dva 17 letnika sama v Grčijo??
Torej,
sem mama 17 letnice, ki ima že leto dni enako starega fanta. Fant je v redu, poznamo se tudi s starši. V šoli oba OK. Letos sta se mladca spomnila, da bi šla sama na morje, nekam v Grčijo ali morda Tunizijo, enkrat avgusta, last minute varianta. Oba zdaj julija delata. Jaz sem hčeri obljubila, da lahko ta denar, ki ga zasluži, porabi kakor hoče, ampak ko sta mi povedala za ta načrt skupnega dopusta, me je kar zvilo. Nisem najbolj za, se mi zdita vseeno še malo prezelena, če bi vsaj eden imel kakšne izkušnje s tujino ali pa vsaj kakšno leto več…ne vem, no …fantovi starši pa nimajo nič proti, da gresta.
Kaj bi naredili vi na mojem mestu?
Naj gresta v kakšno drugo državo in ne v Grčijo, to pa zaradi številnih protestov in stavk, ki se tam odvijajo v zadnjem času in bi res lahko prišlo do kakšnih neljubih dogodkov. Prav tako odsvetujem Tunizijo, ker tam je islam in vse te z islamom povezane zadeve. Naj gresta raje v Španijo ali v katero drugo evropsko državo.
Seveda naj gresta. Naslednje leto bosta polnoletna. Do kdaj jih misliš držat na špagci ? Če je nisti do sedaj naučila odgovornega obnašanja je itak prepozno.
Jaz sem pri 18. prepotovala skoraj celo Evropo z mojim takratnim fantom. Za avtom. Pri 19 pa sem bila že poročena. Lepi časi 🙂
Če gresta s turistično agnecija pa itak ni panike. Saj ne gresta z ruzakom pa štopat.
Se bi pa tudi jaz zaradi nepredvidljivosti izognila Grčiji. Lahko se jima zgodi, da zaradi kakšne stavke kje ostaneta in ne moreta domov.
Jaz bi jima dovolila, če bi le imela izkušnje s takšnih potovanj od prej (s starši), ker preko agencij to itak vedno poteka po istem kopitu… lepo te dostavijo do hotela, dajo vse informacije.. potem pa nobenih hujših pretresov, zajtrk, plaža, večerja, sprehod, hotel.. tudi če gresta na kakšen organiziran izlet, jima ne bo hudega.
Če pa nista vajena potovanj, bi pa tudi jaz mogoče svetovala, da počakata še par let… Sploh, če ne znata dobro angleško.
Ej – pa saj gresta z agencijo, ki poskrbi za vse.
Glede na to, kako si ju ti predstavila: …Fant je v redu, poznamo se tudi s starši. V šoli oba OK…., bi ju jaz pustila. Saj ni bistvene razlike, ali gresta na naše morje ali vGrčijo, če gresta z agencijo.
Jaz sem šla pri 18. s fantom na štop po Franciji, nato pa vsako leto na kakšno potovanje, a vedno v lastni režiji.
Ne, ne bi pustila, ni šans! Mogoče, če bi bil fant par let starejši, tako pa sta oba le 17 let… Pa to sta ja še otroka zaboga. Kar se pa tiče tega, da gresta z agencijo… Res je, samo tistega predstavnika pa tudi ni vsak dan tam, pride 1-2x na teden. Sicer lahko kao pokličeš predstavnika, če je kaj narobe, a ni nujno, da se jima javi takoj (poleg tega, če gresta z avstrijsko agencijo – a la Gulet, je predstavnik avstrijec). Nas so npr. v Egiptu okradli, ko sva šla z možem na en izlet na potapljanje z ladjico (v okviru hotela), pa sva bila starejša (jaz 24, on 30)… na tako mlade se komot 10x prej spravijo.
Ni šans, pa ne zaradi seksa, ker če sta že leto par, najbrž tudi seksata. Ampak taka dva zelenca v tujino, res je če se jima kaj zgodi, pa ne da bo glih kaj slabo. Ju okradejo, pozabita na uro kakšne vrnitve – takrat lahko starši vskočite, če sta blizu.. Ne zdej lapat, kako ste 35 letnice pri 17 potovale. Takrat je bilo vseeno manj lumparije na svetu, pa recte kar čte. V Turčijo ne, v Grčijo kjer se še odrasli popotniki jezijo ker kar naprej štrajkajo, pa morajo dodatno plačevati.Če sta tako odrasla, lahko vsekakor počakata leto dni. Nič ne manjka tudi morju v Črni gori. Le kaj je v Turčiji, saj ne bosta znamenitosti si ogledovala – dvomim. Morje, pijačka in lepo okolje je pa povsod v naši bivši Jugi. Včasih 17 letniki se meni zdi so vendar bili malo bolj, nevem kako naj rečem, odrasli. Tole so pa vsaj zame zelo mlada teletka – ne žalim.
Zavedaj se, da so starši do otrokove polnoletnosti odgovorni za njihova dejanja……..
Boš odgovarjala za nekaj, kjer te ni bilo zraven in na kar nisi imela vpliva?
Če sta tako OK, bosta že razumela, da sta še mladoletna in bosta zdržala še eno leto, ko bosta s polno odgovornostjo lahko potovala kamorkoli bosta hotela.
Dokler je otrok mladoleten naj bi bil “na dosegu roke”!
PS: upam, da zadnja vrstica ne bo narobe razumljena in da ne bo izzvala pretiranih odzivov :)))
Saj, razmišljam tako, kot nekaj zadnjih….če bo hotela kam v Istro, Kvarner, Dalmacijo, da lahko v primeru kakšne nerpijetnosti, nesreče, poškodbe, …takoj sama pomagam, nimam čisto nič proti
Saj sta pridna in odgovorna, ampak tako kot je napisala ena zgoraj, neizkušena in kot dva mlada telička…zato me je vseeno strah, zelo. Ne morem se še odločiti, ali naj hčeri (fantu ne morem) prepovem ali ne….bom ju poskušala še preprričati, da gresta kam bližje, ampak ne vem, če mi bo uspelo.
jaz bi hčerko pustila. poznaš jo, zaupaš ji (gled na tvoj opis) in kaj če bit narobe? neko poškodbo lahko stakne kamorkoli bo šla, samo saj so povsod zdravniki, ti tu ne moreš prav velik pomagati. seveda naj se zavarujeta kamorkoli gresta, da imata porihtane stroške če se karkoli zgodi.
če gresta sama s fantom pa sploh ne vidim problema, verjetno se bosta malo kopala malo sexala… pa še kaj.
mogoče res grčija ne- sedaj zaradi raznih stavk, da ne bi bilo slabe volje potem… turčija, tunizija- to pa je odlično. pa saj je v največji meri v teh dveh državah ponudba AI v hotelih- nič jima ne bi manjkalo.
no letos sta 17, drugo leto bosta 18- verjetno sama pri sebi veš da ne bosta drugo leto prav nič bolj pametna in odgovorna kot sta sedaj?
Jaz ne bi dovolila. Pa ne zaradi zaupanja. Za potovanje z letalom in transferje mora biti človek precej zrel. Dogaja se vse sorte nepredvidljivega in takrat se moraš znat obrnit, vedet, kam se obrnit po informacije, čuvat prtljago, dokumente, letalsko karto … Če se karkoli od tega izgubi, je še za odraslega celo sranje, pa ne za najstnika.
Za Hrvaško rabiš samo osebno, če zagusti, pokličeš in te pridejo iskat. Ni primerjave. Jaz bi postavila pogoj, da gresta nekam, kamor vozi vlak in avtobus. Na letalo pa ne.
Forum je zaprt za komentiranje.