električno ogrevanje
pozdravljeni,
zanima me, če ima kdo izkušnje z ogrevanjem z električno energijo. meni se zdi to kar precejšen strošek, nekateri pa pravijo, da temu ni tako. v zadnjem času sem namreč pri nekaterih novogradnjah zasledila, da imajo ogrevanje z lastno električno pečjo. morda kdo ve kje bi lahko dobila primerjavo z ostalimi načini ogrevanja.
električni kamin – ga morda kdo ima, kakšne so izkušnje in kakšne so cene le tega?
hvala in lepe praznike,
daša
Živjo!
Najbolje bo, da po konktretne informacije stopiš k svetovalcem na gradbeni inštitut zrmk
sicer pa naše izkušnje – mi imamo 40 kvadratno montažno hiško, ki ni imela niti elektrike, ko sva jo z možem dobila od njegove babice. Gre za vikend hišico, ki sva ji potem prenovila okna, streho jo na novo izolirala, skratka zrihtala, da zdaj v njej živi naša 3 članska družinica. Ker kurilnice nismo imeli – imamo le litoželezno peč – smo se morali zateči k električni centralni. Imamo električno peč proizvajalca iz Celja, piše se Pavlič, zmogljivost pečke je sicer skupno 12KW oziroma 2x- ker sta dve stikali – po 6KW (3x2KW + 3x2KW), vendar smo jo zmanjšali na 4KW, torej oba grelca delata le s tretjino moči, ker več ne potrebujemo. Imamo vsega skupaj 5 prostorov, ki jih ogrevamo in imamo prijetnih 23 stopinj, ponoči cca 17. Za vso električno porabo – bojler imamo posebej! – plačamo na mesec skozi vse leto cca 16 tisočakov, naslednje leto bo okoli 18.000. Mi smo torej zadovoljni. Bili bi še bolj, če bi imeli pečko, ki bi nam grela tudi vodo, a o tem nismo razmišljali, ko smo hiško rihtali. Paziti je treba tudi na zmogljivost glavne varovalke, naša je šibkejša, zato ne smemo imeti prižgane celotne centralne, ampak le pol, kadar želimo greti tudi vodo ali prati perilo. (bojler+pralni stroj + pol centralne pa tudi ne gre – ali stroj ali bojler :(((, ampak zdaj se nam ne da in ne splača večati varovalke, smo se navadili preklapljati na pol.
naslednje leto bomo začeli zidati novo hiško in tam elektrike ne bomo imeli za gretje 90 kvadratov, so nam na zrmk naredili izračun, da elektrike ne bi porabili le 2krat več ampak skoraj 4 krat, ker je izguba zaradi večjih sten toliko večja … skratka za rešitev v majhnih prostorih, ki so dobro izolirani je cenejša centralna na elektriko kot pa če bi v vsaki sobi greli s termoakumulacijskimi pečkami (ker 2/3 dneva dejansko grejemo le s 2 KW, kar je v bistvu malo močnejši sesalec za prah), za večje prostore pa ni.
Forum je zaprt za komentiranje.