Ekvador, Peru, Bolivija
Cao!
Konec avgusta letim v Ekvador, kjer bom prispela predvidoma ob 23.15 uri. Zanima me,
ce bi mi lahko priporocili kaksen ugoden hostel, ker je malo panika, ko pridem tak pozno. Kak pa je kaj s prevozom iz letalisca do mesta?
V Peruju bi rada sla na treking v okolici Huaraza (Santa Cruz) in na Inca Trail. Prosila bi za informacijo glede turisticnih agencij, ki organizirajo omenjene trekinge (zanesljivost, cena) .
Bolivija mi je zaenkrat se velika neznanka, pa me zanima kaj ne smem zamuditi?!
Potujem za dva meseca in vam bom hvalezna za kakrsnokoli informacijo.
Pozdravcek vsem popotnikom! Katja
Po vsej verjetnosti letiš v Quito. Tam bi ti priporočil Hostal Cayman. Vodi ga ena zelo prijazna Poljakinja poročena z domačinom. Hostal je zelo lepo urejen a malce dražji. Nahaja pa se v delu, kjer je večina hostlov za back packerje (ne v starem delu mesta). Cela okolica je zastražena z oboroženimi vojaki tako da je dokaj varna. Mislim, da sva za sobo pred tremi leti plačala 22$.
Bolivijo ti vsekakor toplo priporočam. Kaj videti: La paz, Titicaco, rudnik srebra v Potosiju, Uyuni in slano jezero. Nujno pa je tri dnevna pot od Uyunija do San pedra de Atacamas v Čilu. To je sigurno ena najlepših pokrajin.
Če te zanima še kaj pa vprašaj
Gori
Zdravo Gori,
hvala ti za informacije, me pa se nekaj zanima. Koliko stane tri ali stiridnevna tura od Uyunija do San pedra de Atacamas v Cilu in ali mislis da bo 20 – 25 $ na dan dovolj za Peru in Bolivijo (prenocevanje v hostlih, hrana na ulicah, Inca trail, kaksen treking, Nazca z letali…). Aja, pa se to, katere knjige bi mi priporocal, da si jih vzamem s sabo? Eni pravijo, da so Footprint za nekatere drzave boljsi kot pa Lonely Planet.
LP, Katja
Zdravo Katja
če me spomin ne vara je tri dnevna tura med San Pedrom in Uyunijem stala 60$ – poln penzion. Vedeti pa moraš, da je San Pedro zelo drag. Najbolj osnovna soba stane toliko kot zelo lepa v Boliviji ali pa drugje v Čilu. Pivo je vsaj še enkrat dražje kot v Santiagu. Bolivija je najcenejša in bi ti 25$ na dan skoraj moralo zadostovati (odvisno od vstopnin).
V Peruju sem bil pred natančno letom dni in je dražji od Bolivije. Inca trail za 4 dni stane 200$ (vodič, hrana, vstopnina, šotor, vlak,…). Nujno moraš rezervirati vnaprej in bodi pripravljena na morebitno slabo vreme. Glede Nasce pa je let 45$ vendar boš morala dobiti še nekaj ljudi, da boste sploh leteli (minimum štirje). Tudi Cusco je zelo drag. Za prevoze med mesti v Peruju sem uporabljal turistične avtobuse za nočne vožje pa luksuzne avtobusee, ki pa so seveda dražji – lahko pa na njih spiš in so veliko bolj varni. Ne pozabi, da potuješ v zelo nevarne dežele (mojemu bratu so ukradli uro z roke). Nočni avtobus med Nasco in Arequipo je bil 35$. Nujno moraš iti tudi v Colca canyon, da vidiš kondorje. Noro!!! Nasploh je vsaka od treh držav nekaj posebnega.
Res je, da nisem več študent tako, da mi ni potrebno več gledat na vsak dolar. Ko grem na dopust sicer grem z nahrbtnikom a ne spim več v “luknah” ampak vzamem malce bolj spodobne sobe (brez ščurkov…)
Če te zanima še kaj pa vprašaj
Goran
No, jaz se ne bi strinjala, da so to tako zelo nevarne dežele – naj te to ne prestraši preveč. Govorim o lastnih izkušnjah, pred letom in pol sem tam potovala v solo varianti. Seveda se lahko zgodi kaj takega, kot se je gorijevemu bratu, na splošno pa ne bi smelo biti nič narobe. Zaupaj občutkom in informacijam, ki jih dobiš na poti.
Kar se tiče cen, je življenje tam precej poceni. Cene avtobusov so se ponavadi gibale po 1 USD na uro vožnje. Kakor hitro pa hočeš početi karkoli turističnega (vzpon na M. Picchu, Colca, Nazca…), bo seveda drago – kot povsod. In vse to so zelo turistični kraji.
Meni osebno je Ekvador bolj pri srcu kot Peru, v Bolivijo grem pa naslednje leto.
lp!
Lahko ti povem nekaj lastnih izkusenj iz Bolivije.
Tam sem bil letos junija. Potoval sem v smeri Santiago v Cilu do San Pedra de Atacama in naprej v Bolivijo do Uyunija in kasneje v Argentino.
Kar se tice Bolivije je res fantasticna, nisem bil sicer na severu vendar slana puscava je res nekaj posebnega. Nisem vzel tridnevne ture, ker sem potoval podobno pot z lokalnim avtobusom, kar je posebno dozivetje. V Boliviji je trenutno vse zelo poceni. druga pesem so izleti. Enodnevni izlet po slani puscavi je stal 20 USD, pazi da bo v programu tudi vulkan, ker ga radi izpustijo, ali povecajo ceno. Ce ne mislis v Cile, vzemi tridnevno turo, ki te pelje v tudi do San Pedra de Atacama in naokoli.Jaz sem delal izlete ze v San Pedru in sicer v Salar, Lunino pokrajino in na soncni vzhod na gejzire. San Pedro je res nekoliko drazji, vendar so cene vseeno se znosne.Ker sem bil nekako v predsezoni me so me trije izleti prisli 20 USD, pa se kolo za pol dneva, ker sem vzel vse pri eni agenciji.
Nevarnosti na jugu Bolivije ni bilo, sem pa srecal nekaj deklet, ki so imele probleme, na severu, La Paz, kar je pa skoraj normalno, ker je mesto in precejsnja revscina. Vendar je bila vseeno njihova krivda, ker niso pazile na stvari. Eni so ukradli na zelezniski postaji denarnico za okrog pasu, vendar jo je drzala v narocju. Druga je imela v La Pazu malo tezji primer, ko sta se dva predstavila kot policista in sta zahtevala, pasos in jima je dala kopijo, pa sta hotela da gre z njima na policijsko postajo. Zahtevala je da gre pes in ko sta videla da ne bo nic sta ji izpulila torbico in vzela nekaj denarja in foto. Pametno je, da vsaj v vecjih mestih si nekako v grupi.
lp ivan
Namen mojega opozorila je bil samo opozoriti na dodatno previdnost nikakor pa ne odvrniti koga od potovanja v te prečudovite kraje. Lahko vam opišem še en primer kraje v Peruju. Skoraj vedno delajo v parih in tu je treba biti pozoren. Eden te zamoti medtem te drugi okrade!!!!!!!!!!!
Na trekingu na Machu Pichu sem bil v skupini z eno Angležinjo, ki so jo ukradli na sledeč način. Na avtobusni postaji je čakala in imela roke na nahrbtniku (ne pa ročajev okoli nog ali rok). Pred njo je nosečnica (velik trebuh) iz rok izpustila nekaj kovancev in jo prosila, če lahko pobere le-te. Seveda ji je prijazno pomagala med tem pa ji je nekdo drug ukradel in hitro stekel proč z osebnin malim nahrbtnikom v katerem je imela fotoaparat in ostale bolj osebne stvari (denar in pasoš je nasrečo imela okoli pasu).
Eni Avstralki (skupaj smo prepotovali del Ekvadorja) so med surfanjem po internetu v cafe-ju ukradli torbico z denarjem in dokumenti. Med surfanjem je odložila torbico poleg sebe. Z desne strani jo je eden zamotil z nekim neumnim vprašanjem medtem pa ji je drug z leve ukradel torbico.
Mojega brata so ravno tako ukradli v paru. Eden mu je od zadaj dvignil levo roko drug preko njega pa je zagrabil uro (glede na to da smo bili na Inca trailu je imel uro za merit višino) in tako močno potegnil da je strgal pašček in stekel stran. Refleksno je brat prijel možakarja ki mu je dvignil roko – on pa seveda ure ni imel…..
Moji punci so ukradli fotoaparat v Quitu in sicer v slaščičarni. Odložila ga je v popolnoma praznem lokalu. Bili smo štirje in dve prodajalki. Izbirali smo kaj bomo naročili pri pultu in poleg nas je vstopil možakar in vse nas zamotil z nekim izgovorom da kupuje torto in če mu lahko pomagamo. Medtem pa je nekdo drug nevidno vstopil vzel fotoaparat z mize na drugi strani lokala in izginil.
To so le zgodbe iz prve roke in ne izmišljene zgodbe, ki dokazujejo da vedno delujejo v parih. V vse te kraje je vredno potovati a biti dvojno pozoren. Včasih se lahko kljub temu zgodi kraja a to je del avanture…..
Goran
Razen variante do San Pedra de Atacama v Čilu obstaja še 4-dnevna krožna tura Uyuni – Salar (Isla de los Pescadores) – Laguna Colorada – Laguna Verde (tukaj se odcepi pot za San Pedro de Atacama) – nazaj do Uyunija. Cene so bile od 65$ navzgor za poln džip – 6 oseb (jul.04).
Redko obiskana, vendar zelo lepa je tudi tura iz Tupize. Drugi dan se prej omenjeni pridruži pri Laguni Coloradi in nadaljuje v obratni smeri preko Salarja do Uyunija. Cene so bile od 75$ navzgor (jul.04).
V ceni je vključen prevoz, spanje in hrana. Pri nekaterih agencijah moraš sam doplačati vstopnine (park Eduardo Avaroa, otok isla de Pescadores) in vodo.
Chau Simon
Forum je zaprt za komentiranje.