frfra-kruh uspel !!
Joj,Frfra,saj nisem mislila uciti,le Dasi povedati,da se splaca poskusiti in ji dati voljo.Tudi jaz si zelo pomagam s tistim aparatom,ampak testo le moram cututi pod roko.Ves,najraje imam kvaseno testo,druga pac seveda delem,ampak kruh,to je obred ali potica,ko ugibas,kaksna je in ne mores pocakati jutra,da lahko zarezes vanjo in ti je tudi zal,ker je obroc tako lep,ko je cel.In takoj zagledam nono,kako je tisti hlebec naslonila na prsi in odrezala rezino,nikoli na mizi,vedno od zunaj proti prsim.To so takrat vse none rezale tako.
Poznam case,ko sem laufala in mislila,da moram vse narediti sama in to
po vseh pravilih.No,potem pride cas,ko lahko v miru pijes jutranjo kavo in preberes casopis.Koncno placilo! Ampak takrat je bilo lepse,verjemi,kljub tekmi s casom!
Lep pozdrav Babi
Frfra, lepo pozdravljena,
Kruh je res zelo dober. Imam pa še naslednja vprašanja:
1. S čim namazati pekač (jaz sem z ojlem, pa je ob straneh kruh bolj trd)
2. Ko sem ga dala pečt je rahlo “nazaj padel”. Ali je to “normalno”?
3. Ali ga kdaj daješ v skrinjo? Ga je potrebno prej ohladiti, ali je boljše dati še mlačnega. To me zanima tudi za druge jedi oz peciva?
Res lepa hvala za recept in odgovore in čim lepši večer vsem skupaj !!!!
P.S. Sem čisto nova, sem vas našla komaj nekaj dni nazaj. In sem res navdušena nad vami in vašimi recepti. Sem že en štrudl probala, pa ta kruh danes in sem res zadovoljna. Super ste. Sedaj imam pa v planu crostato in pitulice. Upam da bo šlo.
LP,Maja
Pozdravljene, jaz sem tudi danes pekla kruh, sicer po mojem receptu, v petek pa poizkusim Frfrinega.
Babi, tudi jaz mislim, tako kot ti – testo za kruh je nekaj posebnega, moraš ga malo gnesti, pa kakšno dobro misel nameniti domačim oz. tistim, ki ga bodo jedli – potem je to res tisto, kar ga razlikuje od kupljenega.
Pa uživajte v tem deževnem večeru, kje na toplem,
LP T.
Jutro!!!
Ko se ravno govori o kruhu, naj še jaz dodam recept za odlične polnozrnate žemljice.
750 g moke (jaz dam 250 g krušne in 500 g polnozrnate)
25 g kvasa
500 ml tople vode
žlica ali dve olivnega olja (lahko tudi ne)
žlica medu (za kvasec)
žlička soli (oz. po okusu)
Ker pri mesenju testa in izdelavi žemljic sodelujeta tudi moja palčka (2 leti in 6 let), je uporaba multipraktika izključena, kuhinja pa temu primerno snežno bela, čeprav je pohištvo v svetli rjavi barvi. :-))
Tako je postalo pečenje žemljic naš družinski obred.
Testo vzhaja na toplem uro in pol, ponavadi kar dve uri, potem ga še enkrat premesimo in naredimo žemljice ali štručke, polžke, kitke, žogice (mulčka imata testo namesto plastelina).
Kruhki potem vzhajajo še pol ure, pečemo jih pa na 200 ali 220 stopinjah 12-18 minut.
Dober tek!!!
Aja, pozabila…
Najprej naredim kvasec (malo tople vode, med, kvas in žlica moke) in postim, da se naredijo mehurčki.
Potem zamesim testo (vse sestavine) in pustim, da na toplem vzhaja.
Po približno dveh urah vzhajano testo pregnetem in oblikujem žemljice, jih zložim na pekač, pokrit s peki papirjem in potresen z moko. Pokrijem jih s prtičem in vzhajam pol ure.
Lahko ji premažeš s stepenim jajcem ali mlekom.
V pečico dam še lonček vrele vode (za skorjico).
Kot vsako jesen sem začela ob nedeljah peči doma kruh. Mislila sem, da že vse vem in znam, pa sem vseeno vse prebrala o peki kruha. In glej, do sedaj sem vedno delala kvasec v mleku in s sladkorjem. Pa sem tu prebrala za izdelavo kvasca v mlačni vodi. In res, tako mi ni še nikoli vstal. Ker nisem pričakovala sem ga imela takoj skoro čez lonček.
JOŽICA, hvala za res dober nasvet.
Forum je zaprt za komentiranje.