Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Focaccia po Jamievo

Focaccia po Jamievo

Drage moje!

Nekaj dni nazaj je ena sprasevala po focacci, pa sem sele sedaj uspela se zorganizirat, da napisem Jamiej recept. Zadeva je namrec fenomenalna, po mnenju mojih jedcev (tole smo jedli za novoletno jutro, sveze peceno)
Torej …
Focaccia v vec plasteh s sirom in rukolo

1x osnovno testo za kruh:
1 kg ostre moke za kruh
dobrih 6 dcl mlacne vode
30 g svezega kvasa ali 3 vrecke suhega
2 zlici sladkorja
2 zlici soli
moka za posipanje

olivno olje (seveda extra devisko)
170 g naribanega parmezana (NE iz vrecke)
200 g naribanega dobrega topljivga sira (kar je pri roki)
140 g nadrobljene nezne gorgonzole
2 pesti rukole
1 pest listicev svezega rozmarina
sol, poper
zajbljevi in timijanovi listici, ce zelite

Naredimo testo za kruh in ga 1x hajamo. Nato zvaljamo testo v velik pravokotnik, ki je dvojne velikosti pekaca, priblizno 1 cm debelo. Polovico polozimo v pekac, druga polovica visi cez rob (jo bomo preganili in z njo pokrili nadev).
tisto polovico, ki je na pekacu, poskropimo z oljem, ga natremo v testo, nato potresemo s siri, rukolo, rozmarinom, lahko se majaronom. Malo posolimo. S prsti polacimo v testo.
Potem preganemo polovico testa cez ta nadev in robove stisnemo oz, kar spodvijemo (zgornje ppod spodnje). Zgornjo plast sedaj malo natremo z oljem in cez lahko natrgamo sveze zajbljeve listice, timijan ali kaj takega, po zelji in ousu.

Pustimo 2. hajati in ko naraste do dvojne velikosti, pecemo kake 25/30 minut na 180C. Mora biti lepo zlatorumeno peceno. Nato naj kake pol ure pociva, razkosamo in DOBER TEK!

Ce kateri bolj disi sladka varianta, naj pogumno rece, pa napisem se recept za sladko cesnjevo focccio. Ali pa si dajte duska in domisljijo popeljite na kaksen pogumen poizkus.

LP
NyahNeza

Smejte se!

Hej,Nyah! Italijani vse foccace ali pogace preden dajo v pec, malo narahlo s prsti vtisnejo v testo,da nastanejo majhne jamice in ne mazejo,ampak poskropijo z oljem;tako olje ostane v teh vdolbinicah in pocasi testo srka.Jaz tudi tako delam.Majhni triki italijanskih mojstrov niso od muh. :)))
Je pa ta pogaca z JO nadevom imenitna. Lep pozdrav Babi

Hej! Zdaj sem se spomnila,da je tudi imenitno,ce naribas kozji sir,malo gorgonzole in polovicke orehovih jedrc. Ti orehi se z gorgonzolo krasno
ujemajo. Lp Babi

Mmmmmm, odlicno!!!
To bo treba sprobat, meni se ze ob branju kar sline cedijo 😉

babi,

saj tu je u bistvu isto. Jamie tako s prsti potlaci testo, da se naredijo jamice in nato poskropi z oljem 🙂

Se slika je poleg recepta in se jasno vidi!

In tvoja ideja z orehi je fantasticna, bomo probali.

NyahNeza

Smejte se!

Hej,Nyah! Ko si napisala “namazes”,sem mislila,da narahlo mazes s copicem,zato sem napisala se to italijnsko “tehniko”.

Z orehi in gorgonzolo je res zelo dobra,tisti italijanski kozji siri so pa tako dobriii.Testo in prepogibanje enako kot si napisal sama.
Lep pozdrav tebi in ursi Babi

Hej,Nyah! Ko si napisala “namazes”,sem mislila,da narahlo mazes s copicem,zato sem napisala se to italijansko “tehniko”.

Z orehi in gorgonzolo je res zelo dobra,tisti italijanski kozji siri so pa tako mnjami.Testo in prepogibanje enako kot si napisal sama.
Lep pozdrav tebi in ursi Babi

Hvala, Babi, lep pozdrav tudi tebi!

NyahNeza, tebi pa sporocam, da sem tvoj recept za juho iz cicerike in pora pred nekaj dnevi dala eni kolegici tu na faksu, ki je originalno iz Mauriciusa, porocena pa je s Svedom. Je naredila in sta bila oba z mozem zelo navdusena. :)))

Ursa

me veseli! Moram priznat, da poberem veliko idej iz Jamijevih knjig in oddaj. Ne cisto dobesedno recepta, ampak kaksne kombinacije in male ideje. zadnjic sem naredila zelenjavno juho (pac iz vse zelenjave, ki je v vecjih in manjsih kosih bila v hladilniku), dodala zlico naribanega svezega ingverja in pest cicerik eiz konzerve … ni boljsega, se malo naribanega parmezana cez in je Nyah veseli jedec :-))

Uzivaj in lep pozdrav na sever

NyahNeza

Smejte se!

Se opravicujem;zgleda,da sem dvakrat pritisnila.:))

Spekla, jedla danes za kosilo in vam recem, punce, to morate probat! Ful je dobro!!! :))))

Enkrat moram probat se varianto foccaccie od Babi, s cesnom in olivami.

Ja, pa imela sem se eno idejo: da bi v tole foccaccio po zgornjem receptu od NyahNeze namesto predlagane file namazala humus. Sem hotela to ze danes naredit, pa zal nisem imela doma cicerike. Kaj pravite, kako bi to izpadlo? Moram enkrat sprobat. 😉

Ursa, mislim, da bi to bilo ful dobro. Hvala za idejo. Še ta teden bom probala.

lp Majuška

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close