ekonomski tehnik
Sem tudi ET, kot vsak drugi na borzi – tako kot jaz. Žal nas je krepko preveč, pa še kar forsirajo to šolo. In sedaj, ko sem ostala brez zaposlitve mi tudi vsi izpiti PF ne koristijo, in tolčem se po glavi, zakaj nisem imela pred leti pamet, kot jo mam sedaj. Če še lahko – idi na drugo šolo, za ET pa samo v primeru, da imaš definitivno plan naprej študirat!
Moje mnenje!
Žal… Upam, da se javi kdo, ki je dobil kakšno dobro zaposlitev s tem poklicem in da ni bilo to desetletje nazaj… 🙂 Jaz poznam od kar nekaj ljudi s to izobrazbo samo enega, ki se je pred tremi leti kar dobro zaposlil. 🙂 Drugi so pa vsi pristali v trgovinah, na zavodu, ali delajo kaj čisto drugega/študirajo/so menjali poklic,…
Delam kot vodja oddelka v banki. Sicer že 20 let, ampak danes bi prišla tudi not – sigurno (kot ek.tehnik).
Zagotovo bi spet začela nekje na začetku, mogoče kot blagajnik, ampak pot navzgor je zagotovljena. Moraš pa biti pripravljen delat, tržit in pokazati pripadnost, lojalnost, pripravljenost za učenje, stalno izobraževanje na področju financ itd….
A dajte no nehat s tem… Poznam ek. teh. zaposlenega na sodniji, na medicinski fakulteti, zdravstveni, nekaj njih v racunovodstvu, eno v parlamentu in nekaj po ministrstvih, nekaj v privatnih firmah… Ne poznam ek. teh., ki bi bil nezaposlen.
Samo svoje delo je pa potrebno znati opravljati, pa ceprav je to le delo ek. tehnika.
Če maš znanje, ki ga nekdo išče se vedno najde služba. Nevem zakaj vsi stremijo k temu, da joooj kolk je teh ekonomskih tehnikov. Tisti ekonomski tehniki, ki jamrajo da ne dobijo službe, očitno niso imeli volje za dodatno izobraževanje, če so že mnjenja da z izobrazbo ekonoskega tehnika itak nič ne bo ali pa tudi od samega študija niso dovolj odnesli, da bi to znanje lahko uporabili.
Potem pa prosim vse vas, ki ste tako pametne dajte povejte kje dobiš v Podravski regiji službo s tem poklicem – razen kot prodajalka al pa zapisnikar na sodišču (btw potrebno znat tipkat slepo ter hitro!!!)? Pa brez vez!! Nikjer, ker potem nebi bele borze polne ljudi s tem poklicem. Zakaj svetovalke forsirajo v to? Ker je najhitrejša prekvalifikacija, pa tudi za vzgojitelja dajo možnost (vendar je že tu razlika, če zaprosiš za prekvalifikacijo in imaš V ali pa lV stopnjo končano! Izobraževanje poteka pod drugačnim programom! Kdor je to delal ve, kdor ne, bo pameten zopet brez osnovnega znanja in bo samo natolceval tu na Monu!
Idi če ti ponujajo v to prekvalifikacijo ter če želiš, ampak ti naj zagarantirajo službo.
Pa ne pričakuj neke plače – men so ponujali za minimalca delo pred časom, vendar pri privatniku, delo pa 12 ur minimalno- za minimalca seveda. Pri moževem terenskem delu (včasih večdnevna odsotnost) ter majhnem otroku si žal ne morem privoščit takšen delavnik za minimalca. Potem moram imet boljšo plačo, ter varuško, da ima v moji odsotnosti otroka, kajti nimava z možem sorodnikov!
Eni smo hodili, vendar nas je življenje udarilo in smo se morali postavit na svoje noge in it v službo! Žal smo tudi taki. Dandanes pa si žal ne morem privoščit študij izredno – sploh ne izredno, redno pa tako ne! Sama, z otrokom – in ne mi govorit o volji, da v goreči želji lahko vse – lahko, z močno finančno podporo zadaj. Vsaj ne na pošten način!
Ja lahko si, če je dovolj prostih delovnih mest. Kaj pa naj če jih ni? Če je na zavodu 5 prostih delovnih mest, v vrsti za delo pa jih z enakim poklicem čaka 500. Kje so potem kakšne možnosti? Kako kjerkoli,saj tako malo zaposlujjeo,da je skoraj nemogoče dobiti službo.[/quote]
Potem ni problem v poklicu, ampak v prostih delovnih mestih. Mogoce se malo podat od doma ali pa pogledat, kateri je najbolj zaposljiv poklic v okolici doma, pa prekvalifikacija.
Zavod krije prekvalifikacijo samo tistim, ki imajo deficitarni poklic.
To pomeni, da ekonomskim tehnikom ne krijejo prekvalifikacije v nič, ker ima že izobrazbo, s katero se lahko zaposli (zavarovalnice stalno iščejo ek. tehnike za terenske zastopnike, delaš lahko v trgovini, komerciali, trženju, …. v glavnem teren, teren, teren in plačilo po provizijski lestvici…).
Prekvalifikacijo plačajo kakšnim tekstilnim ali obutvenim tehnikom ipd.
Tudi dokvalifikacij zavod ne plača. Lahko si jih plačaš sam.
Delovnih mest za ek. tehnike (tudi z dokvalifikacijo) je iz dneva v dan manj. Kar poskusite najti zaposltiev. En razpis – 500 prijav! Veliko srečo moraš imeti, da prideš noter. Žal!
Po poklicu sem ek. tehnik z NPK računovodja. Naredila sem jo, ker so v bivši službi to zahtevali. Drugače bi bila lahko “samo” knjigovodja. Dva meseca po opravljenem izpitu sem dobila v roke sklep o nepodaljšanju pogodbe z besedami, če bi lahko delala preko študenske napotnice namesto redno. 4 leta sem bila zaposlena pri njih. Dvakrat po dve leti. Morali bi mi dati pogodbo za nedoločen čas, pa so “kao” zmanjšali obseg dela, ker se je začela poplava rač. servisov in so stranke začele odhajati drugam – morali so zmanjšati stroške.
Rada sem delala v tem poklicu, vendar sem se naveličala začasnih zaposlitev, stalnih nadomeščanj in stalne nesigurnosti do zadnjega dne, pa tudi vožnje (vozila sem se skoraj 100 km daleč – tudi to je bil precejšen strošek za firmo). Ko se mi je takrat zgodilo, da sem čez noč ostala spet “na suhem”, sem se preusmerila v drugo branžo. Ni se mi treba klanjati strankam, ki v zadnjem hipu nosijo papirje – ali jih sploh ne prinesejo in se potem jezijo zakaj ni poknjiženo …. Zaslužim skoraj 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} manj kot prej, vendar delam samo po 8 ur dnevno, brez stresa …. zaposlitev je redna, za nedoločen čas, blizu doma, da grem lahko s kolesom v službo (2 km). Ni problema za dopust, bolniško ….
Je še kaj lepšega????
Potek usposabljanja
Modul 1 Pravni vidik gospodarskega in finančnega poslovanja –
4 srečanja, 16 ur, cena: 155,00 EUR + DDV
Modul 2 Računovodstvo in računovodski predpisi –
7 srečanj, 28 ur, cena: 275,00 EUR + DDV
Modul 3 Davki in druge dajatve –
10 srečanj, 40 ur, cena: 470,00 EUR + DDV
Modul 4 Računovodska analiza, načrtovanje in nadziranje –
9 srečanj, 36 ur, Cena: 350,00 EUR + DDV
Forum je zaprt za komentiranje.