E-ji (dodatki)
Povsod je polno E-jev. Veliko se o njih najde na spletu, tako da je človek ob prebiranju vsega tega pošteno zmeden.
Nekaterim izdelkom se lahko odrečem, npr. čigumiju in bombonom. Ampak čokoladi se pa ne želim odreči in preseneča me število E-jev v čokoladi.
Npr. presenečena sem ugotovila, da v čokoladnem pudingu ni E-jev, v vanilijevem pa so. Ali to pomeni, da je bolje kuhati čokoladni puding?
Prosim za konkretne nasvete (vaše raziskave), katere produkte kupovati.
Vesela bom nasvetov v stilu: določen produkt od tega-in-tega proizvajalca je brez e-jev, od onega-drugega pa ima nepotrebne dodatke.
Pozdrav
Z večino napisanega se strinjam.
Želela sem nasvete/ideje v stilu:
– bolje je kupiti navadni jogurt in dodati sveže sadje, kot pa sadni jogurt.
Mislim, da se z upoštevanjem takih priporočil lahko izognemu marsikateremu E-ju, le “spomniti” se moramo. In tu je problem, da nam manjka takega “osveščanja”.
Ali ima še kdo kakšno podobno priporočilo?
Hmmm… Da se spet malo vmešam…
Šele zdaj sem opazila, da si zgoraj napisala, da v vanilijevem pudingu so E-ji, v čokoladnem pa ne. Ne vem sicer, na katerem pudingu so to opazila, ampak to vsekakor ne drži. Vsak puding bo vseboval neko sredstvo za zgoščevanje (vprašanje je le, če je tudi na embalaži to napisano) – velja tudi za čokoladni puding. Tudi aroma bo pri večini pudingov potrebna (no, pri čokoladnem po vsej verjetnosti da aromo že sam kakav in čokolada v prahu). Potem so tu še barvila (vanilijev puding in bolj ali manj vsi “sadni” pudingi oz. vse, kar nima kakava, da bi dal barvo).
Poglej: težko je svetovati, česa bi se moral konkretno izogibati… Še enkrat ponavljam to, kar sem napisala že v tistem starejšem postu: ni vsaka stvar, ki je sicer dodatek (aditiv, E), vedno deklarirana kot E xyz. Včasih preprosto piše, kaj to je (npr. modificiran škrob, citronska kislina itd.). In ni vsaka stvar, ki je napisana kot E škodljiva ali nenaravna. Torej izogibati se kategorično vsemu, kar je zapisano kot E, nima smisla.
Če pa bi rada imela čimbolj “naravno”, “industrijsko neobdelano” hrano, pa to pomeni samo, da boš več časa preživeča v kuhinji :). Torej: vsekakor potem odpadejo razne vnaprej pripravljene jedi (pri zamrznjenih je treba biti previden – tam razni dodatki niso tako nujni in bi zato znale vsebovati manj E-jev; kar seveda ne velja za sladolede). Odpadejo tudi juhe in omake v vrečkah. Odpadejo vsi bonboni, vsi že pripravljeni keksi, peciva (bolj je pisano, slabše je 😉 ). Če se uspeš izogniti samo temu, si že na dobri poti :). Drugače pa: razne kreme v lončkih, mlečni riži, pudingi, sladoledi… Uf, veliko je tega. Več boš sama pripravljala v kuhinji, manj bo raznih dodatkov – seveda potem tudi peciva s pudingom in želatino pa šlag peno in podobnimi zadevami odpadejo. In jedilne barve. In razne esence. Kot pravim: veliko je konkretnih primerov: težko bi jih bilo vse naštet…
Jaz se pač še zmeraj držim pravila, da vse v svoji meri (tudi E-ji), pa bo že ok. Bolj bo hrana raznovrstna, boljše bo.
Lp, mishika
Forum je zaprt za komentiranje.