Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Enoosebna d.o.o. in izplačevanje plače edinemu družbeniku

Enoosebna d.o.o. in izplačevanje plače edinemu družbeniku

Pozdravljeni,

Zasledil sem, da so se predpisi na tem področju nekoliko spremenili, torej, da če sta dva družbenika, je lahko eden v delovnem razmerju, če pa je eden, pa ne.
Torej, če je en sam družbenik in bi bil rad direktor družbe- ali je lahko v delovnem razmerju v svoji družbi?
Če ne more biti, kakšna je podlaga zavarovanja oz. kolikšne prispevke mora plačevati po novem- če je kljub temu direktor (in ni zaposlen nikjer drugje)? So ti prisprevki strošek d.o.o.?
Predvidevam, da pa v primeru, da je zaposlen drugje in odpre svoj d.o.o. ter je v svojem d.o.o. direktor, ne plačuje nobenih prispevkov…

Upam, da sem bil kolikor toliko jasen.

V naprej hvala.

Jaz zadevo razumem takole:
V letu 2011 lahko normalno poročamo reke za tiste, ki imajo zavarovalno osnovo 040. Če se zaposli letos pod zavarovalno osnovo 040, sam oddaja OPSVL. Plače nima, izplačilo si naredi po pogodbi o vodenju subjekta. Odtegne dohodnino in poroča REK-1 (vrsta dohodka 1108). Letos poroča in plačuje še prispevke najmanj od najnižje pokojninske osnove. Sklepam, da tako stroške prispevkov nosi sam in pri letni napovedi dohodnine lahko zmanjša osnovo za plačane prispevke, lahko pa se prikažejo kot strošek firme, vendar v tem primeru ne znižajo osnove dohodnine pri fizični osebi, saj že zmanjšujejo osnovo za davek iz dobička.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close