Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Fiziološka raztopina-narejena doma?

Fiziološka raztopina-narejena doma?

Povejte mi prosim, kako se naredi doma “fiziološko” za spirat nos?

9 g soli na en liter vode?
nisem pa sigurna.

1 l stane 500 SIT…

kje stane 1l fiziološke? v lekarni? ko odpreš moraš porabiti najkasneje v 14 dneh fiziološko..

Naš pediater je rekel, da lahko fiziološko uporabljamo, dokler je ne porabimo. Da nek rok uporabe pač mora bit, ni pa nič narobe, če jo uporabljamo dalj časa.

v 1 liter vode daš eno žličko soli. voda mora biti zavreta in ohlajena. naliješ jo v posodice in uporabljaš 3-4 dni. lahko uporabljaš to, ali pa kupiš….

hre, ne gre za denar. Kaj pa naj počnem z litrom, če rabim količino za spirat nos??? Rada bi naredila sproti, čimbolj sveže, po potrebi.

Aha, torej 1/5 žličke za 2 dl.
Ne bi rada, da bi preveč pekla ta sol, zato je koncentracija soli v vodi še kako pomembna.
Hvala.

Fiziološko raztopino lahko uporabljaš dokler je ne porabiš (nasvet iz lekarne). Kupi plastenko, v lekarni pa zaprošiš tudi za posebno iglo s katero prebodeš pokrov plastenke. Ta igla pa ima tudi zapiralo. Ne vem zakaj bi jo moral porabiti v 14 dneh. Lahko pa fiziološko raztopino narediš sama – po možnosti s preveliko koncentracijo soli in tako otroku prežgeš sluznico…

Mal pretiravaš, no. Kaj pa je 1 žlička soli na 1L vode? Men se zdi, da je morska voda dosti bolj koncentrirana s soljo! Pa vseeno veselo čofotamo po morju, skupaj z malčki. Pa še pravijo, kako zdravo je…..

Na 1/2 vode, das zlicko soli.

Jaz jo delam sama, saj bi ob tej kolicini, ki jo porabimo, bankrotirali.
Mali je imel 3 tedne poln nos in smo jo ogromno porabili za spiranje noska.

Prosim za nasvet – kako pa jim spirate noske? A samo notri nakapate ali kako? Hvala.

Če samo kapneš ne bo učinka. jaz sem tako delala pri otrokovem 1. prehladu in dobil je vnetje ušes. Sedaj imam fiziološko Sterimar (pod pritiskom) in mu kar močno špricam, ko leži, nato ga hitro dvignem pokonci, ker ihne ven (spontana reakcija) in tako se vsaj malo sluzi ščisti. To ponovim večkrat na dan. Čeprav mislim, da bi morala še bolj pošteno spirati, ker ko ga dojimm, še slišim, da nos ni prav prehoden.

Za 200 ml fiziološke daš cca 2g soli (1,8g, če smo natančni) – to je mala poravnana kvna žlička.
Tako dobiš 0,9{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} raztopino natrijevega klorida.
O.K.????

Fiziološka raztopina je 0,9{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}.
Če je narediš 100 g, je to 0,9 g soli in 99,1 g
prekuhane in ohlajene vode v kateri raztopiš sol. Raztopina je
uporabna 1 mesec, potem pa jo zavržemo, ker je voda mikrobilološko
nestabilna.
Če potrebuješ večjo količino, jo izdelaš po naslednjem izračunu.
Npr. 250 g fiziološke:

100 g razt……………………..0,9 g NaCl
250 g razt……………………….x g NaCl

x=250 x 0,9 /100
x=2,25 g NaCl

Vode pa dodaš:250- 2,25=247,75

Po tem izračunu si lahko izračunaš količine za poljubno količino raztopine.

LP V.

Ne, V, ne bo držalo.
Tistega odštevanja soli od celotne količine ni potrebno.
Poleg tega, kje boš natehtal take decimalke. Tu gre za mamico z gospodinjsko tehtnico, ki bi rada odtehtala, koliko soli naj da v določeno količino vode.

Še v razmislek:

0,9/99,1=0,00908174

0,9/100=0,009

Kaj je bolj natančno???????

Po nasvetu pediatra smo mi za spirat nos delali tako:
2dcl vode, ščep kamilic in za noževo konico soli. Daš v kapalko in večkrat na dan kapneš v nos lahko tudi po 5 kapljic. Pri nas se je zelo obneslo. Aja reče se pa menda slane kamilice.

LO, joja

Navodilo za pripravo fiziološke raztopine je napisano po
navodilu v Farmakopeji, ki jo uporabljajo farmacevti v lekarni
za pripravo zdravil.
Kar se pa tiče količine vode, pa velja da je

masa raztopine=masa topila(voda)+masa topljenca(NaCl)

V.

pa še to – pol litra stane 600 tolrajev…

Se strinjam z V.
Fiziološko je treba čim prej porabiti predvsem, če se uporablja za čiščenje oči. Za spiranje noska to ni tako pomembno.
Tu ne gre samo za ceno. Se zgodi, da fiziološko kdaj potrebuješ zvečer ali čez vikend, do dežurne lekarne pa ne moreš…
LP Punček

Se samo pri vas dogaja, da je nočejo več dati na recept? Še letos ni bilo problema, zdaj pa namesto recepta dobiš navodilo, kako si jo narediti doma. Saj ne rečem, saj ni problem, ampak kaj kmalu nič več ne bo na recept, samo antibiotiki? Saj če dobro premislim, je že zdaj tako.

Fiziološka na recept? Prvič slišim. Pa tudi se mi ne zdi čisto nič potrebno, da bi bila.

Prosim, V, pejt drugam formule in decimalke razlagat. Neža bi rada doma naredla fiziološko, ne se pa šla farmakopejo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close