Filane paprike
Hej, Nadja!
Sem sama poskusila: v iskanje sem vtipkala “paprike” in nastavila za eno leto in pol nazaj in takoj dobila razne recepte. Mislim, da bo tudi tebi uspelo.
Sicer pa, ce se lotis z obcutkom, da je priprava ” zajebana”, bo malce tezje
pricarati dobro jed. Lotiti se je treba z veseljem in obcutkom. Potem bo slo in ti bos vesela, da ti je uspelo. Naslednjic bo lazje:) Lep pozdrav Babi
Ravno tako za….. naj bi bili krofi. ko pa sem jih letos prvič delala, in sicer po nasvetu od tukaj, so mi odlično uspeli.
Filane paprike so pa tudi zame še uganka…tako kot velika večina jedi 🙂 Ampak, sem vesela, da obstaja tale forum, ki mi res zelo pomaga. Končno imam tudi malo časa, da preberem zamujeno 🙂
Za 9 filanih paprik:
9 paprik (ne prevelikih), pol kg mletega mesa, skodelica (2 dcl) riža, sol, poper, začimbe, žlica olja
za omako: žlica olja, žlica sladkorja, žlica moke, pol litra paradižnikove omake (v tetrapaku), voda, sol
Na žlici olja praži pol kg mletega mesa toliko časa da ni več krvavo. (cca 10 do 15 min). Dodaj sol, poper (po želji) in začimbe (kar hočeš: rožmarin – malooo, timijan, baziliko, česen v prahu, peteršilj). Ko je meso prepraženo dodaš skodelico riža in ugasneš štedilnik. Vse dobro premešaj in pusti pokrito stati 5 min.
Očiščene paprike (na vrhu odreži pokrovček in odstrani semenje iz notranjosti. Pazi da ne boš razcefrala papriko. Počasi in pazljivo) daj pokonci v posodo. (jaz imam ravno tako veliko posodo, da jih gre 9 naenkrat notri. Vzami tako veliko posodo, da bodo vse paprike stale pokonci, ena ob drugi) V posodo nalij za en prst vode (1 cm). Z žličko zajemaj mesno riževo maso in jo dajaj v paprike. Maso porabi do konca. Če ti kakšen rižek mimo pade, se ne sekiraj, vse se bo skuhalo. Ni potrebno paprike preveč natlačiti.
V posodi, kjer si pražila maso, lahko zdaj narediš omako. (ker si maso do zadnjega rižka porabila) Na žlico olja daš žlico sladkorja in žlico moke. Mešaš (najbolje z metlico) da se začne malo peniti. Zliješ notri pol litra paradižnikove omake in 3 dcl vode. Posoliš. Počakaš da zavre in to omako zliješ med paprike. Omake naj bo toliko, da pridejo do roba paprik. Če si jo naredila premalo, samo dolij vodo k paprikam. (Če boš omako mešala z metlico, se ti ne bodo naredile grudice, drugače bi morala omako precediti) Pokrij in kuhaj 30 do 45 minut. Potem lahko ješ.
Lp, Ela S
Ps: jaz paprik ne pokrivam s pokrovčki. Ker si dala v maso prepraženo meso, bo fila rahla in bo razpadla, ko papriko na krožniku prerežeš. Če pa daš v filo sveže meso (zmešano z rižem, začimbami in 1 jajcem), potem je fila trda in ostane v “cmoku”.
Paprike delam po enakem postopku kot ga je opisala ElaS, obogatim le maso za polnjenje. Meso prav tako prepražim, dodam pa še na kocke narezan korenček in bučke, obvezno svež česen in peteršilj. Ko meso porjavi in se zelenjava zmehča, malo ohladim, dodam riž in 1 celo jajce. S tem polnim paprike in skuham.
Zame je navadno povsod, in tudi za filane paprike, zakon (saj tamladi tako pravite?) mojster Ivačič. On ima drugačen postopek in so paprike dobre in tudi rahle,čeprav meso prej ni popraženo.
Babi, se ga spomnite, slika na TV je bila še takooo čb, zapomnila si od takrat nisem nič, sem bila še preveč zelena, občudovala sem njegovo spretnost.Mi pa pride prav njegova knjiga.
Pozdrav!
Hej, Bina!
Seveda se ga spomnem in marsikaj sem si napisala.
Niti jaz ne poprazim mesa, ker so mozu z nepoprazenim vsec. Nima rad, ce se meso sesuje. Zanj mora biti lepo skupaj in riz ne razkuhan. Sicer je tudi mama delala vedno tako. Veliko gospodinj pa prisega na poprazeno meso. Spet stvar okusa.
Ivaciceve knjige nimam, je pa v moji kuharici tudi nepoprazeno in riz na pol skuhan ali celo surov . V tem primeru moramo polniti rahlejse, ker riz med kuho naraste. Omako pa naredim po italijansko- brez prezganja; je kljub temu dovolj gosta in zelooo okusna, ce so paradizniki ta pravi. Tudi kupljeni pripravki so OK.
Lep pozdrav z obale Babi
ivacicevo knjigo imam doma. se dobro se ga spomnim- crno belega ! 🙂 on ne prazi mesa. ima dve varianti- surov riz ali rahlo kuhan. sama delam z na pol kuhanim. mislim,da on dodaja prezganje!? jaz ga navadno ne. ze sam paradiznik naredi svoje…pa ostale stvari. po njegovem naj bi pripravljena paprika stala vsaj 1 uro…potem pa jo skuhamo do konca. da se okusi dodobra prepojijo!? lp petra
Ja, mislim, da omako dela z moko, doda malo cimeta in klinčkov in eno jabolko-in meni je ta kombinacija okusov dobra. Pa sladkor in sol,seveda. Z moko moram gostiti, ker navadno nimam paradajza v večjih količinah, pa tudi omaka mora biti gosta, pravijo moji jedci. Meso pa je treba-preden se dodajo druge stvari : popražena čebula, sol,poper, peteršilj, česen,riž, jajce-dobro premesiti , res dobro, da postane vlaknasto in vmes dodati zajemalko juhe ali vode.Ali več, odvisno od količine. In po mojem je tu finta manj “zbitega” mesa.
No, tisto uro počivanja spustim. Navadno jih zavrem na štedilniku v večji kozici-recimo 20-24 komadov , naprej se pa krasno kuhajo v pečici, brez problema, da se kaj prismodi.
Vreme se kisa, meni se bo pa od modrovanja! Pozdrav!
Hm, Bina, to bo verjetno rešilo tudi moj problem preveč zbitega mesa v nadevu. Praviš, da je treba še surovo nezačinjeno mleto meso dobro pregnesti in dodati zajemalko ali več juhe, vode? In potem se doda surov ali napol kuhan riž? Surov potrebuje tekočino, ali ne?
Ali lahko kdo pogleda v Ivačičevi knjigi razmerje mesa in riža? In koliko naj bo riž kuhan, tekočina?
Jezi me, ker so bile moje paprike drugače dobre, le riž se mi je pri “kuhanju” v pečici razkuhal, in to parboiled riž, ki se naj sploh ne bi razkuhal…
Hvala, Mimi
Ker imam Ivačiča ravno pri roki:
1/2 kg mletega mesa
1 jajce
pest prebranega in opranega riža, ki smo ga prej v kropu mešali 3-4 minute, da se je nekoliko napel, nato pa oplaknili z vodo. Prilijemo še zajemalko juhe.
V bistvu sta dva recepta in v prvem vzame surov riž in mešanico govedine in svinjine, nadevane paprike skuhamo v redki paradižnikovi omaki;
v drugem pa na pol kuhan riž in teletino, z dobro premešano maso napolnimo paprike, jih pokončno zložimo v pekač ali jensko posodo, polijemo z juho in s kislo smetano in v pečici najprej pokrito dušimo, nato pa odkrijemo in še nekoliko zapečemo.
Jaz sem jo ravno danes skuhala, vzela sem napol kuhan in poplaknjen riž in dodala malo vode, ker nisem imela juhe, ter res dobro premešala maso.
Smo že poskusili in je lepo rahel nadev.
Lp Riana
Tole je naš družinski recept za filane paprike, ki ga je prinesel moj dedek iz Beograda pred kakšnimi 50 leti…. in od takrat pridno kuhamo po njem!
-1 paprika
-4 do 5 dek zmletega mesa (1/2 govejega,1/2 svinine)
-3 deke dolgozrnatega riža (ta se ne razkuha)
– sol,sesekljan česen, zelen peteršilj (veliko)
– 15 dek skuhanega in prepasiranega zelo zrelega paradižnika za omako (ali 10 dek paradižnikovega pireja v tetrapaku)
Vse sestavine (razen paradižnika) zmešaj. To z žlico daš v paprike. Paprike pokrij z pokrovčkom, daj v lonec in zalij z paradižnikovim pirejem. Dodaj še toliko vode, da so paprike skoraj pokrite. Kuhaj 2 uri. Naredi svetlo prežganje (olje,čebula in moka) in ga nato dodaš malo pred koncem kuhe.
Prežganju dodajaj počasi (po zajemalkah) paradižnikovo omako, mešaj….
Dobro s pire krompirjem ali kruhom in zeleno solato.
Količine sestavin pomnoži s številom paprik, ki jih želiš skuhati.
V paprike dam surov riž in meso. V filo se lahko doda jajce. V paradižnikovo omako se lahko da na koncu nekaj žlic kisle smetane. DOBER TEK!
Zanimivo, kolikor kuharic, toliko različnih polnjenih paprik. :-))) Bom dodala k zbirki še svoje:
Za nadev:
1/2 kg mletega mesa, 2 rezini belega kruha, 100 g riža, 1 jajce, 2 – 3 stroki česna, majaron, sesekljan peteršilj, sol in poper
za omako:
2 žlici moke, malo olja, velika tuba pradižnikove mezge (ali 2 mali), velik lovorov list, 1 dl mleka, sladkor, sol
srednje velike, bolj široke paprike
Kruh za nadev namočim in ožmem. Riž kuham kakih 5 minut in odcedim. Česen, majaron in peteršilj sesekljam. Vse sestavine zmešam v enakomerno maso. S koničastim nožem paprikam izrežem pecelj, odstranim semena in jih napolnim z nadevom.
V večji lonec dam 1 žlico moke in prilijem toliko olja, da se razmeša. Pristavim na štedilnik in segrejem. Ne pražim, ampak takoj, ko se začnejo delati mehurčki, odstavim. Vmešam paradižnikovo mezgo in prilijem vodo. Dodam lovorov list, solim in sladkam (sladkorja dam kar veliko, približno za eno veliko žlico, pa omaka ni sladka, le na kislo ne vleče). Ko zavre, naložim v omako paprike – omake mora biti toliko, da paprike plavajo oz. da vsaj ne ležijo na dnu.
Kuham kake 3/4 do 1 uro, potem pripravim podmet iz mleka in preostale moke in s tem zgostim omako. Pustim vreti še kakih 5 minut in po potrebi popravim gostoto, slanost…
Ker pri nas vsi ne marajo “oblek” od paprike, nadevam včasih samo 4 paprike, iz ostale mase pa naredim za pest velike krogle (čufte). Paprike kuham pol ure, potem pa dodam čufte (ki jih še povaljam v moki, da ne razpadejo) in kuham še 15 do 20 minut.
Mimi, tvoje vprašanje o kruhu sem očitno spregledala, sicer bi ti bila posebej odgovorila. Ta recept je podedovan (najmanj 3 generacije, za bolj nazaj ne vem, ali se je uporabljal) in vedno se zraven pove, da se dodaja kruh v nadev zato, da je nadev bolj rahel in sočnejši, saj bi ga drugače riž preveč posušil.
Je pa zanimivo, da so ljudje večinoma zelo začudeni, ko omenim kruh v paprikah.
Forum je zaprt za komentiranje.