figova marmelada
Dan, punce
Sinoči pozno sem se vrnila iz Dalmacije in s seboj prinesla veliko vrečo zrelih fig. Iščem , brskam sedajle tukaj gor ….ampak ne najdem. Kako bi namreč pripravila marmelado in …prosim, povejte mi , če je dobra:)))
Ali fige lahko še kako drugače uporabim ? Tam, kjer imam sedaj prikolico , je vse polno figovih dreves, tako da to ne bo edina vreča v sezoni.
Vsem skupaj en prav lep pozdrav iz turobne Dolenjske.
A.
Ja Speedy c c c c . Stara mačka pa ne najde :-))
Evo:
Sicer pa fige lahko sušiš (to vem da veš), pa kakšno sladico se verjetno da narediti (hm, se spomnim da je enkrat Jamie Oliver nekaj čaral iz fig in prav slastno je izgledalo, če hočeš lahko doma pogledam za recept).
Lep pozdrav tudi tebi iz prav tako turobnega drugega konca Dolenjske :-)) (čeprav meni kar paše tole, je bilo že kar hudo soparno in vroče zadnje dni).
Ne , Petra….čist taprave črne imam. Prinesla sem jih pa iz okolice Zadra. Tudi mene je presenetilo. Še bolj so me pa presenetili ti leni Dalmatinci. Po tleh jim ležijo, vse polno jih je in samo pravijo…nabiraj ali nek idu k vragu. Zraven pa samo jamrajo , kako je život težak:)))
Tem prvim figam se reče cvetani, so “prva runda” in največkrat precej večje in lepše kot tiste druge, ki sledijo. Včasih so velike kar za pest. Ne rodijo pa vsako leto…tako da moramo včasih počakat do avgusta, da se lahko najemo fig…So pa meni veliko boljše, kot tiste jesenske; bolj sočne in aromatične.
Tale recept se mi zdi kar slasten
Fig Jam Recipe
Jellies and Jams
Ingredients:
1/2 lemon unpeeled, seeded and finely chopped
1 1/2 pounds ripe figs, stems removed
2 1/4 cups sugar
1/2 teaspoon cinnamon
1/8 teaspoon ground cloves
1/2 cup walnuts
Directions:
Chopp figs to desired consistency (as soom or chunky as you like).
In a non-reactive bowl combine lemon, figs, sugar and spieces. Cover and let stand about 2 hours to draw out juice Stir the mixture occasionally to dissolve the sugar.
Transfer mixture to sauce pan. Over medium heat, bring mixture to a boil. Reduce heat and simmer for 20 minutes, stirring constantly to prevent it from sticking to the bottom of the pan.
When mixture reaches the consistency of jam, remove it from the heat and stir in walnuts. If using a candy thermometer to test for temperature, it should read 200 degrees F.
Pour mixture into hot, clean jars and cover tighly. Will keep about 2 months in the refrigerator.
Makes 3 to 4 cups.
Pri nas najprej zelene – velike; se niso . Pozno pa crne, manjse in ce jih pustis na drevesu, da se susijo in jih se prva slana malce osmodi, so enkratne. Na sportnih dnevih smo jih se v oktobru nasli – pozabljene, neobrane, slastne kot najboljsa sladica:))))
Lep vikend vsem po vrsti in uspesno marmelado – za Speedy:))) Babi
Forum je zaprt za komentiranje.