figova marmelada – iz katerih fig???
Pozdravcek!
Evo, fige so v polnem razmahu, vsi v druzini smo nori nanje, sama pa bi jih naredila kot marmelado ali žele.
Pa me zanima naslednje:
1. Katere fige so najboljše za pripravo marmelade ali tiste z zeleno lupino in rdečim mesom ali vijolične z rjavim???
2. Ali fige za marmelado olupim?
Za kakršnikoli prevrjem in odličen recept se toplo priporočam, sama sicer prirpavljam po kalsiki; 1kg sadja + 1 kg sladkorja in 1 vrečka želina.
Hvala in lp
Nika
Pozdravcek Zala!
ne, ne, ne… zal jih nimamo nic prevec – smo pa pravkar prisli iz dopusta in smo jih po celi Dalmaciji nabirali – domačinom se ne da niti roke stegniti…
Drugače pa sem videla, da si nekoč omneila, da si jedla najboljšo figovo marmelado na svetu in da boš poksušala dobiti recept – ali ga imaš mogoče kje???
hvala in lp
N.
Jaz delam figovo marmelado iz črnih fig s temno rdečim mesom. Sem jo skuhala ravno prejšnji teden. Fig ne olupim, ampak dam kar cele – seveda jih prej pregledam, da so zdrave. da v njih ni kakšne mravlje,… Nato ji v loncu zmiksam, dodam sladkorja po okusu, limonin sok, malce cimeta in zmletih klinčkov (to dvoje ni nujno), po želji želin in skuham. Marmelada je odlična, še mož, ki ni preveč od sladkega, je bil nad njo navdušen. Sem pa vse delala “na oko”, nisem tehtala sestavin, saj so bile količine majhne – za tri manjše kozarčke.
Tudi jaz delam marmelado iz modrih fig z rdečim mesom. Sicer pa jim rečemo črne. Odrežem samo repek in dam na par kosov ( odvisno kako so velike in kako se mi da). Potem pa so z želinom kar hitro narejene. Lani sem jih delala brez želina, malo več kuhala in niti paličnega nisem rabila, ker je vse šlo narazen. Sladkor sicer dam po občutku, a mislim, da bo 1:1 vseeno preslado,saj so fige že same po sebi sladke.
Forum je zaprt za komentiranje.