Dušeno sladko zelje
Na tanke rezance nareži zelje, istočasno zavri cca. 2 l vode, zelje daš na cedilo in čez preliješ krop, na maščobi prepraži čebulo dodaj malo sladkorja, da porjavi, potem daj zelje premešaj, osoli (ali j. kocko), popopraj, narezan česen, dodaj še majeron in r. papriko, počasi tenstaj pokrito, po potrebi dodaj še tekočino, potem proti koncu, ko bo zelje mehko dodaj ali ali (paradižnik v kakršni koli obliki) in tenstaj še nekaj minut. Navdno imam to vse skupaj v slabi uri……rdeče zelje naredim zelo podobno……….
Pa še moja varianta sladkega dušenega zelja.
Sveže zelje nareži na cca 1 cm velike kvadratke ali pa trakove. Prelij ga z vrelim kropom, da se malenkostno zmehča. V posodi na kockice nareži čebulo, jo popraži, da postekleni, dodaj na kolobarčke narezano hrenovko (včasih jo jaz dam kar celo) in čebulo + hrenovko popraži skupaj, dodaj za veliko žlico paradižnikove mezge, stresi v posodo še sladko zelje in vse skupaj na majhnem ognju duši še cca 20 minut, da se zelje čisto zmehča (oz. po okusu). Med dušenjem dodaj malo soli ali pa kar jušno kocko. K takemu zelju paše kuhano govejo meso (ponavidi kar iz juhe) in pire krompir.
Pa dober tek.
lp
Pa še moja varianta:
Na vročem olju popražim čebulo in česen, da zadiši, dodam na rezance narezano zelje (najraje rdeče), solim, dodam lovorov list in malo kumine in še malo pražim. nato zalijem z malo rdečega vina in malo vode, pokrijem in dušim do mehkega. Na koncu dodam poper in po želji malo kisle smetane. Pri nas imamo radi, da zelje še malenkost hrusta in ne, da je čisto mehko.
Joj super, zeljne krpice mislim.
Že dolgo jih nisem delala. Ko smo imeli v službi še toplo malico, so nam jih velikokrat naredili, pa so bile potem tudi doma večkrat na sporedu.
Včasih so bo bili notri še prepraženi koščki pancete in potem je bilo še boljše. Zame namreč, ki imam zelo rada prekajene stvari.
LP pri nas je oblačno, ravno pravšnje vreme za k štedilniku, ampak jaz v službi visim.
Forum je zaprt za komentiranje.