Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › džamija vs. mošeja

džamija vs. mošeja

Zanima me, kaj je razlika med džamijo in mošejo?

Hvala!

se ne spoznam najbolj na islam, ampak mislim, da gre za eno in isto zadevo.
bom pa videla, ce punce vejo kaj vec.

😉

vse se hoče, če se da!

mošeja je molilnica, torej prostor za molitev,
džamija pa je kulturno-verski objekt, je večja, noter pa se razen molitev odvijajo še kakšni kulturni dogodki, srečanja; lahko gre za kompleks več poslopij,…
več ne vem

Lola -------------------------------------------------------------------------- Ne more biti učitelj, kdor ne zna biti učenec /B. G. Morales/

SVOBODNA krščanska cerkev!
e, to se fajn sliši!

vse se hoče, če se da!

Kolikor jaz vem, je moseja slovenski izraz za dzamijo (bosansko) .

Samo prostor za molitev (se pravi brez minareta) se pa imenuje mesdzid (arab. mesjeed).

ja Sony imaš kar prav
lp Di.

Pa ni ravno tako, vsaj za nas, “navadne” ljudi ne. :))) Sem imela v srednji šoli sošolko, ki pripada tej skupnosti. Sicer je čisto v redu punca, ampak njihov način življenja je pa precej drugačen od našega. Za moje pojme ne tako “svoboden”, no, ampak svoboda je itak relativna, ane? :)))

Gre za isto stvar, le da je džamija malo manjša, mošeja pa večja. Oboje je prvenstveno namenjeno molitvi. Lahko se pa izjemoma znotraj nje odvijajo tudi kakšni drugi dogodki, prav tako kot v naših cerkvah.

? dzamija manjsa, moseja vecja???? Mi lahko napises vir, kjer si dobil/a to informacijo?

lp

džamija in mošeja je približno tako, kot pri katolikih Cerkev in bazilika

Kako velike so džamije?
Džamije so različnih velikosti, od zelo majhnih, v katerih se lahko zbere samo peščica vernikov, do velikih centrov, ki sprejmejo več tisoč ljudi.

vir: http://www.dzamija.com/index.php?vsebina=vsebina&id=1

dzamija VS moseja=cerkev VS bazilika To ni prav…. dzamija je le bosanski izraz za mosejo (slovensko). Beseda dzamija prihaja iz turscine, dzami (ali nekaj podobnega).

lp

Saj so tudi cerkve nekatere majhne, nekatele pa velike. Ampak bazilike so tiste največje, najpomembnejše. Tako kot mošeje.

🙂 Se enkrat:

Moseja je beseda, ki oznacuje molilnico z minaretom in je prisotna predvsem v slovenskem in germanskem podrocju in je zelo podobna angleskemu izrazu “a mosque”.

Bosnjaki in vsi ostali muslimanski narodi na Balkanu uporabljajo besedo “dzamija”, kar oznacuje molilnico z minaretom. Molilnico brez minareta imenujejo “mesdzid”. (prostor, kjer se moli) Beseda “dzamija” ima izvor v turski besedi “cami”, ta pa spet v arabski besedi “mesdzid” . V angleski literaturi navajajo kot “Masjid”.

Moral/a mi bos verjeti, ker vem, kako se imenujejo stavbe in prostori kjer molim. ; )

LP

Sony, megaboyu lahko narišeš, napišeš, dokažeš ampak on bo gonil svojo. Ker je prepričan v svoj prav.
Vesela sem, da si si vzela čas in razložila oba pojma.

MOŠEJA je turški izraz, DŽAMIJA pa arabski – in to je vsa razlika!!!

popravljam zgornji zapis, ker sem se zmotila – DŽAMIJA je turško, MOŠEJA pa arabsko! Se opravičujem – lapsus:)

A je kdo videl tale video:

Danes v teh čudnih časih bi bili vsi ti tradicionalni ljudje s strani levih stranki ozmerjani za “nestrpneže” ampak čudno je da ne vedo da partizani so bili večinoma vsi katoliki. Potem je pa prišel komunizem, kjer so druge vere postale več, katoliška pa manj.

#https://www.youtube.com/watch?v=depFQbvEpVY”ž#

Ta je pravi vendar brez #: #https://www.youtube.com/watch?v=depFQbvEpVY#

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close