Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Fasirano meso

Fasirano meso

Zivijo
Imam fasirano meso. Rada bi pripravila nekaj jutri za kosilo kaksne polpete ali kaj drugega. Samo ne omak ipd.
Ce ima kdo kaksen recept, bi bila zelo vesela.
Lp

Kot sem že zgoraj napisala…zame je mesna štruca zakon. Mora pa biti posebna in sočna, zato v meso dodam majhne rezine ali koščke jabolk, lahko tudi suhe jabolčne krhlje ali drnulje…če imaš, ni pa nujno..,dam veliko česna, nič čebule…ostale začimbe po okusu, uporabljam veliko origana in bazilike.
Dam tudi jajce, vse skupaj zavijem v obliki štruce v alu folijo in spečem v pečici – po občutku in glede na količino mesa.
Jabolka dajo mesu sočnost, mast se izcedi ven iz folije.
Preden daš na mizo, malo ohladi, nareži na rezine in daj kar s pekačem na mizo.
Če se ti ne da zraven kuhat krompirja, naredi še testeninsko solato: čimveč sveže zelenjave nareži na kocke, posoli, popraj, okisaj, naolji z olivnim oljem, malo pusti, da zelenjava to vpije, nato dodaj kakšne majčkene testenine, polžke ali kakšne mašnice. Zmešaj in čisto na koncu dodaj malo majoneze.
Če jeste zraven tudi juho in ne marate zelenjavnih kock, potem na hitro popraži česen in peteršilj na olivnem olju, posoli, zalij z vodo in vkuhaj ene dobre Pečjakove jušne rezance.

Moji tudi ne obrajtajo preveč polpetov v omaki, jaz jih imam pa rada, zato mi vedno znova potegne ravno na to :-))

Za polpete meso v skledi dobro pregnetem. Dodam v mleku namočen kruh ali žemlje, prepraženo čebulo, sesekljan česen, jajce, sol, poper. Lahko še kakšno začimbo, če vam je všeč, recimo majaron, čili. Če je premokro, dodam malo drobtin. Oblikujem polpete, včasih jih malo od zunaj pomokam, da se potem naredi skorjica. Spečem jih v teflonski ponvi na olju, vendar ne toliko, da bi plavali. Trudim se pač čimmanj. Je pa tako, če je premalo olja, se dolgo in počasi žgejo, popijejo vse, do česar pridejo. Če je olja več in je vroče, skorjica hitro zakrne, tako olja ne pijejo več. Srednja pot pač. Odcedim na papirnatih servietih in na krožnik… Sin jih ima najraje s pirejem in kečapom, brez vsega drugega. Jaz bi dodala še kakšno kuhano zelenjavo itd.

Dober tek, Mimi

Moram se oglasit…Ker ni vse v tem , da nekaj pomokaš in podrobtiniš. Mokanje in drobtinjenje je od naših babic. Vsak košček, ki ga pomokaš, popije več maščobe! Mi smo generacija, ki hoče okus naših babic, vendar brez olja in maščob.

Ravno tako jih jaz naredim, le da jih spečem v protfanu v pečici. Polpeti sami oddajo maščobo, zato ne rabiš nič mastiti.
lp

Še to: predno dam polpete pečt, s kazalcem v sredino naredim rahlo luknjico. Med peko skozi to luknjico se delajo pence. Ko se le te posušijo, so polpeti pečeni tudi v sredini.
lp

Delam jih približno tako kot ve, le da dam v maso kakšno žlico skute, kruh izpustim. Pridejo zelo rahle.

Tudi jaz jih pečem v pečici. Pripravim pa tako: mleto meso, na drobno zrezana čebula, česen (prej nič ne popečem), poper, sol (vegeta), dodam tudi začimbo za kruhove cmoke, jajce, kakšna rezina kruha (prej namočena), žlička gorčice. To dobro premešam in naredim polpete. Pekač rahlo namastim in dam na maščobo polpete (ponavadi pekač prej segrejem). Ko so polpete v pekaču vse skupaj zalijem z cca 2 dl jušne osnove-juho in dam peč – najprej pokrito, na koncu odkrito da se zapeče.

Zanimivo vse to glede polpetov. Najbolj me veseli, kaj vse lahko slišim o stvareh, za katere sem mislila, da jih poznam.

Moram reči, da polpetov ne delam rada ravno zato, ker sem jih potem morala peči v olju. Po nasvetih tukaj s foruma sem jih enkrat spekla v pečici, pa so bili tako trdi in presušeni, da ni bilo za nikamor. Sedaj razmišljam, da sem jih verjetno predolgo pekla, ker sem se gotovo bala, da v sredini ne bodo prepečeni. In seveda nisem imela občutka, ali jih je treba peči pol ure ali eno uro :-)))))

Pomokane reči torej vpijejo še več maščobe? Hm…

Tudi tisto s skuto je zanimivo, enkrat sem že poskusila, bilo je v redu, nihče sploh ni opazil, da je notri skuta (k sreči, saj je ne marajo), potem sem pa pozabila. Moram naslednjič spet poskusiti. Praviš, samo skuta, nič kruha? Recimo 3 žlice skute na 1/2 kg mesa?

Hvala in lep pozdrav, Mimi

Ne morem verjet da so bili trdi in presušeni, moji so mehki, sočni in če od kosila ostanejo jih še za večerjo vse pojemo, kar za drugo hrano ne velja.

Goca, saj ni čudno. Šla sem gledat nazaj svoj recept in ravno takrat sem delala takšne polpete brez dodanega kruha. Sicer se mi je zdelo čudno, a sem vztrajala, da se držim recepta. Ob drugi priložnosti sem jih gotovo predolgo pekla, odkrito na velikem nizkem pekaču, na peki papirju.

V tvojih je dodan namočen kruh, zalito z juho, pečeš pokrito, odkrito samo na koncu. Seveda mora biti sočno in dobro. Bom kar copy-paste, pa bodo tudi moji odlični, mar ne?

Pozdrav, Mimi

Velja za vse vrste hrane, ki se dela v pečici: če se bojite, da bo presuha, jo med pečenjem prekrij z alu folijo, da se peče v lastnem soku, tik pred koncem folijo odgrneš in zapečeš samo še malo z vrha.
Tako ni potrebno dodatno mastit ali zalivat.

No, jaz nisem ravno ekspert v kuhanju.
Midva, skupaj s fantom, sva cisto nora na hamburgerje ampak izkljucno na tiste, ki jih sama narediva.
Pri pripravi mesa pa ne komplicirava kaj prevec. Ce je le mozno ze vecer pred peko dodava v meso cebulo, cesen, poper, sol. Naslednji dan pac to speceva v ponvi z malo olja v tem casu tudi segrejeva lepinji. Meso v lepinjo, cez ajvar, jaz si dam noter liste zelene solate, dragi pa rezine cebule in to je to. Ja, zraven pojeva se skledo zelene solate.

Mimi N. – kar probaj, ne bo ti žal!
Čao

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close