Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Garje

Garje

No pa nam je drhal prinesla še garje.

Odgovor na objavo uporabnika
Umazanci, 19.02.2025 ob 10:10

No pa nam je drhal prinesla še garje.

Ti jih ne more prinesti, če se umivaš…

monovka, 19.02.2025 ob 11:45

Ti jih ne more prinesti, če se umivaš…

Nalezljiva bolezen, ki ne izbira

Garje, znane tudi kot srbečica, so nalezljiva kožna bolezen, ki jo povzroča pršica Sarcoptes scabiei (srbec). Kljub prepričanju, da je bolezen povezana s slabšo higieno, se v resnici prenaša predvsem prek tesnega telesnega stika, kot je spanje v isti postelji ali dolgotrajno držanje za roke. Priložnostni dotiki, rokovanja ali objemi običajno ne zadostujejo za prenos okužbe.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) se najpogosteje pojavljajo v zaprtih skupnostih, kot so domovi za starejše, vrtci, internati in bolnišnice, kjer so pogoji za tesen stik pogostejši.

Če imaš zmanjšano imunost se jih nalezeš še prej.

Ne samo garij, tudi spolne bolezni so v porastu, najprej na izprijen sex pol pa domov na toplo kosilo k družini…fino…

Sem jih fasala pri zdravniku. Oba, zdravnik in student medicine iz Indije, sta mi delala pregled, se me dotikala brez rokavic in delala meritve s kovinskimi iglami. Par tednov kasneje so se pojavili simptomi, ponoci je bilo za znoret. Nisem imela pojma, za kaj gre. Je pa na HR mama do smrti pretepla malcico in so SLO mediji pisali, da je imel otrok neozdravljive garje. Verjetno so napacno prevedli ‘nezdravljene’. Takrat se mi je posvetilo ?Okuzba z garjami nima nobene zveze z osebno higieno.

Zmotno prepricanje, 19.02.2025 ob 12:30

Sem jih fasala pri zdravniku. Oba, zdravnik in student medicine iz Indije, sta mi delala pregled, se me dotikala brez rokavic in delala meritve s kovinskimi iglami. Par tednov kasneje so se pojavili simptomi, ponoci je bilo za znoret. Nisem imela pojma, za kaj gre. Je pa na HR mama do smrti pretepla malcico in so SLO mediji pisali, da je imel otrok neozdravljive garje. Verjetno so napacno prevedli ‘nezdravljene’. Takrat se mi je posvetilo ?Okuzba z garjami nima nobene zveze z osebno higieno.

Če sta ti delala “meritve” s kovinskimi iglami že nista bila zdravnika.???

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close