Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Enostarševska družina

Enostarševska družina

Konec leta bo predstavljen nov zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev v katerem bo urejena enotna definicija enostarševske družine za vse socialne transferje. Do sedaj so lahko pari z otroki zelo enostavno pridobili na upravni enoti potrdilo o ločenem življenju in si s tem pridobili tudi nekatere pravice in prednosti pri pridobivanju socialnih transferov. Sedaj bo definicija enostarševske družine ožja (drugi starš ni več živ ali znan, ni več poslovno sposoben…).

Sedanje dodatne pravice za enostarševske družine (ločeno bivanje staršev):
+dobiva višje otroške dodatke,
+višje državne štipendije,
+višjo denarno socialno pomoč.

Končno!!!!

Pri otroških dodatkih tole že velja kar en čas. So nam jih znižali za 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}.

tole zadevo z enostarševsko že od nekdaj ne razumem…
sama živim z otrokom, preživnina končno urejena
Kaj sem torej jaz?

Po novem ne boš več enostarševska družina, saj sta v finančnem smislu za otroka dolžna skrbeti oba starša. In samo za finančni vidik gre, v tem primeru.

Enostarševske bodo le družine, kjer je eden od staršev umrl ali je oče neznan ali pa je eden od staršev poslovno nesposoben ali kaj podobnega. Skratka, to bo le v redkih primerih.

Evo moj primer. Živim sama z otrokom, kredit da sem sploh lahko v svojih prostorih, otrok v vrtcu, pa dobim 20 EUR otrškega dodatka (jaki višji znesek, še 10 posto je manj, kot je bilo), vrtca plačujem 170 Eur. BLEDE SE MI in naj mi še en pravi da nam je kaj lažje, k mamo vse zastonj in še kaj za povrh dobimo.

kako po novem? sama sem že 6 let, pa prvič slišim da bi bila enostarševska…..
kaj to pomeni v finančnem smislu?

kako po novem? sama sem že 6 let, pa prvič slišim da bi bila enostarševska…..
kaj to pomeni v finančnem smislu?[/quote]

Nič novega. Popolnoma nič.

ma kaj, če je pa pač umrl, pa svoje otroke preživlja s pokojnino.čist mem

ma kaj, če je pa pač umrl, pa svoje otroke preživlja s pokojnino.čist mem[/quote]

Če gledamo samo finančni vidik, umrli starš tudi posthumno skrbi za svoje potomce, si upam trdit, da je pokojnina v mnogih primerih višja od preživnine glede na povprečni znesek slovenskih preživnin.
Nekdo na ministrstvu, ki se mu sanja ne o resničnem življenju, je bil spet pameten. Meni teh dodatnih deset procentov itak ni bilo logičnih, saj se računa dohodek na glavo.

Država hoče privarčevat – saj je super, ampak naj varčuje tudi tam, kjer se bo kaj poznalo. Na našem min. za obrambo je zaposlenih 1000 ljudi, vojska ima pa 7,500 pripadnikov – se pravi en uradnik na osem vojakov! Saj to je skoraj ko v jaslicah. V drugih državah z večjo vojsko dela na min. 300, 400 ljudi. Zdaj pa zračunajte, koliko nas teh 600 zaposlenih stane na mesec.

… je še vedno dolžan finančno participirati za otroka. tudi čist mim. dejansko bodo najbolj škodovali tistim, ki imajo mizerne preživnine ali jih sploh ne dobijo, in tudi sicer nizke dohodke. ker logično ni, ja, da se 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} višji dodatke prizna otrokom umrlega starša – po katerem dobijo pokojnino, otrokom, ki očeta ne poznajo zato, ker mam noče povedati njegovega imena (je teh 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} nagrada za njen molk) in otrokom, katerih en starš nima rod. pravic, plačevat pa mora preživnino. sick …

Ni mi jasno. Prej so bile mamice/očetje, ki imeli skrbništvo samohranilci, nato enostarševska družina, kaj pa bodo sedaj? Naša vlada ima spet preveč časa in premalo drugega dela!

Yvaine tista mama ,ki ima v roj,listu napisanega očeta,torej da oče prizna otroka,ni bila nikoli samohranilka.
Ampak enostarševska družina
To neumnost klatijo nevedni.Samohranilka je tista pri kateri oče ni znan,torej nima niti preživnine niti nič

Enostarševska družina je novodoben izraz, prej so bile samohranilke in samohranilci. Izraza enostarševski sploh ni v sskj.

Ti klatiš neumnosti. Oče neznan? Ma daj, kdo si je pa to izmislil?? Menda vsaka ve, s kom je seksala. NJEJ je še kako znan! Samo zamolčala ga je! Svojemu otroku in drugim! In zato ima pravico biti samohranilka?

Ahm no ja, morda ne ve vsaka, kateri bi bil tisti pravi? Jih je bilo preveč. Ok, to se hecam.
No ja, ti pa dam en primer znanke, ki je vpisala, da je oče neznan… Ker jo je v nosečnosti premlatil, rekel, da noče tega otroka, pa šel nazaj v tujino živet… Ona pač noče nič več z njim, noče niti, da je vpisan v rojstni list, dela in sama preživlja otroka… Nič ne jamra nad socialo ali pa terja denar.

blablablaj očitno ne kužiš poante
Tvoja inteligencn ni ravno visoka 🙂

Ti klatiš neumnosti. Oče neznan? Ma daj, kdo si je pa to izmislil?? Menda vsaka ve, s kom je seksala. NJEJ je še kako znan! Samo zamolčala ga je! Svojemu otroku in drugim! In zato ima pravico biti samohranilka?[/quote]

Točno to! Moja sestrična si je zaželela “štručko”, samskost, brezposelnost in vsesplošno bluzenje nista bili ovira, našla se je priložnostnega osemenjevalca, se naselila staršem v 3sobno stanovanje, kjer imajo prijavljeni 2 gospodinstvi (!!!!), ona je najbolj uboga samohranilka na tem planetu, jamra na CSDju, v resnici pa tega otroka živita in rihtata stara starša, na 1 otroka imajo 3 dohodke, ona živi kot v hotelu. Ker je “priložnostni osemenjevalec” vmes postal kar premožen, se je odločila, da ga bo za očetovstvo tožila šele potem, ko na račun “samohranilstva” ne bo več mogla cuzati države.

Je to bolj fer od tiste, ki se je ločila in ima mahno preživnino ali pa ji bivši sploh ne plačuje ?!!!?????

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close