enolončnica
….lahko skuhaš ribolito, ki je zelo enostavna in še bolj okusna……na olivnem olju prepraži čebulo, por, česen, dodaj bel fižol in zalij z vodo….posebej na olivnem olju prepraži česen in timijan, toliko, da olje dobi okus po teh dveh začimbah……z tem oljem pokapljaj narezan kruh ( najbolje francosko štruco ), na kruh naloži čebulne obročke in nariban parmezan…..kruhke položi na vrh mineštre ( ne se bat, ne bodo se potopili ) in vse skupaj porini v ogreto pečico, da se parmezan stopi in kruhki malce zapečejo in dober tek!
O enoloncnicah je ze veliko napisanega , prav natancno. Vem, da je nekaj receptov za jecmenovo, joto in tudi bobice ( sem napisala sama).
Bobici – enoloncnica z mlado mlecno koruzo, svezim luscenim fizolom in se razno zelenjavo – kos svinjine pa vse zboljsa. V Istri je to narodna jed:)
Vpisi v iskanje za dve leti in pol nazaj; bos vse dobila na dolgo in siroko opisano:)))))
Lep dan
Gostenje?
Dam toliko razne zelenjave in dva krompirja, potem vse to do mehkega dusim ( jaz bi to najraje pojedla kar tako), krompir malo zmeckam ( ali pa tudi ne) in dolijem toliko vode, kolikor zelim imeti gosto ali redko. Zelenjava, strocnice…zgostijo dovolj. Ce ze, raje zakuham malo ribane kase, kuskus ali riz. Ce komu prija, si na kroznik da se zlico kisle smetane ali jugurta.
Lp
Še recept za mojo “slavno” župo:
Na olju potenstaš 1-2 čebuli, česen, dodaš na koščke narezano meso (jaz dam boljkone samo za okus), dušiš, dodaš na kocke narezan krompir, korenje na kolobarje, stročji fižol – narezan, por, podušiš, dodaš paradižnikovo mezgo, zaliješ z vodo pokuhaš in šele čisto na koncu dodaš cvetačo. Seveda tudi začimbe daš noter:; sol,poper, lovor,majaron, čili. Posebej skuham ješprenj in ga dodam, ko je župca že kuhana.
Zelenjavo dam kar vse, kar se mi znajde pod rokami (razen kolerabe, ki je ne maram).
LpMaruša
Saj je mogoce ze katera prebrala, ampak ob besedi ” enoloncnica” se vedno spomnim prijateljicinega vnuka:)))
Tekmoval je na Malih sivih celicah. Ob vrpasanju, kako pravimo jedi iz vec sestavin, ki se vse kuhajo v enem loncu, je usekal:
To je “enolicna jed” !
Ker se je potem doma tako sekiral, sem ga skusala potolaziti:
” Saj si imel v bistvu kar prav. Za nekatere je mogoce to res enolicna jed.”
Fantov odgovor: Zame prav gotovo!
Lep pozdrav 🙂
O bobičih ti je že Babi odgovorila. Jaz mineštre nikoli ne gostim z moko, ampak se v njej kuhata krompir in fižol.
Npr. ječmen:
V vodo dam 2 dcl ječmena (kupim suhega). 4-5 krompirjem olupim in narežem na majhne kocke, prav tako paradižnik. Temu dodam še večjo konzervo fižiola (lahko bi ga tudi spasirala, a je ječmen že sam po sebi gost) in jušno zelenjavo. Skoraj obvezen je kak kos svinjine ( jaz dam rebrce ali kost, čeprav me je mama učila, da se da v ječmen kos mesa). Vse skupaj kuhaš vsaj dve,raje tri ure, a bognedaj mešati. Če ga premešaš, ga moraš non-stop mešati, sicer se zažge. Ječmen je najboljši pogret. Drugi dan ga po potrebi podlijem, ker je že pregost. Upam, da ti je jasno, kaj sem hotela povedati. Ne znam napisati tako dobro kot nekatere druge.
Forum je zaprt za komentiranje.