Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine etažiranje

etažiranje

naj bi opravil upravitelj objekta. to sto tisti, ki nas vsak mesec pokasirajo, pa večinoma ne počnejo nič, le printajo položnice.

če je stanovanje vpisano v ZK, a ni etažirano, so vsi lastniki so-lastniki cele zgradbe in torej tudi posameznih stanovanj…. precej neugodna varianta. za etažiranje se morajo vsi stroinjat, izvršit in organizirat pa ga mora upravitelj (npr. “famozni” SPL, d.d.), a Zakon kazenskih določb nima in tako upravitelji nič ne počnejo.

Ima kdo kaj pametnega v zvezi s tem? Ste izvedli, koliko je stalo, je zdaj vpisano v ZK točno vaše stanovanje?

Hvala, LPM

Sicer ne vem od kje ti ideja, da bi moral upravnik izvršit etažiranje, razen seveda v primeru da z njim o tem poslu skleneš posebno pogodbo – pa da ne bo nespororazuma…nikakor nisem na strani upravnikov, še posebej ne famoznega …

Stalo te bo ca. 350 €ur – odvisno od števila pristopnikov.

350? sitnica.

a ideja? ta je iz zakonodaje, kot rečeno, ni moja.

od kod tebi podatki? ste pr vas izvedli in kako?

LPM

Take so pač cene (etažni načrt, goedetski posnetek, priprava za vpis, administrativni stroški,…)

Iz katere zakonodaje. v slovenski nič ne piše…

pozdravljeni

zanima me kdo izvaja etažiranje hiše in koliko stane.

hvala vnaprej

za začetek greš do geodeta, ki ti bo pripravil elaborat in ga vložil na GURS. ko gurs vpiše spremembe v kataster, ti odvetnik ali notar pripravi akt o medsebojnih razmerjih (=pogodba, ki točno določi, kaj je čigavo in kaj skupno…). to etažni lastniki podpišejo in pošljejo na ZK.

mi smo letos za etažiranje dvostanovanjske hiše in parcelacijo (6 točk) geodetu plačali 1300€. akta o medsebojnih razmerjih še nimamo (čakam pravnomočnost odločbe GURS-a), zato ti ne znam še čisto točno povedat cene.

pr nas je vse neki zmešan,mi smo dedoval polovico hiše garažo itd.imamo upisano u ZK stanovanje i nevem kaj vse ,drugi lastnik pravi da nije etažno razdeljeno ampak samo po nekakšnih stotinkah .in zato je treba zdej vse očistiti razdeliti i znova upisati v ZK ,ker nimam v tem izkušnje me pa lahk nategne ….prosim za pomoč

hvala !!!

Ojej, ojej.
Počasi s temi upravniki. Upravnik se mora držati velikega števila zakonov, ki pokrivajo področje upravljanja večstanovanjskih objektov.

Ogledate si jih lahko na : www.popravila-na-domu.si[/url]

In ja, sem eden tistih osovraženih, priznam 🙂

Pri svojem delu se srečujem s težavami, katere pa na koncu in vsaj ponavadi, rešimo v skupno zadovoljstvo. Eno večjih težav predstavlja to, da etažni lastniki zelo težko sprejmejo dejstvo, da so obenem tudi solastniki celotnega objekta v katerem prebivajo. Druga težava pa je v tem, da etažni lastniki preko svojega predstavnika upravniku ne sporočajo npr. napak na objektu, ki jih je potrebno odpraviti. In ker upravnik za te napake ne ve, jih tudi ne more odpraviti.

Z vsakim dobaviteljem ali izvajalcem del na objektu ki ga ima v upravljanju, mora upravnik skleniti pogodbo. Kar pa se tiče etažiranja, določitev deležev na skupni lastnini in podobnih vprašanj na to temo, pa je tudi približno enako. Upravnik se ne sme kar na svojo roko lotiti nobrnih postopkov s tem v zvezi, temveč ga morate lastniki za to pooblastiti.
Upravnik tudi ne določa cen (razen cene upravljanja) in jih tudi ne more dvigovati. Računi ki jih prejme so razdeljeni glede na podatke iz Pogodbe o medsebojnih razmerjih in z ozirom na razne zakone in pravilnike, ki dostikrat “povozijo” določila iz omenjene pogodbe. Kar zna biti zoprno in težko razložljivo. Itak.
Na vsak način pa mora najmanj enkrat letno etažnim lastnikom podati podrobno poročilo o dogajanju v zvezi z objektom. Enkrat mesečno pa imate lastniki pravico vpogleda v čisto vse “reči” in račune, ki jih upravnik prejme in porazdeli med vas oziroma vam jih prikaže na položnici.
Lahko bi napisal še kakšnih pet strani o dolžnostih upravnika…ampak, koga pa to sploh zanima, a ne? Če da, si pa preberite na zgoraj omenjeni spletni strani vse zakone ki se jih kot upravnik moram držati. Vzelo vam bo veliko časa, verjemite mi.
Kazni za manjše prekrške pa se gibljejo tam med 5000 – 15000€. Približna cena upravljanja po enoti pa je cca 10€. In to je vsota, ki jo mesečno dobi upravnik. Ostalo pa so stroški objekta in vplačila v rezervni sklad.
Ob vsem tem je printanje položnic mala malica.
Tako to gre.
Želim vam čim manj težav in čim več lepih dni.

Mag dom,
Gorazd

Pozdravljeni!

Tudi mene zanima etažiranje. Družinsko hišo želimo razdeliti v dve stanovanji.
Geodeti so že izdelali elaborat, ga oddali na gurs in prejela sem že odločbo, oz. dve odločbi ker smo istočasno urejal meje, razparcelirali večjo parcelo in vpis stavbe v kataster stavb.
Zdaj me zanima nadaljni potek in predvsem stroški. Bila sem pri notarju oz. pomočniku notarja, ki ni bil ravno bogat s podatki. Problem je namreč ta, lasniki smo štirje; oče in otroci. Jaz bi rada bila vpisana na “novonastali” etaži, brata in oče pa na preostalem delu. Notarski pomočnik je najprej predlagal vpis etaže v ZK, potem pa bi s pogodbami urejali vpis lastnikov med mano in očetom prvi dedni red z bratoma kupoprodajne pogodbe… Čemur sem nasprotovala, zato je predlagal razdružilno pogodbo. Ali mogoče v teh pravnih poslih še kaj manjka? Skrbi me tudi, koliko mi bo zaračunal. Zapisal si je vrednost nepremičnine 150.000.,00eur, ni pa mi povedal tarife, jaz ga v vsej zmedi tudi nisem vprašala. … Skrbi me tudi da mi bo dvakrat zaračunaval tarifo; prvič za vpis etaže v ZK in potem še enkrat za vse razdružilne in darilno pogodbo? Se moram s tem dejstvom sprijaznit ali se da takšne stroške zaobit, da bi z enim podpisovanjem rešili vse? Res lepo prosim za nasvet in kakšne so vaše izkušnje?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close