Ej kuharce mal pomoči pri joti prosim
Tko, moja ne bo čist po reglcih, ker sem fižol kar v konzervi kupla. A še katera tko naredi?? Al sem čist mimo usekala?
No, kakorkoli. Zdaj imam pa meso za skuhat, ki naj bi ga skup s fižolom. Ampak fižol je že narejen. A dam meso zdaj kar v vodo in ga skuham al kaj?
A vržem kar zelje in repo zraven, pa not skuham?
Pa še to-a meso kej narežete prej a celo zadevo skuhate?
Saj skoraj ne upam napisat, da me ne bo spet katera napadla zaradi kakšne zadeve, ki ni zdrava.:)
No, pa bom vseeno.
MOJ recept za nezdravo joto, hehe:
V posodo daj kuhat meso, ki ga nič ne narežeš. Ko bo meso že malo mehko, dodaj na kose narezan krompir. Zelje jaz naredim posebej, pa ga potem dodam zraven čisto na koncu, ti pa dodaj fižol iz konzerve. Ugotovila sem, da tak fižol napenja, zato ga, preden, ga dam zraven,tudi odcedim.(vodo, ki je v konzervi)
Sledi še najpomembnejši del, zato se primi!
Na olju prepražim na kocke narezano mesnato slanino skupaj s čebulo in na koncu na hitro še malo moke. Moko lahko mirno izpustiš, pa bo ravno tako super. To potem dodaj drugim zadevam in še začini po okusu, pa maš joto narejeno! Samo še meso vzameš ven in ga narežeš.
Pa DOBER TEK!
Oprostite, ampak niti ena ne kuha jote – prave jote. Vse so samo, najbrž dobre mineštre ampak prave jota pa to ni.
Fižol iz konzerve je OK- brez panike.
Vzameš 1/3 količine zelja (ali repe) in ravno toliko fižola in krompirja. Skuhaš posebej!!!!!! zelje z mesom – kaj prekajenega svijskega. Ko je to kuhano, dodaš zraven kuhan krompir zmeškan in kuhan fižol (posebej kuhan oz s konzerve) – dodaš tudi malo vode v kateri se je kuhal fižol in krompir. S te tudi redčiš joto – zaliješ s prežganjem – malečk olja, česen in malček moke – zadnje čase moko izpuščam. Tako _ to je to.
Po receptu moje babice pa jaz naredim takole:
Vzameš 1/3 količine zelja (ali repe) in ravno toliko fižola in krompirja. Skuhaš zelje z mesom – kaj prekajenega svinjskega – skupaj, krompir pa posebej. Ko je to kuhano, dodaš zraven kuhan krompir – dobro zmečkan in kuhan fižol (posebej kuhan oz s konzerve) – dodaš tudi malo vode v kateri se je kuhal fižol in krompir.
Zabeliš pa z ocvirki ali za olju popečeno na koščke narezano slanino.
Najprej hvala vsem za odgovore. Sem jo skuhala. Al mineštro. 🙂 Ne vem več…
Enolla pa še eno vprašanje zate. Zakaj moja jota ni jota? Saj mam noter zelje (mal repe), krompir, prekajeno svinjsko meso in fižol. A zato k ni prežganja? Ne zastopm, ker vse ostalo se zdi precej podobno. No, krompir sem kar not vrgla potem in ga nisem posebej kuhala.
Vzameš 1/3 količine zelja (ali repe) in ravno toliko fižola in krompirja. Skuhaš zelje z mesom – kaj prekajenega svinjskega – skupaj, krompir pa posebej. Ko je to kuhano, dodaš zraven kuhan krompir – dobro zmečkan in kuhan fižol (posebej kuhan oz s konzerve) – dodaš tudi malo vode v kateri se je kuhal fižol in krompir.
Zabeliš pa z ocvirki ali za olju popečeno na koščke narezano slanino.[/quote]
Prmejduš, da ne vidim kje je razlika med najinima pripravama. 🙂
Zabeliš pa z ocvirki ali za olju popečeno na koščke narezano slanino.[/quote]
Prmejduš, da ne vidim kje je razlika med najinima pripravama. :-)[/quote]
Samo v zabeli, ostalo je enako (saj vidiš, da sem praktično kopirala):-))
Jaz skuham vse posebej: zelje (ali repo), klobaso in fižol (lahkoje tudi iz konzerve):
Na olju prepražim čebulo, dodam zelje, vse skupaj se par minut praži potem zalijem z vodo, da se skuha. Tačas skuham tudi klobase (je boljše, da gre vsa maščoba ven iz klobase v vodo, ki jo odlijem (da ni v joti). Skuhan krompir zmečkam v nekaj vode v kateri se je krompir kuhal in vse skupaj zmešam. Pride res odlična jota… ,oke se ne potrebuje, ker krompir zadostuje – takšno joto se lahko je tudi naslednji dan kljub temu, da je krompir.
Forum je zaprt za komentiranje.