Eh…
Pa vas berem in berem,pa me je kar sram,kakšne dobre kuharce ste ve…A lahko postavim par vprašanj,da mi ne boste zamerile?Kakšen je balzamičen kis?Kako se up.oljčno olje,rastlinsko olje-razlika?Pa olivno?Katero je najbolše?
Se opravičujem za nevednost,ampak moj partner bi jedel samo paniranega purana in nisem rabila nikoli kuhati,razen par klasičnih jedi.Zdaj pa se moram malo naučiti zaradi hčerkice.
Mislim,da se bom z vami na forumu ogromno naučila.
Hvala.
Oljčno in olivno olje je eno in isto. Je bolj aromatično od rastlinskega, odlično za kuhanje, pečenje, tudi cvrenje. Sama ga sprva nisem marala na solatah, ker mi je bil okus premočan, zdaj pa sem se ga navadila in pri nas doma drugega olja sploh ni – celo palačinke pečem z njim.Je pa okus večkrat pogojen tudi s ceno, meni je najboljše domače, hladno stisnjeno olje. Balzamičen kis je tudi posebne vrste kis, ki da jedem dodatno aromo. Uporabljaš ga lahko tudi na solatah in celo pri nekaterih sladicah.
Bodo še druge povedale več.
Balzamičen kis je vinski kis, z dodatkom mošta. Zato (in zaradi določenih dodatkov) ima poseben okus. Navaditi se ga moraš. Pri nas doma ga samo jaz jem, veliko rajši imamo jabolčni kis.
Olja rastlinska se razlikujejo po okusu (glede na to od kod so pridobljena). Repično, koruznih kalčkov, olivno (ali oljčno), mešano, bučno,….
in po ceni, glede na to kako so pridobljena. S hladnim stiskanjem (najdražja) ali rafinirana (vroč postopek) cenejša. Ker se pri hladnem stiskanju iz sestavin pridobi malo olja, so ta dražja, potem pa maso segrevajo in priteče še več olja – ta so že cenejša.
Upam da sem prav napisala.
Lp, Ela S
Hej!
Med olji je oljcno olje zelo cenjeno. Najbolje je uporabljati hladnega: solate,
prilijes na koncu v zelenjavne minestre. Seveda ga tudi segrevamo lahko.
Jaz ga, kot Andi uporabljam za vse. Tako smo ga navajeni, da cutimo, ce ga v hrani ni.
Seveda se ga je treba privaditi. So taka z mocnejsim okusom in milejsim.
Primorci smo ga od malega navajeni.
Balzmicni kis je zelo staran kis v lesenih sodih. Prav ta pravi je pa straaaasno drag in se ga uporablja po kapljicah. Na policah nasih trgovin je cenovno dostopen, toda ta je nekaksen priblizek tistega res dolgo staranega.
Kar lepo kaksno kuharico v roke, malo tu sledi in zacni z variacijami.
Moz se bo tudi na kaj novega navadil:))) Lep dan Babi
Forum je zaprt za komentiranje.