Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek fibromialgija- ima kdo potrjeno to diagnzo?

fibromialgija- ima kdo potrjeno to diagnzo?

Baje je  zelo težko z gotovostjo trditi, da kdo boluje za to boleznijo. Nekateri ji pravijo celo namišljena.  Je tu kdo, ki ima to potrjeno. Kakšni so najbolj značilni simptomi?

Kaj pa je sploh to?

To v bistvu pomeni, da imaš hude bolečine za katere ne najdejo vzroka.

Mene npr. bolijo roke, predvsem prsti na rokah(členki). Nič ni otečeno, ali vneto. Kri je b.p. Slučajno so mi jo pred kratkim precej detaljno pregledali za nekaj drugega. Muči me nespečnost (že dolgo), malo sem tudi depresivna, bolj tesnobna.  Sem ravno pred kratkim pomislila na to bolezen. Mogoče mi manjkajo minerali, vitamini.

Odgovor na objavo uporabnika
ima kdo kaj, 09.07.2022 ob 14:18

Baje je  zelo težko z gotovostjo trditi, da kdo boluje za to boleznijo. Nekateri ji pravijo celo namišljena.  Je tu kdo, ki ima to potrjeno. Kakšni so najbolj značilni simptomi?

Ni namišljena, je neka vrsta revmatizma, le zunajsklepnega.  Sklepi so v redu, bolečine se pojavljajo v mišicah.

Povezana je s hrbtenjačo in visokimi količinami noradrenalina in  serotonina v njej, ki krepita živčne dražljaje v mišicah.

Težko dokazljiva, ker se na krvi ne pozna, na slikah tudi ne.  Pomagajo antidepresivi, pomirjevala, uspavala, gibanje, čimveč gibanja.

obstaja, 09.07.2022 ob 15:33

Ni namišljena, je neka vrsta revmatizma, le zunajsklepnega.  Sklepi so v redu, bolečine se pojavljajo v mišicah.

Povezana je s hrbtenjačo in visokimi količinami noradrenalina in  serotonina v njej, ki krepita živčne dražljaje v mišicah.

Težko dokazljiva, ker se na krvi ne pozna, na slikah tudi ne.  Pomagajo antidepresivi, pomirjevala, uspavala, gibanje, čimveč gibanja.

Dobro razloženo. Škoda , da ne pomaga kaj naravnega, kakšni vitaminski pripravki, minerali.

dobra razlaga, 09.07.2022 ob 15:35

Dobro razloženo. Škoda , da ne pomaga kaj naravnega, kakšni vitaminski pripravki, minerali.

Gibanje je naravno.  Če bi ljudje z mišično-kostnimi boleznimi telovadili vsaj vsaki drugi dan po eno uro (toliko, da se spotijo), pa ne rabijo v fitnes, dovolj so vaje z lastno težo, bi zagotovo za vsaj 50% popravili stanje, tudi kakšna operacija ne bi bila potrebna.

Soča je pravi naslov za potrditev diagnoze.

C vitamin, D vitamin, silicij, magnezij…..

obstaja, 09.07.2022 ob 15:41

Gibanje je naravno.  Če bi ljudje z mišično-kostnimi boleznimi telovadili vsaj vsaki drugi dan po eno uro (toliko, da se spotijo), pa ne rabijo v fitnes, dovolj so vaje z lastno težo, bi zagotovo za vsaj 50% popravili stanje, tudi kakšna operacija ne bi bila potrebna.

Zdravniki se ne strinjajo s tabo. Omejeno gibanje.

JazZ, 09.07.2022 ob 15:47

Zdravniki se ne strinjajo s tabo. Omejeno gibanje.

Res?  Kateri zdravniki?  Napiši ime zdravnika, ki pravi, da je telesna dejavnost škodljiva za fibromialgijo.  Če obstaja takšen zdravnik, je potrebno njegovo ime izpostaviti, ker škoduje pacientom.

Ravno nasprotno – telesna NEdejavnost vodi v poslabšanje bolezni, ravno tako slaba telesna drža, hormonsko neravnovesje, stres.  Na vse to vpliva telesna vadba, vendar ne pretiravanje z njo.

Ima prijateljica že nekaj let. Bolečine včasih velike vsacih male, skoraj vedno prisotne. Pomaga ji damo gibanje. Čimveč hoje in plavanja.

Poznam, 09.07.2022 ob 16:05

Ima prijateljica že nekaj let. Bolečine včasih velike vsacih male, skoraj vedno prisotne. Pomaga ji damo gibanje. Čimveč hoje in plavanja.

Hoja in plavanje sta premalo. Sploh hoja pri bolnikih rada povzroča obremenitev sklepov, ker so mišice še vedno nedejavne oz. premalo dejavne in se teža prenaša na sklepe (kolena, gležnji, hrbtenica).  Pri fibromialgiji so mišice prekomerno napete  in živčne vozle v mišicah se odpravlja z masažami, toplotnimi terapijami, raznimi gibalnimi tehnikami pod vodstvom kineziologa, morda fizioterapevta, nikakor pa ne kakšnega fitnes trenerja.

Jaz imam ze leto in pol tezave z vratom, krizem, misicami in spanjem. Pojavlja se mi huda ankcioznost in depresija. Cim kaksen dam ne migam se vse poslabsa. Vecino dni me misice kar pecejo (domnevam da se vnamejo), vzamem nalgesin in je boljse. Vnete sem imela tudi misice pri/med rebri, oteceno. Redno mi misice kar krci, predvsem desna stran vrata spredaj. Ko mi jo krci se to tudi vidi, saj prav iztopa ven. Delam redno vaje pa je bolecina zmeraj prisotna. Bila ze na raznih slikanjih, ni da ni pa je vse vedno b.p. Fizioterapvtka ki jo redno obiskujem je rekla, da sumi na fibromialgijo.

To je po domače povedano LENORITIS!

anonimno134, 14.07.2024 ob 21:26

To je po domače povedano LENORITIS!

Ja, kar delaj se norca, lahko se zgodi tudi tebi.

Človeku ki ga vse boli, že napačno postavljen las, vi težite z gibanjem??? Sploh veste kako hudo boli? Tud kozarca ne moreš držati!!!

Takoj zamenjam, da tega nimam vec ker mi otezuje vsakodnevno zivljenje. Glih tako moram na faks, v trgovino tko kot ti na siht edino kar je je vse me boli ce sedim vec kot uro na enkrat, zame ni vec gledanje televizije ker se ne morem nikakor namestiti udobno. Alkohol sem mogla popolnoma crtati iz seznama ker poslabsa stanje tako da ni znosno drug dan. Tako da prosim ce spokas is tega foruma, ce bi rd pa se kej slisau pa komot pusti FB.

Dodam se to: popolnoma sem mogla spremenit nacin zivljenja da se nekako lazje prebivam iz dneva v dan pa se vedno spim za en kurac tkoda ti si lahko samo tiho ko prides iz sluzbe domou in se ulezes na kavc in je toto. Men je spanje postalo nocna mora ker me vse boli kljub vsakodnevnim vajam. In ta bolezen je posledica psihicne travme ki sem jo dozivela   in postravmatske stresne motnje ki jo se dandanes obcutim. LP

Pri takih bolečinah je gibanje onemogočeno.  Težko se tusiras obrneš v postelji, pokrijemo z odejo. Imaš slabe in boljše dni. Je pa res težko dokazljivo bolezen, imajo pa bolniki neki svoje drustvo.

Že 20 let se spopadam z fibromialgio, potrjeno v Soči, kjer so me pet tednov usposabljali. Takrat sem veliko zvedela o tej bolezni, kjer vsak dan boli nekaj drugega, težave s spanjem in ni da ni…Zgleda, da so pri tej bolezni ves čas vključeni receptorji za prenos bolečine. To je približno tako, če se vščipneš te zaboli, pri fibromialgii pa je ta alarm za bolečino neprestano vključen, že sama misel ti lahko povzroči bolečino. Ni še čisto dokazano, kaj je vzrok tega, najverjetneje hudi stresi.

Pomagam si s tem, da sprejmem bolečino kot svojo sopotnico, ki se je ne da odgnati, poskrbim za lahko prehrano z veliko sadja in zelenjave, vsak dan naredim nekaj km, tudi takrat ko najbolj boli, se ne vležem v posteljo in se ne smilim sami sebi. Pomagajo tople kopeli, plavanje, hitra hoja in pozitivne misli, ki pa jih je v tem času, ko svet drvi v propad bolj malo. Samo potruditi se je treba in ne obupati, predvsem, ker se zavedaš, da ta bolečina ni rakasta in usodna za zdravje.

Nekako se da z njo preživeti in ko nimam bolečin, kadar so prisotna  boljša obdobja, sem najbolj srečna na svetu.

Le pogumno naprej!

Fibromialgja je nov izmišljen nateg za delomržneže.Vse jih boli,nič ne zmorejo,lahko pa sedijo doma 12 ur za računalnikom in čvekajo na družbenih omrežjih,v službi za računalnikom ne zdržijo 1 uro.Napudrajo,uredijo se brez težav,da objavljajo osebne slike na družbenih omrežjih in jih nič ne boli.Tudi na raznih predavanjih lahko sedijo 10 ur,v službi ne morejo sedeti ker jih vse boli.Zdržijo vožnjo z avtomoboliom 10 ur,v službi ne zdržijo sedeti 1 uro.Lahko hodijo po šopingih,izletih in jih nič ne boli.Tudi pri frizerju lahko sedijo 4 ure in jih nič ne boli.Kako je mogoče da jih vse boli samo ko je treba v službo iti?Ker je psihološkega izvora.Ljudi s fibro je potrebno psihološko zdraviti.

ne da se dokazat, 09.07.2022 ob 15:06

Mene npr. bolijo roke, predvsem prsti na rokah(členki). Nič ni otečeno, ali vneto. Kri je b.p. Slučajno so mi jo pred kratkim precej detaljno pregledali za nekaj drugega. Muči me nespečnost (že dolgo), malo sem tudi depresivna, bolj tesnobna.  Sem ravno pred kratkim pomislila na to bolezen. Mogoče mi manjkajo minerali, vitamini.

Se mi podobno dogaja. Tudi jaz na to bolezen nisem pomislila.

Najdebelejši živec Išias je povezan od možganov do nog s 40.000 “senzorji”.

to lahko reče nekdo, ki ni doživel bolečin, ko še vdihniti ne moreš dobro.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close