Električno talno gretje – cena
Pozdravljeni,
v hiši imam pritlično stanovanje, 67m2 in me zanima če bi se obneslo električno talno gretje po celem stanovanju in če bi bilo to dovolj za ogrevanje prostora?
Premišljeval sem tudi o vodnem talnem saj še nimam estrihov narejenih in imam možnost priključitve na centralno kurjavo (kurilno olje).
Mnenje o IR panelih bi bilo tudi dobrodošlo.
Glavna vprašanja so torej: kakšno ogrevanje bi bilo najboljše za tako stanovanje in kako bi se cenovno obneslo?
Hiša je toplotno izolirana.
Najlepša hvala za pomoč 🙂
nabolj škonto te pride klima
talno gretje..s čim boš grel (TČ, peč na, nafto, pelete, štrom)..to pomeni različne investicijske stroške + različne tekoče stroške+zadeve ki so nujno zlo (primer – priklop na dimnik, maš dimnik/odvodnik tam ali ga nimaš)?
IR paneli so mogoče izmed vseh elektro zadev nabolj ekonomski, v primerjavi s kako klimo pa so kar daleč zadaj
V zgornjem stanovanju imamo radjatorje na centralno peč na nafto, zato bi mel možnost priključitve na obstoječo peč. Klimo bi imel samo za hlajenje poleti in kot pomoč pri ogrevanju pozimi in ko ni tako mrzlo (živim na obali). Nekako mi klima škodi, občutljivost oči, zato čim manj. Zanima me električno talno gretje, ker kot prvo ne rabi dvigat tolko estrihov, kot drugo je kurjenje na nafto vedno dražje. Na pelete oz. toplotna črpalka prevelika investicija + preveliko zavzetje prostora glede na to da imamo že TČ za sanitarno vodo
hja, tega gretja dost ne poznam, ponavadi se to rabi za kopalnice (zaradi tega ker je vir štrom in zna postati kar drag štos, če laufaš cel dan). Če greš v talno gretje se potem rabijo drugi viri že zgoraj našteti. Imaš pa varianto da daš talno gretje in kot vir daš peč na elektriko (npr vaillant eloblok)
drugo…si pregledal moči tega gretja? kako imaš priklopno moč in kaj vse laufaš na štrom (kuhalna plošča itd)…da ne bo potrebe po menjavi el priključka
Jaz bi na tvojem mestu definitivno šel v vodno talno gretje, glede na to, da še nimaš estrihov.
Če misliš zadržati oljno peč za ogrevanje zgornjih prostorov pa sploh ne bi premišljeval trenutno o nobeni drugi varijanti.
Moje mnenje.
Hvala za odgovore whitecow. Spodnje stanovanje je še čisto prazno, brez elektrike, vode, estrihov. O priklopni moči nimam pojma, bi mogu vprašat kakega strokovnjaka (hvala za opozorilo). Gre se mi samo zato, da se nebi tepu po glavi da nisem dal talnega gretja zdej ko je še možnost in od par ljudi sem slišal da je ena od opcij elekt. talno in da je tehnologija že toliko napredovala da je velik izkoristek energije in posledično tudi varčno in še prednost je v tem da ne rabi tolko dvigat estrihov kot pri navadnem talnem ker pride folija pod ploščicami ter kot neka grelna obloga pod laminate in parket
Forum je zaprt za komentiranje.