Fileji vitkega soma
hm, ne vem kako, ampak ko sem pred časom tole prebrala, sem ga vrgla v smeti. http://www.dietmindspirit.org/2008/01/30/why-you-shouldnt-eat-this-fish-pangas-pangasius-vietnamese-river-cobbler-white-catfish-gray-sole/
hm, ne vem kako, ampak ko sem pred časom tole prebrala, sem ga vrgla v smeti. http://www.dietmindspirit.org/2008/01/30/why-you-shouldnt-eat-this-fish-pangas-pangasius-vietnamese-river-cobbler-white-catfish-gray-sole/%5B/quote%5D
So pango vlačili po zobeh tudi na TV, a na vprašanje ali so med testiranjem našli v mesu kaj nedovoljenega, je bil odgovor, da ne.
Nič ne bodo razpadli, razpadejo samo zaradi ženske radovednosti, ti filete do polovice odtajaj
začini, pomokaj in daj v ponev z vročim oljem, ni treba, da je hudo vroče saj bodo fileti na
sredini surovi in zakaj radovednost, ne obračaj rib, dokler ne vidiš od strani, da so malo
porumenele, šele takrat previdno obrni in, če ti razpadejo, se ti opravičim, ampak se mi ne
bo treba.
V tujini se reče panga, pri nas pa vitki som. Torej gre za eno in isto ribo.
Moje mnenje je, da če jo ješ recimo 1x na teden, da ni panike. Če pa pretiravaš, pa nobena zadeva ni zdrava.
Jaz fileje rib ponavadi zavijem v alu folijo (kot je že prej nekdo omenil), še prej pa nanjo dam košček masla ali margarine, potresem z rožmarinom, malo posolim in če imam še kako rezino čebule, tudi to dam zraven. Pride super okus.
a res, imaš mogoče link, ali pa citiran odgovor? to bi pa res rada prebrala.[/quote]
Bilo je že nekaj časa nazaj na Tedniku, mislim. Nobena prisotna snov ni prekoračila meje dovoljenega. Kar je tudi logično, drugače jih ne bi bilo več na policah, a ne?[/quote]
Ja, tudi jaz se spomnim tistega prispevka. Bil je pravzaprav zelo komičen: večji del prispevka je bil narejen izrazito negativno proti pangi, potem pa na koncu skozi stisnjene zobe pove, da razultati preiskave na ne vem katerem inštitutu niso pokazali nobenih anomalij, strupenih snovi ali kaj podobnega.
Če že ješ ribe, se drži osnovnih pravil: dobro osušiš, po potrebi položiš na hitro z ene in druge strani v moko, da se še dodatno posuši, NE SOLIŠ, daš v vroče olje in ne tlačiš v ponev – pečeš raje dvakrat po malo količino. Obrneš samo enkrat. Če ne veš, kdaj je pravi čas, en kos na eni strani malo pridvigneš, da preveriš barvo. Soliš pa potem že pečene.
Zmrznjene ribe so pa sploh poglavje zase. Odmrzneš samo toliko, da lahko delaš z njimi, potem pa pečeš malo bolj počasi in po možnosti še manjše porcije kot pri svežih, ker vsebujejo ogromno vode.
Sicer prav za pango ne vem, ampak večino rib lahko tudi zložiš na peki papir in spečeš v pečici.
Odmrzni, vsekakor, ker imajo zelo veliko vode in se ti sicer ne spečejo lepo.
Ni pa treba čisto do konca.
Nato dobro osušiš, res dobro.
Fileje je treba malo preparirati, sicer so čisto brez okusa.
Nato spečeš na vročem olju. Jaz jih tik-tak, takrat še nič ne začinim. Jaz jih pečem na vsaki strani kake 2, 3 minute, tako, da niso več surovi, ampak še vedno zelo sočni in še neprimerni za serviranje. Nato vzamem ognjevarno posodo (nizko, stekleno) in jih predevam vanje. Tudi če po sredini razpadejo, nič hudega, meni je še bolje, če so manjši kosi. Nato pa naredim pomado – limonin sok, malo sladke smetane, malo kečapa, provansalske začimbe, sol, poper. In – zelo pomembno – naribam parmezan (tak, ta pravi). V pomado ne dam vsega parmezana, samo malo, toliko, da je malo bolj gosto. S tem dobro premažem fileje. Dam v pečico za kakih 10, 12 minut. V tem času se lepo do konca prepečejo. Nato pa potresem še z dobro mero parmezana, pečem še nekaj minut, da porjavi. Naredi se krasna skorjica in to je potem mnjami.
In – zelo pomembno – naribam parmezan (tak, ta pravi). V pomado ne dam vsega parmezana, samo malo, toliko, da je malo bolj gosto. S tem dobro premažem fileje. Dam v pečico za kakih 10, 12 minut. V tem času se lepo do konca prepečejo. Nato pa potresem še z dobro mero parmezana
A si ti že kdaj jedla pečeno ribo razen iz svoje pečice?
Katastrofa od recepta,
Forum je zaprt za komentiranje.