Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Fond ur in razlaga

Fond ur in razlaga

Pozdrav vsem. Zanima me kako je z fondom ur v januarju 2025. Pri nas piše, da jih moramo opraviti 184, medtem ko jih ima moja partnerka 168.

Res je, da delam v segmentu kjer delamo 24/7. Razumem, da ima januar 23 dni med  pon-pet in da se na ta način določi mesečna obveza.

Potemtakem za nas, če smo na praznik prosti nam firma ne prizna nič, drugi dobijo pa plačanih 8 ur s strani podjetja in posledično bom teh 8 ur moral spravljati notri na delovni vikend.

Bolj pošteno bi bilo, da bi za vse veljal fond ur 168. Firme nebi rabile plačat prazničnih dni mi, ki pa delamo 24/7 pa bi lahko imeli prosto kakšen drugi dan, če smo že na praznik v službi.

Menim, da je zeli narobe. Odvetnika si nabavi, če si mula.

Tudi pri nas v dsonje tako!

Mi smo prosti 4, mogoče 5 dni na mesec!

Kar znese max 60 prostih dni, pa jih ni toliko.

Ostali imajo samo iz vikendov  čez 100 dni prostih. + praznike.

Ok. Potem mi dobimo 5 dni dodatnega dopusta! Saj ni čudno, da v dmovih za starejše noče več nihče delati!

Januar ima 168 delovnih ur + 16 prazničnih ur, torej skupaj za obračun 184 ur.

Če vam kaj ni prav, lahko zamenjate službo.

Tukaj nekaj piše, podobno
DELO NA DAN DRŽAVNEGA PRAZNIKA

17.9.2024
POzdravljeni, mene zanima primer dela 24/7, se pravi delamo vse dni v tednu. Naprimer v letošnjem januraju smo imeli 23 delovnih dni, od tega sta 2 dneva državna praznika. Ali lahko delodajalec obračuna, da je 23 delovnih dni in ne 21? Drugače rečeno, delal sem 23 dni, tudi 1. in 2. Januarja, dobil sem plačan dodatek oziroma nadomstilo za delo na dan praznika. Ali mi pripadata tudi 2 dneva počitka (za oddelane praznike) ali ne? Drugi oddelki v podjetju, ki ne delajo 24/7 so imeli 21 delovnih dni in dodatno plačana 2 praznika

Spoštovani!

Zakon o delovnih razmerjih v 155. in 156. členu opredeljuje dnevni in tedenski počitek. Delavec mora imeti v obdobju 24 ur najmanj 12 ur počitka (oziroma v primeru neenakomerno razporejenega delovnega časa najmanj 11 ur). Na tedenski ravni delavcu pripada 24 ur neprekinjenega počitka.

Poenostavljeno gledano to pomeni, da delavec lahko dela največ 6 dni na teden. Kolikor je iz vašega vprašanja razumeti, so vam bili tedenski počitki zagotovljeni.

Praznik ne pomeni dan počitka, ki bi delavcu pripadal. Kadar je organizacija dela takšna, da delavec zaradi praznika ni dolžan delati, se mu obračuna nadomestilo, ker ni delal. Nadomestilo se obračuna enako kot dopust.

Kadar pa je organizacija dela takšna, da je zaradi poslovnega procesa potrebno delati, pa delavec za tisti dan prejme plačo ter dodatek na plačo.

Če je delavec dolžan delati na praznik, to ne pomeni da mu zaradi tega pripadajo dodatni dnevi počitka. Praznik ni namenjen počitku.

Lep pozdrav,
Tanja Šket
Atama d.o.o.

Javni sektor, oziroma natančneje pravi meglomešalci imajo praznike podarjene, in plačane od države, oziroma davkoplačevalcev. V zasebnem sektorju imaš plačano, samo tisto, kar oddelaš, kar pomeni, da je nekomu za letošnje leto podarjeno 13x 8 ur, oziroma 104 letno.  Kaj je to drugega, kot diskriminacija? Pametnemu popolnoma dovolj!

Odgovor je jasen za zasebni sektor je fond ur 184, za javni za tiste, ki so na dela proste dneve prosti 168, oziroma skupaj z prazniki 184. Seveda ne velja za gasilce, policiste, medicinske sestre…..  To ni nič drugega, kot diskriminacija zaposlenih v zasebnem sektorju. Pametnemu popolnoma dovolj!

Odgovor na objavo uporabnika
tu, 03.01.2025 ob 09:52

Tukaj nekaj piše, podobno
DELO NA DAN DRŽAVNEGA PRAZNIKA

17.9.2024
POzdravljeni, mene zanima primer dela 24/7, se pravi delamo vse dni v tednu. Naprimer v letošnjem januraju smo imeli 23 delovnih dni, od tega sta 2 dneva državna praznika. Ali lahko delodajalec obračuna, da je 23 delovnih dni in ne 21? Drugače rečeno, delal sem 23 dni, tudi 1. in 2. Januarja, dobil sem plačan dodatek oziroma nadomstilo za delo na dan praznika. Ali mi pripadata tudi 2 dneva počitka (za oddelane praznike) ali ne? Drugi oddelki v podjetju, ki ne delajo 24/7 so imeli 21 delovnih dni in dodatno plačana 2 praznika

Spoštovani!

Zakon o delovnih razmerjih v 155. in 156. členu opredeljuje dnevni in tedenski počitek. Delavec mora imeti v obdobju 24 ur najmanj 12 ur počitka (oziroma v primeru neenakomerno razporejenega delovnega časa najmanj 11 ur). Na tedenski ravni delavcu pripada 24 ur neprekinjenega počitka.

Poenostavljeno gledano to pomeni, da delavec lahko dela največ 6 dni na teden. Kolikor je iz vašega vprašanja razumeti, so vam bili tedenski počitki zagotovljeni.

Praznik ne pomeni dan počitka, ki bi delavcu pripadal. Kadar je organizacija dela takšna, da delavec zaradi praznika ni dolžan delati, se mu obračuna nadomestilo, ker ni delal. Nadomestilo se obračuna enako kot dopust.

Kadar pa je organizacija dela takšna, da je zaradi poslovnega procesa potrebno delati, pa delavec za tisti dan prejme plačo ter dodatek na plačo.

Če je delavec dolžan delati na praznik, to ne pomeni da mu zaradi tega pripadajo dodatni dnevi počitka. Praznik ni namenjen počitku.

Lep pozdrav,
Tanja Šket
Atama d.o.o.

NE, ni res.

Dela se tudi 8 dni skupaj po 7h, ker 56h je max, kar imas. Si 1 dan prost in ponovno 8 dni dela, spet 1 dan prost in 8 dni dela!!! 1 dan, 8 dni in recimo vikend 2 dni prost in spet 8 dni dela že v naslednji mesec.

Torej max 5 dni, tudi samo 4 proste dni.

Če ni kadra, stanovalcem je potrebno zagotoviti oskrbo!

Ko bi bilo 6 dni in 1 dan prost..razkošje!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close