Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Fizioterapija je bila čisto zanič

Fizioterapija je bila čisto zanič

Ima še kdo tako izkušnjo s fizioterapijo:

Prišla sem na fizioterapijo, 45minut. Ampak cca 35 minut je bilo samo spraševanje kaj in kako. Sem ji dala izvide po operaciji, je kopirala, prebrala. Pa ji ni bilo nič jasno, sem ji morala večkrat razložiti kaj točno so mi naredili. Čudno. Potem v detajle spraševala, če jemljem kake druge tablete (kar sploh z mojo težavo ni imelo nobene veze in nobenega vpliva in seveda tablet, ki so v široki uporabi, sploh ni poznala, zakaj sploh sprašuje, če se ne spozna). V glavnem kup vprašanj in potem se končno odloči, da ji pokažem svojo nogo. Potem pa začudenje zakaj obliži. Pa ji razložim zakaj imam posamezne rane pa me čudno gleda češ, da ve zakaj imam rane (po operaciji), da jo zanima zakaj obliži. Ja, zato, ker je sveža rana, ker je še rahlo krvavela. Kako vprašanje.

Aja, še prej me je 100x vprašala, če res sama živim, ji večkrat potrdim pa še vedno a res nimam moža, partnerja, žene, ljubimca… pa še 100 vprašanj, če res nimam kakega soseda, znanca, sorodnika, da bi me vozil na terapije in spet, če res kar sama živim. Ja, no ne vem a res ni dovolj, da enkrat rečem, da res nikogar nimam, ki bi me okrog vozil?

Potem pa še, če je sploh smiselno, da hodim na fizioterapijo pa, da je to napor zame, ker moram z javnim prevozom priti. Ja, je napor, ampak fizioterapijo pač rabim. Pa se spet malo preusmeri pa se spet vrne, če je res smiselno, da hodim k njej na terapije.

Potem mi pa da termine, šele čez dobra dva tedna ponovno, potem 1x na teden. Morala bi pa imeti že sedaj, 2x na teden.

No, ko se končno ogleda mojo nogo, ne vem kaj bi. Pa so drugi fizioterapevti takoj po operaciji točno vedeli kaj bi: limfna drenaža, masaža. Ona samo gleda. Pa je že 2 tedna od operacije pa ne ve kaj bi. Potem mi vendarle pokaže dve vaji. To, kar so mi že v bolnici pokazali :(.

Zapravila sem pol dneva (5 ur za vožnjo z busi in čakanji) + fizioterapija, ki to ni.

Pojma nimam kaj narediti. Sem imela že več fizioterapevtov. Eni odlični (tja žal ne morem it, ker sem se selila, ampak sem imela res super fizioterapevte), drugi povprečni. AMpak tole me je pa šokiralo.

Se sprašujem res, če je smiselno tja hoditi. Bo naslednjič sploh kaj boljše. Pa tako redke terapije, če so sploh smiselne. Pa še stvari je govorila kontra kot mi je rekel zdravnik glede obremenitev.

A imate tudi kake take izkušnje, da na prvi fizioterapiji samo sprašuje, ni pa vaj, ni masaže, drenaže…

Čudno, to si bila kje privat? Ce gre za mlajso terapevtko lahko pricakujes da se nabira izkusnje.  Jaz sem vedno prvi dan fizicno zacela z vajami, pogovor o vajah pa opravila prej na pregledu pri zdravnici, katera tudi odredi kaksne terapije bom imela. Terapevtka bi mogla slediti navodilu kirurga in potem še navodilu zdravnika na rehabilitaciji. Cudno mi je, da ni vedela kaj bi delala z tabo, to ni njena odločitev. Toplice in nadaljno rehabilitacijo poisces in predlagas sama, odobri ti jo komisija. Poglej v svojem okolju ce so se kaksni drugi fizioterapevti in probaj urediti z osebnim zdravnikom, da te premestijo. Sicer pa ce gres v toplice tam tudi bivaš in se ne rabiš vozit z busom, tudi terapije imas vse dni zapored.

Smisel fizioterapije niso samo vaje pri fizioterapevtki, ampak to, kar ti pokaže, delaš tudi doma!

Ne, ni mlada, nekje okrog 50. Pa lani sem imela eno 25 let staro, izjemna je bila.

Ja, jaz sem tudi vedno začela z vajami takoj. Pa potem terapije redno, 2x na teden.

Od kiruruga sem prišla direkt k njej. Osebna zdravnica pa itak ne ve kako in kaj. Ni privat, preko zdravstva.

Problem je v tem, da je to najbližja fizioterapija, vozit ne morem. Se moram zanašat na javni prevoz.

Cca 15 km stran je sicer ena privat, ampak do tja ne vozi bus in ja, je treba vse plačat.

Ne vem kaj bi. Je možnost, da pač grem po novo napotnico, drugam na fizioterapijo, ki je še dalj stran. Pa ogromno časa sem zamudila. Preden tam spet dobim termin… Samo tole, kar sem sedaj imela pa tudi ne vem, če ima smisel. Da zapravim toliko časa za nič. Pa fizioterapije vsake kvatre enkrat. Jaz pa to sedaj rabim. Ne čez en mesec, ampak sedaj.

Odgovor na objavo uporabnika
smisel, 05.11.2021 ob 09:46

Smisel fizioterapije niso samo vaje pri fizioterapevtki, ampak to, kar ti pokaže, delaš tudi doma!

Hja in kaj od tega lahko delam doma? Niti ene nove vaje mi ni pokazala.

Dve vaji mi je pokazala, kar sem delala že do sedaj, po navodilih fizioterapije v bolnici. Nič od nič.

jezna zelo, 05.11.2021 ob 09:50

Ne, ni mlada, nekje okrog 50. Pa lani sem imela eno 25 let staro, izjemna je bila.

Ja, jaz sem tudi vedno začela z vajami takoj. Pa potem terapije redno, 2x na teden.

Od kiruruga sem prišla direkt k njej. Osebna zdravnica pa itak ne ve kako in kaj. Ni privat, preko zdravstva.

Problem je v tem, da je to najbližja fizioterapija, vozit ne morem. Se moram zanašat na javni prevoz.

Cca 15 km stran je sicer ena privat, ampak do tja ne vozi bus in ja, je treba vse plačat.

Ne vem kaj bi. Je možnost, da pač grem po novo napotnico, drugam na fizioterapijo, ki je še dalj stran. Pa ogromno časa sem zamudila. Preden tam spet dobim termin… Samo tole, kar sem sedaj imela pa tudi ne vem, če ima smisel. Da zapravim toliko časa za nič. Pa fizioterapije vsake kvatre enkrat. Jaz pa to sedaj rabim. Ne čez en mesec, ampak sedaj.

Ne mislim osebne zdravnice pac pa zdravnico na rehabilitaciji, tista napove vaje. Razumem te, te zadeve trajajo dolgo, do tačas lahko že kaj narobe zaceli. Vseeno vprašaj osebno zdravnico, ce ti lahko kakorkoli pomaga. Vprašaj kako dolgo bi čakala in pretehtaj če bi ti ustrezalo.  Bivanje v toplicah je meni najboljsa opcija.

Glede vaj pa poisci malo na netu, lahko najdes marsikaj. Ce prav razumem to ni tvoja prva terapija, torej poznas ze nekaj vaj. Nikakor ne moreš zgrešiti z pumpanjem mišice- leže zravnaš nogo, dvigneš stopalo, držiš malo in spustiš, ponavljaš dokler lahko. Ti kar pumpaj, mišice lahko hitro odmrejo, težko jih je potem v normalo spravit.

Nimam nobene zdravnice na rehabilitaciji.

Samo kirurg pa osebna zdravnica. Osebna zdravnica pa je jasno povedala, da pač nima pojma o teh stvareh in me za vsako najmanjšo zadevo pošlje k ortopedu.

Pa veš koliko stanje bivanje v toplicah? Žal tega pa res ne morem plačat. Ja, bo rehabilitacija tudi v zdravilišču, ampak še prej imam pa par tednov fizioterapije. Oz. naj bi jo imela.

To s pumpanjem pa itak v bolnici pokažejo.

Ja, sem že imela operacije, ampak vsakič je bil povsem drugačen protokol. Pa za mojo zadevo ne najdem nič na netu. In seveda iščem v angleščini, nemščini. Je kup vaj za recimo po menjavi kolena. Ampak to je povsem nekaj drugega kot to, kar imam jaz. Obstajajo tudi razne aplikacije za vaje. Sem vprašala v bolnici, če smem kaj od tega početi pa strogo, da nič. To, kar smejo operiranci, ki dobijo novo koleno početi že takoj po operaciji. Jaz 1 mesec sploh ne smem. kaj smem potem, pojma nimam.

in ravno zato, ker vem kako hitro telo, mišice propadajo, kako hitro zakrni vse skupaj. Sem čisto obupana nad fizioterapijo.

Drugega itak ne morem ali it še k tej terapevtki, ki me je prvič totalno razočarala in dvomim, da ji bom lahko vnaprej zaupala. Ali pa it po novo napotnico in upat, da mi dovolijo it drugam. Kar je pa še dalj od doma :(.

Ogromno fizioterapevtov sem že dala skoz, ampak takole nezaiterisano mi pa še noben ni deloval.

Masaže že nekaj let niso več del fizioterapij. Odkar so dobesedno na tržišču plačljive fakultete za fizioterapevte, je rezultat viden – diplomanti raznih Fizioterapevtik, Alma mater ipd. so bolj na nivoju kozmetičark.

NičVeč, 05.11.2021 ob 10:35

Masaže že nekaj let niso več del fizioterapij. Odkar so dobesedno na tržišču plačljive fakultete za fizioterapevte, je rezultat viden – diplomanti raznih Fizioterapevtik, Alma mater ipd. so bolj na nivoju kozmetičark.

Nisem imela splošne masaže v mislih, ampak limfno drenažo pa ko ti zmasira oteklo koleno. Na napotnico zdravnik napiše limfno drenažo. Pa potem premikanje pogačice, prej zmasiranje sklepa. To so mi vse delali. Letos še.

jezna zelo, 05.11.2021 ob 10:27

Nimam nobene zdravnice na rehabilitaciji.

Samo kirurg pa osebna zdravnica. Osebna zdravnica pa je jasno povedala, da pač nima pojma o teh stvareh in me za vsako najmanjšo zadevo pošlje k ortopedu.

Pa veš koliko stanje bivanje v toplicah? Žal tega pa res ne morem plačat. Ja, bo rehabilitacija tudi v zdravilišču, ampak še prej imam pa par tednov fizioterapije. Oz. naj bi jo imela.

To s pumpanjem pa itak v bolnici pokažejo.

Ja, sem že imela operacije, ampak vsakič je bil povsem drugačen protokol. Pa za mojo zadevo ne najdem nič na netu. In seveda iščem v angleščini, nemščini. Je kup vaj za recimo po menjavi kolena. Ampak to je povsem nekaj drugega kot to, kar imam jaz. Obstajajo tudi razne aplikacije za vaje. Sem vprašala v bolnici, če smem kaj od tega početi pa strogo, da nič. To, kar smejo operiranci, ki dobijo novo koleno početi že takoj po operaciji. Jaz 1 mesec sploh ne smem. kaj smem potem, pojma nimam.

Sranje. Zdravilišče oziroma toplice krije zavarovalnica.  Cudno mi je da nimas zdravnice na rehabilitaciji… Zgleda da je res vec razlicnih protokolov.  Nevem vec kaj svetovati. Pogovori se z zdravnico ali pa poizkusi z terapevtko, povej ji da nisi vajena njenega pristopa, da imas drugacne izkusnje z terapevti, mogoce najdeta skupno točko.

Zelim ti najbolse, poskrbi da misice ne umrejo, saj veš, sama lahko največ narediš za svoje zdravje.

Pa saj še nisem na rehabilitaciji :). V zdravilišče na rehabilitacijo bom šla, amapk še prej imam par tednov fizioterapije.

Pri terapevtki nisem nikamor prišla. Pač pravi, da ima vse termine zasedene in da tudi potem naprej je možno samo enkrat na teden. Če bi mi to prej povedala, sploh ne bi hodila do nje. Tako pa prvi termin takoj oz. v dveh dneh. Omenjala mi je še en drug termin, ki je sedaj menda zaseden in vse naprej zasedeno.

Pa res nisem pričakovala, da bo ves čas terapije namenjen spraševanju. Seveda sem se z ostalimi terapevti do sedaj tudi vse mogoče pogovarjala. Ampak vmes so izvajali razgibavanja, masaže… kako mi je žal, da ne morem več tja. Sem se selila pa je sedaj hudo predaleč.

Saj vsi vemo, da bi fizioterapija izgledala precej drugače, če bi šla privat in za vse plačala.

Na žalost.

Para Bellum, 05.11.2021 ob 11:29

Saj vsi vemo, da bi fizioterapija izgledala precej drugače, če bi šla privat in za vse plačala.

Na žalost.

Ja, sem že tudi šla privat. In res je bilo drugače.

Ampak sem bila tudiže na ogromno teh zdravstvenih terapijah, res, da slabše kot privat, ampak vseeno kar ok. Tole pa mi je bilo res vse skupaj čisto mimo. Prav občutek sem dobila, da me hoče odgnati. Ker je tolikokrat ponovila, če ima to smisel, da k njej hodim in kar naprej spraševala, če ni kake terapije bližje mojemu domu. Nekako sem dobila vtis, da me preprosto noče, da ni toliko v skrbeh za moj prevoz do nje, ampak, da ni ravno zainteresirana.

Po telefonu sem mi je zdelo super, fajn. V živo pa tak beden odnos. Pa dejansko sem podvomila, da ve kako z mano. In predvsem, da zapravim toliko časa pa ne dobim nobene nove vaje za ‘domov’. Kaj njo briga ali imam ženo ali moža ali otroke ali sosede… zakaj stokrat to vprašat? Če pa ji povem, da ne.

jezna zelo, 05.11.2021 ob 11:35

Ja, sem že tudi šla privat. In res je bilo drugače.

Ampak sem bila tudiže na ogromno teh zdravstvenih terapijah, res, da slabše kot privat, ampak vseeno kar ok. Tole pa mi je bilo res vse skupaj čisto mimo. Prav občutek sem dobila, da me hoče odgnati. Ker je tolikokrat ponovila, če ima to smisel, da k njej hodim in kar naprej spraševala, če ni kake terapije bližje mojemu domu. Nekako sem dobila vtis, da me preprosto noče, da ni toliko v skrbeh za moj prevoz do nje, ampak, da ni ravno zainteresirana.

Po telefonu sem mi je zdelo super, fajn. V živo pa tak beden odnos. Pa dejansko sem podvomila, da ve kako z mano. In predvsem, da zapravim toliko časa pa ne dobim nobene nove vaje za ‘domov’. Kaj njo briga ali imam ženo ali moža ali otroke ali sosede… zakaj stokrat to vprašat? Če pa ji povem, da ne.

Verjamem ti in se mi zdi tole popolnoma narobe.. Vedno so ključni prvi tedni po operaciji in ti si že čakala na sano terapijo po moje kar nekaj tednov.. In potem še tak odnos, ko ona najbrž niti sama ne ve kako naprej?

V vsakem primeru boš pa samo ti potegnila ta kratko iz tega, zato ti svetujem, da greš k svoji osebni zdravnici in tečariš toliko časa, da ti najde ustrezno rešitev! Kajti gre se zate in za tvoje okrevanje po operaciji!!!

en ki pozna, 05.11.2021 ob 11:46

Verjamem ti in se mi zdi tole popolnoma narobe.. Vedno so ključni prvi tedni po operaciji in ti si že čakala na sano terapijo po moje kar nekaj tednov.. In potem še tak odnos, ko ona najbrž niti sama ne ve kako naprej?

V vsakem primeru boš pa samo ti potegnila ta kratko iz tega, zato ti svetujem, da greš k svoji osebni zdravnici in tečariš toliko časa, da ti najde ustrezno rešitev! Kajti gre se zate in za tvoje okrevanje po operaciji!!!

Druge rešitve itak ni kot, da grem spet k tej terepevtki, ki je naredila obupen vtis name in upam, da bo prihodnjič bolje, ampak ob taki redkih terapijah, tudi, eč bodo ok, ne vem, če bo učinkovito.

Druga možnost pa, da prosim novo napotnico, za drugo fizioterapijo. Ki je pa žal še dalj stran od mojega doma. Sem pa bila tam že, so vsekakor boljši. Niso super, so pa kar ok. Samo spet vprašanje kdaj bom tam dobila.

Tretja možnost pa seveda, da grem povsem privat. Draga reč, ampak mogoče bom morala res to storiti.

Če ne bi bila že na toliko fizioterapijah, bi mislila, da je to normalen odnos. Tako pa mi je bilo res vse skupaj skrajno odbijajoče in neprofesionalno.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close