Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Emajliran vok

Emajliran vok

Imam (ali imela sem) tisti črni emajliran vok od Emo Celje, po odzivih na forumu nas je bila večina lastnikov zelo zadovoljnih z njim. Nisem ga uporabljala ravno grozno pogosto, pač glede na družinske želje. Nazadnje pred kakšnimi tremi meseci, ko sem na enem vikendu spekla več porcij zelenjave. Lepo smo ga pomili, spravila sem ga nazaj v shrambo (ne ravno čisto suho, vendar dovolj, da v njej hranim tudi npr. moko). Danes sem zgrožena ugotovila, da je zarjavel. Notranja površina, kolikor visoko se običajno peče, ima poškodovan emajl, skoraj do železa, vse je bilo kar zarjavelo.

Ni rešitve, ali ne? Sploh mi ni jasno, kako je do tega lahko prišlo. Tolikokrat prej sem pekla enako, enako pomila, enako spravila v isto shrambo… Edina razlika je, da sem tokrat spekla 3 runde namesto običajno eno. In mogoče je bil vok tokrat bolj razgret, ker se je na koncu že mudilo.
En žalosten pozdrav, Mimi

A ni glavna finta voka ravno v tem, da je dobro razgret, da se vse hitro in enakomerno speče??

Glede na to kar si napisala mi pade na pamet samo eno – slaba kakovost. Ob takšni uporabi se pa to pač ne bi smelo zgodit. Sicer nimam takega voka (imam “navadnega” pa še tistega ne uporabljam) zato pametnega nasveta nimam, če je rjavo in emaijl okrušen :-(((((…..

Ne bit žalostna, saj je samo posoda ;-).

Mimi, vem, da te rahlo jezi; a kot je reklo Sonce rumeno, saj je samo posoda!

Do takega zakljucka sem prisla tudi sama pri svojih stiridesetih, ko sem se po mesecu in pol “pocitnic” na Klinicnem centru vrnila domov:
Ni je materialne stvari, ki bi bila vredna sekiranja! Edino zdravja ne mores kupiti!!!

Ljubljancanka je svetovala malo spodaj, da lahko v tak vok zasadimo cvetje:) Mogoce pa bos nov vok dobila ob kaksni lepi priloznosti:)))

Imam zelo preprost crn tezak vok ( ze kaksnih 12 let), ki je v uporabi res zelooo pogosto in brez nikakrsnega luscenja. Pa se drag ni bil. Kupljen v Angliji.
Pri posodi nikoli ne vemo, na kaj naletimo. Sama si napisala, da s prostim ocesom ne moremo prisegati na kvaliteto posode.

Lep pozdrav tebi in Soncu:)

Pri nas krasno sije in obeta se se en vroc dan:) Babi

Tudi jaz imam tak vok in če ga po pomivanju ne namažem z oljem, je potem ob naslednji uporabi zarjavel. Ampak meni se to ne zdi nič slabega.
To rjo lepo odstrani, daj vok na ogenj, dodaj olje, da se dobro prekuri, zamenjaj olje in peci kot do sedaj.
Lp

glede neuporabnega voka:

vse stvari (pa tudi bitja) imajo svoj čas – nič ni večno… tako da je normalno, da se izrabi po določenem času…

Hja, saj vem. Lepo je služil 13 let, kaj pa pravzaprav še čem, sedaj bo vajeti prevzel kateri drugi. Ob tistem predlogu za rože sem že zgruntala, katere bom posadila.

Pokora, kolikor vem, tale reč z mazanjem z oljem, prekurjenjem in podobno velja za voke iz tolčenega železa. Moj je bil pa prevlečen z emajlom, tako da se mi zdi, da to ni isto.
Hvala in pozdrav, Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close