Najdi forum

excel-povprečje

Dobila sem za nalogo izračunati neko povprečje cifer v excelu. Jaz sem cifre označila in uporabila funkcijo average. Pa je to v redu? Ker sem se potem spomnlila, da se pravo povprečje nekako izračuna z eno formulo, ko izločiš največje in najmanjše odklone, pa potem nekako dobiš to povprečje? Je za službo in je nujno, povejte mi prosim!

Hvala

To, kar si izračunala, je navadna aritmetična sredina (seštevek vrednosti deliš z številom vzorcev).

Obstaja kar nekaj metod ugotavljanja povprečne vrednosti…

Mislim, da za večino najdeš potem druge funkcije v Excelu.

Mogoče še razloži, kakšne podatke imaš in kaj bi rada dokazala. Saj veš: laž, večja laž, statistika 🙂

Računala sem povprečno starost oseb, pri tem pa sem imela na voljo en kup letnic njihovega rojstva. Vse letnice rojstva sem označila, potem pa izbrala average. Potem sem to “povprečno” letnico rojstva odštela od današnje letnice (2006)…Je prav? Kako bi mogla računati?

V bistvu je matematično v redu, si zračunala njihovo povprečno letnico rojstva in odštela od letošnjega leta ter tako dobila povprečno starost.
Če bi želela bolj pregledno vse skupaj, bi jaz poleg stolpca z letnicami izračunal še stolpec s starostjo, kjer boš dala formulo =”podatek na levi”-2006.
In potem spodaj narediš še celico “povprečna starost”.

Ne vem sicer, za kaj potrebuješ podatke, mogoče bi bilo zanimivo, kako so porazdeljeni tile starostniki (koliko jih je med 0 in 10, 11 in 20, 11 in 30 itn.

Tudi to imam razdeljeno v skupine, tako kot praviš. Hvala za informacijo in potrditev, strah me je bilo samo, da ne bi naredila kakšne grozljive velike napake.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close