Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Eno preprosto vprašanje vsem

Eno preprosto vprašanje vsem

Povejte mi, prosim, kako zgledajo vaše zaloge hrane doma. Spomnim se, da je moja mami vedno imela karton olja na zalogi, pa moko, sladkor… Jaz ne delam tako. Na zalogi imam mleko, moko…po ostalo pa že letam v trgovino.

Lepo nedeljo
A.

****************** Andreja, zavarovalni zastopnik 051-399-125

Včasih so imeli večje zaloge. Po moje zato, ker ni bilo vedno vsega za dobit in ker ni bilo časa nabavljat vsak drugi ali cel vsak dan. Danes je na vsakem koraku trgovina in vse kupiš mimogrede.

Pri nas izgledajo zaloge približno takole: po dva paketa moke, testenin, kakšne jušne zakuhe, riž, po kakšen rezervni paket začimb, po nekaj argo juhc, olja en-dva litra (bučno, olivno, belo), en paket soli, v glavnem, vsega po malo, ampak ko vzamem zadnji paket, oz. nasujem zadnjo sol v dozirno posodico, napišem na nakupovalni listek, da le-to potrebujem. Tako ni presenečenj v smislu: Joj, kaj pa sedaj, ko je zmanjkalo??

metka

Tudi jaz imam bolj skromne zaloge – par litrov mleka, nekaj konzerv tune in paradižnika, kilo moke in sladkorja, pa testenine…. kaj dosti drugega pa ne.

:)))))Ej, a ti moje včerajšnje misli bereš? No, ne misli, sem na glas izrekla mojemu:”Mislim, da bi bil čas, da bi imela doma kakšno zalogo česa!” :)))))

Ja, včasih smo tudi mi doma imeli zalogo vsega. Jaz pa, po pravici povedano, vedno računam na to, da ima tašča kaj:)))) In včeraj, glej ga zlomka, ni imela drobtin:(
Jaz pa spet ne navadnega olja, navadnega riža, … pol pa rata kriza, ko hočem skuhati na hitro rižoto, v omari pa samo neoluščen riž …

Tudi pri meni je na zalogi edino mleko, kakšna moka, sladkorja nič, pa pasiran paradižnik. Aja, po novem tudi kumarice .. sem jih glih ugodno kupila:))))

In že pišem seznam za trgovino, kjer piše gor ne 1x ampak 2-več x :)))))

Ja metka, se strinjam s tvojo ugotovitvijo – v službi tako delam z vsem potrošnim materialom-takoj, ko zmanjka, naročim:))))) Samo tam naročim, pa prinesejo:)))) A doma … jah, sem pa doma, pa moram že sama v trgovino:)))))))))

<http://kate.moj-album.com/>

Hehe, Kate, kr nekako preveč dela imamo, a ne? Ampak, če so v družini pridni pomagalci gre, a ne?

metka

Hojla,

no pri meni je doma na zalogi vedno več paketov raznih tetenin (špageti, svedri, polžki,…), ker jih kupujem 1x mesečno.

Kar se tiče soli, olja, kisa imam samo tekoče. Pa se zgodi, da kaj zmanjka, pa pol v spodnji štuk k mami. He he he. Je bilo pa prejšnji teden ravno obratno, si je mami sposojala od mene.

Na zalogi je še kaka moka, rozine, riž včasih, pa čokolada obvezno! :-))

V hladilniku pa zadnje čase tudi jogurti, namazi, skuta, sir, mozzarela.

Jaz grem 1x tedensko v trovino po kruh in še kaj. Mesečno pa narediva malo večji nakup v Euro….. Pa sem že večkrat premišljevala o tej trgovini, ko jo vsi nekaj pluvajo. Ampak meni se zdi za ceno, ki jo imajo, čisto Ok ponudba. Seveda ne vsi izdelki. In do sedaj tudi ni še nihče zbolel. Dokler bo treba denar večkrat “okrog” obrnit bova še naprej tam kupovala.

Lepo nedeljo še naprej, pri nas danes pečeva prvo rundo paprike! Potem bodo pa ribe! Mjami! Upam samo, da sva jih včeraj dobro očistila! :-))

Lp, Petra

Včasih je veljalo, da dobri gospodinji ne sme zmanjkati osnovne hrane – soli, moke, sladkorja, olja, kisa, začimb, mleka, jajc itd., vedno mora stati rezerva “zadaj”. Ne preveč in ne premalo.
Najgrše pa je, če si sposoduješ pri sosedih; kmalu prideš na slab glas slabe gospodinje.

pri nas je edina “zaloga” mleko. karton alpskega mleka kupimo, ko vidimo,da so doma se 2-3. olje- 1-2 steklenici, moka, sladkor isto…
tudi v frizerju imamo minimalno- 3 zrezki, 3 šišč.bedra 1x za juho… mogoče še nekaj zelenjave, 1 sladoled…pa goveja juha za 2-3x.. tako nekako …petra

Bacek, mi lahko prosim poves kaj se splaca kupiti v Euro..

Hvala in lp, Maja

Jaz imam doma vedno na zalogi mleko, moko, cokolado in lusceni arasidi brez soli in olja ter drugi orescki. V hladilniku pa mora biti vedno skuta in navadni jogurti.

<http://majuska.moj-album.com/>

jaz pa imam prostor, kjer je vse po en izdelek “na zalogi”. Ko zadeve v redni prozvodnji zmanjka, vzamem tisto “na zalogi”, na listek pa napišem, katera zadeva na zalogi je zmanjkala, da jo dokupim naslednjič, ko grem v trgovino. Vendar imam tam le takšne zadeve, ki gredo bolj v promet (po en liter olivnega in navadnega olja, 2 kg moke, sladkorja, po 1 zavitek rezancev, riža, drobtin, pa kakšna vrečka kave bi se tam še našla) Ostalo pa uporabljam sproti, ko je zadeva že bolj proti koncu, jo napišem na listek – zato pa z listka vedno striktno kupujem, ker vem, da je tam res samo tisto, kar potrebujem.
Pozdravček Mateja

Hojla Majuška

jaz večinoma kupujem tam sadne jogurte, ker jih veliko pojem za zajtrk v kombinaciji s skuto ali kosmiči. Potem testenine, kak namaz, sir, kaj sladkega.

Enkrat poskusiš in potem vidiš, če ti zadeva ustreza ali ne. Nekdo ne mara hrane iz te trgovine, nekomu je OK.

Lp, Petra

Ker sva samo dva, imam seveda vse osnovne stvari v manjsih kolicinah; zato pa shramba, omarice in hladilnik pokajo po sivih, ko pricakujem svoje:)
Se blagajnicarka me cudno gleda, ker nekaterih stvari v kosari pri meni ni navajena, zlasti kolicin.

Nasploh pa nimam rada velikih zalog. Skuta seveda ne sme zmanjkati in je se v zamrzovalnku na zalogi.

Se pa tudi zgodi, da se v poznih vecernih urah kdaj zapeljem v trgovino Noc in dan, ker si pri sosedih ne sposojam rada:)

Lep pozdrav

Hojla!

Karton (beri 3) mleka sta zmeraj v kleti,ker ga zmanjka kot bi pihnil. Po novem (kar imamo kruhomat) je na zalogi tudi moka.Pa zmeraj,ko grem v trgovino kupima 2 zavitka (pakirano po 5 ali 10) pecilnih,vanilijev.Pa če pošljem moža v trgovino imamo na zalogi kakšnik 5 paketov taznoraznih makaronov.Jogurti morajo biti obvezno v hladilniku (in tudi hitro zmanjkajo ob naših 3 termitkih + velikemu termitu). Tudi kisla smetana in skuta.Včasih kakšno stvar kupim,pa jo potem ob temeljitem pospravljanju omare tudi najdem v kakšnem kotu. Skratka:kartonov olja,pa sladkorja pri nas nimamo,ostalega pa v bistvu še kar :-)))))))

LP,Hali ************************** http://hali.moj-album.com/

Kaj je pri nas na zalogi……..posvoje veliko, saj za dobr obrok ne potrebuješ veliko……………….po drugi strani bi bilo lahko še kaj več v omarah, hladilniku…………..

V omarah……..imam osnovne stvari : moko, drobtine, riž(priznam tega imam vedno 1-2 škatli poleg tiste, ki jo rabim na zalogi, ker imam svojo najljubšo znamko in to kupujem v tujini…..potem tako kupim vsakič ko grem 2-3 škatle), gres, makaroni (3-4 vrste), testenine za juho, sol……pasiran paradižnik, koruza,…..
V hladilniku : mleko, kisla smetana, kisle kumare (teh je tudi nekaj na zalogo v kleti), paradižnik, korenje, zelena……..margarina, pašteta….sir, kvas, kruh

Skrinja : meso, kakšna gotova jed, ki je nismo pojedli do konca…drugič pride prav…………filane paprike, ne kuhane, brez omake, sir- nariban…..za pečene sirove žemlje, malo zmrznjene zelenjave (grah, koruza, 12 miks…) kadar gre na hitro……..tu ponavadi napolnemo 60 l skrinjo pod hladilnikom……..in to gre tik tak…..je zelo malo prostora……..bi mela pa še kakšne rogljičke na zalogi ali pa slivove cmoke………

Večino osnovnih reči (moka, riž, zdrob…) imam presuto v steklenih kozarcih, en paket pa še neodprt v shrambi, podobno je ena odprta steklenica olja v kuhinji, ena zaprta v shrambi. Nakupujem enkrat mesečno, tako da dopolnim, kar je zmanjkalo v shrambi. Meni je ta sistem všeč, saj mi praktično nič ne zmanjka, zaloge pa tudi niso kot v osemdesetih letih, ko se stvari niso dobile (ali sedemdesetih, kaj vem). Poleg tega živimo malo ven iz mesta, tako je za trgovino treba sesti v avto, tukaj pa se že obnese malo načrtovanja, časovno in finančno.

Dokaj se držimo tudi tega, da če nečesa drugega zmanjka, se ne kupi do mesečnega nakupa, pač skuhamo ali jemo kaj drugega. To seveda ne bi veljalo za moko, sol ipd., brez česar ne moreš, vendar zaenkrat tega še ni zmanjkalo – trkam. Če pa ni več Nutelle, se mi zdi čisto v redu, da morajo otroci malo počakati :-)))

Jogurte, sir, namaze ipd. kupujem enkrat tedensko, če zmanjka, se pač počaka do sobote. Saj je vedno kakšna tuna v shrambi…
LP Mimi

Hej!

Sem kot Mimi:)
Kar se da, presujem v steklene kozarce; pogled na razne testenine in drugo je takooo lep.

Porabiti tisto, kar imas se doma…je zelo koristno:)

Lep dan Babi

Doma imam na zalogi v shrambni omari (beri malo prostora) nekaj litrov mleka, steklenico olja, riž, testenine, nekaj več moke, ker doma pečem kruh, suhi kvas, vanili, pecilni, paštete, tuno, kg sladkorja,zavitek soli. Potem se pa že počasi neha. Zaloge obnavljam in dopolnjujem mesečno. Če česa, kar ni nujno potrebno, zmanjka, potem tistega pač ni do naslednjega mesečnega nakupa. Pa vedno preživimo. Sproti kupujem sadje, zelenjavo, mleko, sir, skuto, kakšno salamo, hrenovke, jogurt, kislo smetano.

lp

Julija

Na zalogo naj bi verjetno pomenilo več kot en paket. Tisto kar sproti rabimo (čeprav samo enkrat na mesec) ne štejem.

Torej na zalogi: testenine (polžki, špageti), riž, zdrob in polenta. V hladilniku pa se večkrat najde kakšen jogurt, pašteta in margarina. Pa paket mleka v sobi.

Lp, Ela S

Pri nas je navadno na zalogi olje (2 litran navadnega in 1 l olivnega). Kis imamo letos kar domač jabolčen v sodčku. Prej sem vedno imela 2 litra na zalogi. Potem makaroni različnih oblik in okusov od belih do polnozrnatih in graham. Ko je skupna teža pod 3 kg gremo takoj v nakupe. Riža mora biti vedno na zalogi (vsaj 2 kg). Sol 1 kg drobno mlete in 1 kg grobo melte. Sladkor 1 kg, Moka bela navadna, bela ostra, polnozrnata, ajdova. Po 2 kg vsake. Navadno belo kupujem kar v zavitkih po 10 kg, ker jo porabim kar veliko.
Ajdova kaša, prosena kaša, ješpren (po 1 kg). Instant polenta (1 – 2 kg). Drobtine 0,5 kg. Pa alpsko mleko kupin vedno cel zavitek (12 l) in navadno še alpsko smetano za stepanje (najmanj 1 l).
V hladilniku mi ne sme zamnjkati kisla smetana in skuta.
Veliko kupujem tudi azličnega kuhanega fižola (rdeč, rjav, bel, mešan). Če je v akciji kar cel zavitek. Konzerve pasiranega paradižnika in paradižnika v kosih in paradižnikovih pelatov (tudi nekaj kilogramov skupaj). Potem pa še tunina v konzervi (najmanj 3 konzerve) in kakšno pašteto. Pa cca 0,5 kg prepečenca in 1 kg čokolade.
Z našimi zalogami bi preživeli kar nekaj tednov. Samo sadje in zelenjavo bi bilo potrebno dokupovati.

Tudi sama imam na hladilniku listek, na katerega pišem kaj iz zalog sem načela in bo potrebno dokupiti. Sama hodim v trgovino po večje nakupe 1x tedensko, za manjše nakupe pa mogoče še 2x med tednom.

LP Mateja

Pri nas pa vse kupimo sproti, ker itak poskušamo čim nanj hodit v trgovino….zaradi mojih težav z aditivi namreč in atijevih alergij…ampak kar se mora kupit, se seveda kupi 🙂 na zalogi pa imamo kvečjemu kakšen kg sladkorja, prb. 3 kg moke, in špagete (rezance (široke in ozke,kot testenine) nam babica vedno naredi domače), jušnih rezance pa komaj kaj pojemo in še te naredimo sami 🙂
LP, zala

Na zalogi, če lahko temu rečemo, imam predvsem mleko. Če so v omari 3 kile cukra in moke, to ni zaloga, saj sem sposobna to porabit v enem dnevu (pecivo, kruh, marmelada…). Tudi tisti liter olja, ki je skrit odzadaj, je pač rezerva, ne neka zaloga. Pašte kupim nekaj paketov in potem gledam, da jo porabim vso, preden kupim novo. Rada imam, da je vsaka stvar v rezervi, a ne neke velike količine. Če ni v omari vsaj 5 vanilinih sladkorjev, še raje 10, je že hudo. Rada pečem in se sproti zmišljujem kaj bom.
Imam pa zato zaloge domačih marmelad, vložene zelenjave … in seveda polno skrinjo – predvsem svoje robe in vnaprej pripravljene hrane. Pa le kakšno porcijo mesa v skrinji. Največkrat tudi ne.

Drage moje,

zacudena sem nad vami, ker uporabljate vecinoma alpsko mleko, ali se ne zavedate, da je to popolnoma preparirana snov, kot je napisal Srecko Bergant v svoji knjigi, je alpsko mleko le se bela barva.

Sveze mleko se ohrani v hladilniku vsaj tri dni in ga z lahkoto sproti kupujete .

(pisem brez sumnikov, ker nisen SLO)

LP E.

HA! Če bi človek čisto vse upošteval, kar kje kdo napiše, kam bi pa prišli??? Eni ti pridigajo o presni prehrani, drugi o konzervansih, tretji prisegajo na brezmesno… Tudi pri tem je potrebno nekaj zmernosti.

Kar pa se mleka tiče – vsak od nas ne more imeti svoje kravce v kopalnici, ki bi mu mleko dajala. Če pa ga kupiš v tetrapaku pakiranega, je pa že skoraj čisto vseeno, čigavo in kakšno je.

No Cilka,

gotovo ne gre toliko za to, cigavo je mleko, kot pa za to, da je alpsko mleko mocno konzervirano.

Jaz nimam kravice v kopalnici, kupim pa mleko sproti ob enem, ko grem po karkoli drugega v trgovino hladilnik pa imam.

Sicer pa, kakor kdo zeli in sam zase odloca.

LP E.

Kar se zalog tiče, glede zdrave in varne prehrane, mislim, da je pametno imeti manjše zaloge, saj hrana, ki ima dolg rok trajanja običajno vsebuje več dodanih aditivov, za katere pa že vrabci na strehi čivkajo, da so kar precejšnji na dolg rok rakotvorni in da se med seboj ne seštevajo, pač pa množijo. Res je, da na marsikaj nimamo vpliva, vendar pa sami lahko poskrbimo, da vsaj z ustrezno izbrano hrano, zmanjšamo njihov vnos.

Mislim, da se udeleženci tega foruma, ki se imenuje zdrava prehrana, premalo zavedamo, da je bistvenega pomena tudi, kako je ta hrana pridelana.

Sem iz obale in se mi milo stoži, ko hodim po naši tržnici, kjer ljudje kupujejo “zdravo zelenjavo”, če ob tem vem, da je bilo že kar nekaj prodajalcev te zelenjave kaznovanih zaradi prevelikih vsebnosti pesticidov.

Sicer pa že samo dejstvo, da na koprski tržnici nimamo ekološko pridelane hrane, pove, da smo na tem delu naše ljube deželice še premalo osveščeni.

Sem malo zajadrala od teme, vendar mislim, da je to področje vsaj tako pomembno, kot pa okusni recepti.

Vesela bi bila, če bi se babi iz Kopra odzvala na to temo.

Mija

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close