Najdi forum

frtalja

Pomagajte mi. Se frtalja dela z moko, ali brez? Receptov se najde veliko. Jaz sem jo vedno delala brez moke. Kaj je prav? Original primorska frtalja?

Brez moke, definitivno brez moke.

Definitivno z moko! Masa približno taka kot za palačinke, tako se dela na primorskem.
Jo pa nekateri delajo tudi brez moke, ampak to je samo jajčna omleta z zelišči.

Brez moke, kot pribito! Verjemite Savrinki, ona je primorka in dobra kuharica. Vsi tisti recepti na Kulinariki ipd. so zelo,zelo prirejeni;

Sigurno marsikdo v fritajo doda tudi moko nikakor pa ne drži, da bi to bila primorska fritaja. V originalu je to vsekakor jed brez moke. Iskreno povedano tudi ne vidim smisla v dodajanju moke tej jedi.
Alberto Pucer, sovaščan in zame trenutno največji poznavalec istrske kuhunje jo naredi tako:
http://www.regionalobala.si/novica/fritaja-s-spargo-bluscem-in-panceto

Mimogrede, tudi jaz sem Primorka in vedno se je pri nas delala frtalja z moko, tako v Goriških Brdih, kot tudi drugje na Goriškem, Vipavskem.. Tako so jo na naših koncih vedno delale none in še vedno jo delajo.
Primorska pač ni samo Istra in obala… in verjamem, da se istrske jedi razlikujejo od briških ali vipavskih.
Jaz osebno pa ne vidim smisla v temu, da se ne dodaja moke, ker je potem to – še enkrat – samo jajčna omleta z dodatki.
Zdaj pa naj jo vsak dela tako kot mu je najbolj všeč.

Ftalja je točno to…jajčna omleta z zelišči, z zelenjavo ipd. In NE v frtaljo moka ne spada, je pa čisto možno, da jo ti pač daješ. Prav je, da kadar jedi imenujemo z njihovimi imeni, da se potem držimo tudi pravih receptov. Lahko pa napišeš, da vi pripravljate jajčno imleto z moko ampak to pač potem ni frtalja.

Ftalja je točno to…jajčna omleta z zelišči, z zelenjavo ipd. In NE v frtaljo moka ne spada, je pa čisto možno, da jo ti pač daješ. Prav je, da kadar jedi imenujemo z njihovimi imeni, da se potem držimo tudi pravih receptov. Lahko pa napišeš, da vi pripravljate jajčno imleto z moko ampak to pač potem ni frtalja.[/quote]

Imena jedi naj bi se ujemala s sestavinami (originalni recepti). Najdemo na nekaterih portalih take jedi, ki z imenom (ko prebereš sestavine,način priprave) nimajo prav veliko skupnega.

Ftalja je točno to…jajčna omleta z zelišči, z zelenjavo ipd. In NE v frtaljo moka ne spada, je pa čisto možno, da jo ti pač daješ. Prav je, da kadar jedi imenujemo z njihovimi imeni, da se potem držimo tudi pravih receptov. Lahko pa napišeš, da vi pripravljate jajčno imleto z moko ampak to pač potem ni frtalja.[/quote]

Imena jedi naj bi se ujemala s sestavinami (originalni recepti). Najdemo na nekaterih portalih take jedi, ki z imenom (ko prebereš sestavine,način priprave) nimajo prav veliko skupnega.[/quote]

Tako je. Jaz tudi to podpiram. Všeč so mi različni recepti, všeč so mi novosti, spremembe ampak tiramisu pač ne more biti brez kave, jote ne posujemo s peteršiljem, v bobičih ni graha itn. To je naša dediščina in prav je, da jo ohranjamo in tudi prav je, da enako spoštujemo tuje recepte kjer gre za nekakšne tradicionalne jedi z znanim receptom.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close