Eko program na pralnem stroj. Kao varčen, pere pa 3 ure??
Imam Bekotov pralni stroj, ki ima tudi eko program, ki naj bi bil varčen. Kako je lahko varčen, če pa pere 3 ure? Poleg tega, ko izberem ta program, temperaturo avtomatsko nastavi na 60°C. In to naj bi bilo varčno? Ravno gretje vode porabi največ elektrike. Mi lahko kdo, ki se spozna na pralne stroje, to obrazloži, kako je ta program lahko varčen? Je res varčen ali je tako kot jaz predvidevam vse skupaj lari fari?
seveda je varčen..poglej temp pranja, količino vode. največji porabnik pri prlanih strojih je gretje vode oz raztopine detergenta+vode
boben, vrtenje bobna porabi malo elektrike.
eco program ma zmanjšano vodo +temp do amena, razliko teh dveh zadev pa so nekako not dobili z daljšim pranjem, tako da naj bi biko peril glih tokl okej oprano na ta način, kot na tiste nevarčne programe
Kopiram iz: http://www.beko-si.com/resources/files/doc/Navodila/WMY71283LMB2_N.pdf
• Bombaž – pranje Eco
Uporabite za pranje običajno umazanega, trpežnega bombažnega in lanenega perila. Čeprav traja dlje kot vsi drugi programi, omogoča visok prihranek energije in vode. Dejanska temperatura vode se lahko razlikuje od navedene. Če v stroj naložite manj perila (npr. ½ zmogljivosti ali manj), se lahko čas programa samodejno skrajša. V tem primeru se bo poraba energije in vode še zmanjšala, kar pomeni še bolj ekonomično pranje. Ta program je na voljo pri modelih z indikatorjem preostalega časa.
Moj sicer ni “eko”, ampak sem probala, temno perilo, otroška oblačila. Je en program za bombaž, za temna oblačila, ki pere na 20 stopinj, ampak 3,5 ure. Opere neprimerljivo bolje kot program na 40 stopinj, ki pere uro in pol.
Se pa strinjam, da neke hitre eko variante, sploh tiste pol urne, niso za nič.
Vsak dan vsaj ena tema o uporabi pralnega stroja. Naj vam že začno delat stroje nazj s tremi programi, pa bo mir. Sem doma imel enak šmorn, kot ga tu babe zganjate. Elektroluks je bil vseh štirinajst let za en drek, nonstop je bil kriv stroj za nekaj. Kupili novega, nonstop težave, pa “mi je požrl meščalec”, pa ni ožel, pa voda teče pri filtru ven, ko ga je šla pucat, pa stroj praška ne raztopi in ga je miksala v vodi, pa vsaj dvakrat je dajala dodatno izpirat in tako v nedogled. V dobrih dveh letih odkar je šla, niti ene težave več ne s strojem, ne s cotami.
Pozabil sem povedat še eno od poglavitnih napak današnjih strojev, Naš je požrl tudi kak štumf ali gate, pol jih je pa na skrivaj neoprane zabrisal nekam za posteljo ali kak drug del pohištva in so se čez čas najdle.
Se ne bi strinjala. Moj Miele opere super na eko programih. Ni pa avtomatsko 60 pri meni, lahko izbiram med vsemi temperaturami do vključno 60; na eko programu pere dalj časa in z veliko manj vode (kolikor opazim).[/quote]
Jz pa se strinjam. Krpe za po tleh, ki so močneje omazane, ne opere do “brezmadežnosti”, četudi jih je malo, praška dovolj in se vse pere na 60 stopinjah.
In res, moj Beko tudi pere 2 uri. Pesek v oči, vsekakor. Porabi tudi veliko vode, jemlje jo vsaj 2x in jo izčrpa preveč… Skratka, nikoli več Eko program.
Forum je zaprt za komentiranje.