Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika figova marmelada

figova marmelada

Dan, punce
Sinoči pozno sem se vrnila iz Dalmacije in s seboj prinesla veliko vrečo zrelih fig. Iščem , brskam sedajle tukaj gor ….ampak ne najdem. Kako bi namreč pripravila marmelado in …prosim, povejte mi , če je dobra:)))

Ali fige lahko še kako drugače uporabim ? Tam, kjer imam sedaj prikolico , je vse polno figovih dreves, tako da to ne bo edina vreča v sezoni.

Vsem skupaj en prav lep pozdrav iz turobne Dolenjske.

A.

****************** Andreja, zavarovalni zastopnik 051-399-125

Ja Speedy c c c c . Stara mačka pa ne najde :-))

Evo:

Sicer pa fige lahko sušiš (to vem da veš), pa kakšno sladico se verjetno da narediti (hm, se spomnim da je enkrat Jamie Oliver nekaj čaral iz fig in prav slastno je izgledalo, če hočeš lahko doma pogledam za recept).

Lep pozdrav tudi tebi iz prav tako turobnega drugega konca Dolenjske :-)) (čeprav meni kar paše tole, je bilo že kar hudo soparno in vroče zadnje dni).

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

O, sončece….saj sem iskala, ampak…se zgodi, noooo. Hvala ti.

Ja , slišala sem , da ste se ” kuhali “. No ja, jst se bom pa naslednji teden…

Tudi jaz imam jeseni veliko fig. In jih nekaj skuham v marmelado. Pa sem zraven dodala grozdje. Včasih jabolka. Pomarančni, limonin sok. Kar malo improviziram , dam kar imam. Uporabim pa želin, da se stvar lepše želira in potem niti ni potrebno toliko ogromno sladkorja.

joooj, kaj mi delaš lušte. Punce, slučajno veste, če se v MB kje da dobit sveže fige?

Zdaj ni čas za fige. Fige so proti koncu avgusta, septembra. Zdaj je tista runda, ki je ne naredijo vse fige. Pri meni ni niti ene. Dvomim, da jih kje prodajajo. Lahko pa pogledaš na tržnici.

v lj na tržnici so, ampak te so golj za piko vdret, nama so jih včeraj prinesli starši iz morja, so pa še vedno španske. Res najboljše fige so proti koncu avgusta, takrat pa pokam od njih ko jih dobim…

p,

Ja, imaš prav. Včeraj smo jih nabirali samo iz enega drevesa, tiste so morda zgodnejša sorta; so pa zelo lepe in zrele. Vse ostale so še majhne.
Marmelado kuham:))))

verjetno tiste malo vecje-svetlozelene !? petra

Ne , Petra….čist taprave črne imam. Prinesla sem jih pa iz okolice Zadra. Tudi mene je presenetilo. Še bolj so me pa presenetili ti leni Dalmatinci. Po tleh jim ležijo, vse polno jih je in samo pravijo…nabiraj ali nek idu k vragu. Zraven pa samo jamrajo , kako je život težak:)))

Tem prvim figam se reče cvetani, so “prva runda” in največkrat precej večje in lepše kot tiste druge, ki sledijo. Včasih so velike kar za pest. Ne rodijo pa vsako leto…tako da moramo včasih počakat do avgusta, da se lahko najemo fig…So pa meni veliko boljše, kot tiste jesenske; bolj sočne in aromatične.

UUUUUUUUUUuuuuu, pridna punca :-))

Na, za kosilo pa lahko narediš tole solatko:

😉

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Tale recept se mi zdi kar slasten

Fig Jam Recipe

Jellies and Jams

Ingredients:
1/2 lemon unpeeled, seeded and finely chopped
1 1/2 pounds ripe figs, stems removed
2 1/4 cups sugar
1/2 teaspoon cinnamon
1/8 teaspoon ground cloves
1/2 cup walnuts

Directions:
Chopp figs to desired consistency (as soom or chunky as you like).
In a non-reactive bowl combine lemon, figs, sugar and spieces. Cover and let stand about 2 hours to draw out juice Stir the mixture occasionally to dissolve the sugar.

Transfer mixture to sauce pan. Over medium heat, bring mixture to a boil. Reduce heat and simmer for 20 minutes, stirring constantly to prevent it from sticking to the bottom of the pan.

When mixture reaches the consistency of jam, remove it from the heat and stir in walnuts. If using a candy thermometer to test for temperature, it should read 200 degrees F.

Pour mixture into hot, clean jars and cover tighly. Will keep about 2 months in the refrigerator.

Makes 3 to 4 cups.

mislila sem na tiste velike-kot pise delta. pri nas na morju namrec ravno te najprej dozorijo. v dalmaciji so pa mogoce ze ta-temne. lp petra

Pri nas najprej zelene – velike; se niso . Pozno pa crne, manjse in ce jih pustis na drevesu, da se susijo in jih se prva slana malce osmodi, so enkratne. Na sportnih dnevih smo jih se v oktobru nasli – pozabljene, neobrane, slastne kot najboljsa sladica:))))

Lep vikend vsem po vrsti in uspesno marmelado – za Speedy:))) Babi

Ja. Pri nas tem zdaj pravimo “ocvetki”. Včasih so, včasih jih ni. Tiste rjave jih imajo skoraj vsako leto, ta črne pa zelo poredko. Jih pa letos še nisem videla. Moram malo pod figo, pa pošnjofat, če je kaj gor.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close