Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › ENERGETSKA IZKAZNICA – POTREBNA?

ENERGETSKA IZKAZNICA – POTREBNA?

Zanima me ali je energetska izkaznica potrebna pri prodaji stanovanja? Kdo to preverja (davčna, Notar,..??)
Kupujem stanovanje v starejšem bloku, ki nima urejene energetske izkaznice (ni pod spomeniškim varstvom).
Ali kdo ve?

Da, energetska izkaznica je potrebna v pravnem prometu. Ni pa nobenega problema, da se narediti izvajalcem, pač plača se nekaj in to je to. Če nekdo prodaja, bi moral za to že zdavnaj poskrbeti.

Pa zahtevali bodo tudi uporabno dovoljenje, mene bi tisto bolj skrbelo. Glede na to, da prodajalec nima niti energetske izkaznice, vprašanje, kako je z ostalimi papirji. Daj dobi si enega strokovnjaka, ki ti bo pomagal pri tem, ker se znaš sam fajn zafrkniti očitno. Če jemlješ kredit, bo že banka naredila tisto, kar je treba, in preverila zadeve. Če imaš nepremičninskega posrednika, je on dolžan vse to urediti. Če nimaš, naj ti notar ali odvetnik sestavi pogodbo in preveri vse v ZK ipd.

Za starejše objekte, kar ta zagotovo je- ni potrebna.

Po zakonu, je pri vsaki prodaji nepremičnine ali oddaji dolgoročno za več kot 12 mesecev, je potrebna energetska izkaznica. izjema so objekti posebnega pomena, kulturni spomeniki…
V praksi pa jo zaenkrat praviloma nihče ne preverja, tudi notar ne…
Strošek izdelave je cca 100 eur in načeloma ni problem, da jo prodajalec naredi, ker jo mora on…
Ni pa to bistvena zadeva pri pravnem poslu…

Aleš Goršak, nepremičninski svetovalec, licenca MOP 567 Naj bo prodaja ali nakup nepremičnine brez stresa, nepotrebnih zapletov in stroškov. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Tanal nepremičnine Tanal d.o.o. www.tanal.si, ales@tanal.si Posredovanje pri prodaji in nakupu nepremičnin, svetovanje na področju nepremičnin

Energetsko izkaznico mi je izdelal gospod Aleš Kelhar. Hitro in po konkurenčni ceni. http://www.energetskeizkaznice.si

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close