vse huje in huje. Nato se je z mojo spodbudo in željo končno odločil da mi izroči napotnico za h dermatologu. Seveda pod 2jko, kar je že velika napaka. Med tem ko čakaš je samo še huje in huje. Prišel sem na dermatološki center lj. Kjer so potrdili da imam garje, sicer se mi takrat ni niti približno sanjalo kaj za vraga je to. Vedno ko sem slišal za garje, sem pomislil da imajo takšna obolenja brezdomci oziroma ljudje z nižjo higieno, kar pa NI res. Sem mlad lep fant žejen ljubezni kar pomeni da če hočeš kakšno punco ujeti moraš biti urejen. Ampak sem jih še vedno dobil. Higijena je sicer pomembna ampak garje vsi povezujejo z ne higieno. Še enkrat to NI res. Po dermatološkem pregledu so mi predpisali zdravil infectoscub 5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Je olajšalo ampak so se vrnile. Potem sem šel nazaj in sem dobil neko mešanico ki jo mešajo v lekarni , ne spomnim se točno kako se je imenovala, spomnem se samo da je bil vonj zelo močen po žveplu in izgledala je kot nekakšen vazelin rumeno rjave barve.( na žalost nevem če se ga da še dobiti )
No takrat je končno vse skupaj poniknilo. Nekaj let kasneje pa se je spet vse ponovilo. Nato sem se namazal ponovno in res srbež je izginil. Če bereš navodila kako se znebiti garij piše da moraš veliko likati, prati, prezračevati in podobno. Vse to sem naredil nešteto krat. Danes pa se mi je spet vrnilo. In ker sem imel to obolenje že tolikokrat se vedno znova in znova naučim veliko o tem. Za enkrat se jih še vedno ne znebim, ugotovil pa sem, da ko dam tista oblačila, čeprav so bila zlikana in oprana gor, takoj ponovno dobim nazaj garje. Ko sem dal to kratko majco gor sem takoj po zdravljenju dobil pik v hrbet, med rebri in pod oprsjem. Po tem sklepam da v bistvu likanje ne odstrani teh zajedalcev. Imam pa tudi občutek če se predolgo odlaša z zdravlenjem se težje odstrani težava. Sem mnenja da je za moje težave kriv zdravnik, ker je raje predpisoval zdravila in podobno samo da ni rabil dati napotnice, šele ko je bilo prepozno je sklepal da potrebujem dermatologa. Med prvim obolenjem sem okužil družino ampak ker smo že vedeli da imam garje so se namazali in so rešili problem, meni pa se konstantno pojavljo. Na forumu sem bral da celo neki ženski niso verjeli da jo srbi in da naj bi blo srbenje psihčnega izvora. Pa kaj še, takoj zahtevajte dermatologa da se čim prej odkrije kaj je, nastane pa problem ko greš k dermatologu da se tudi garje skrijejo zato priporočam da se en dan pred tem ne umijete. Odločil sem se da vam to svojo izkušnjo povem da vam mogoče olajšam zadeve, zato ne vrjamite vsega doktorju ker se usi ne srečujejo s tem in ja to ni prehlad da ti predpišejo lekadol in čaj, je zelo nadležna in nevarna stvar saj se prehitro širi. Zato vam iskreno iz srca priporočam če imate simptome takšne kot jih opisujejo internetne strani, in podobno nujno stat za svojim odločitvam in zahtevat dermatologa. Da ne bo pomote tudi jaz cenim in spoštujem zdravnike, ampak nekateri so na žalost preveč površni ali pa mogoče slabo poučeni. Res pa je, da je na svetu veliko različnih primerov in logično ne morejo vse vedeti. Upam da sem s tem kaj pripomogel. Srečno!
In še nekaj garje so lahko tudi na glavi, vsi pišejo da so lahko na glavi samo pri otrocih ampak Ne drži, vedno se prvotno začnejo drugje (popek, rebra, dimje, kolena, med prsti,hrbet…) šele ko se zares razširijo lahko pridejo tudi na vrat in glavo.
Forum je zaprt za komentiranje.