dunajski valovi
Jutri se jih nameravam lotiti, recept imam, sicer sem v dilemi, katerega vzeti – s 3 ali 6 jajci. Ampak zanima me pa nekaj drugega. Čez testo se polije puding, meni pa sam puding ne diši najbolj. Kaj bi se zgodilo,če bi v puding zamešala stepeno sladko smetano? Bi se sesirilo? Kaj bi pa bilo, če bi dala namesto vanilijevega pudinga, kakšno vanilijevo šlag kremo ali pa če se kaj podobnega dobi v trgovni. Svetujte prosim?! Mora pa bit lepo, ker bo za sladico ob koncu mojga študija in imam povaljebnih 14 ljudi!
Aja pa še to, kako se valovi naredijo – a to kar z žlico, po pudingu in čokoladi ali samo po vrhu (po čokoladi)?
jaz imam recept s 3 jajci in pride prave višine v pravokotnem pekaču. Ne vem, kakšen imaš recept če imaš sam puding. V mojem receptu je sicer vanilijev puding, ki se zmeša skupaz z 20 dag masla in krema pride res rahla in se topi v ustih. Valove pa jaz nikoli ne delam po vrhu, zgoraj pustim gladko površino čokolade. In to pecivo takoj poide – dva dni nazaj sem ga delala za rojstni dan, pa še skutine ledene kocke zraven – dunajski valovi so šli v šusu.
Puding in maslo se lahko meša oz. za marsikatero kremo se mora zmešati. Oboje bi naj bilo približno enake temperature, lepo previdno zmešaš, nastane rahlo in lepo kremasto. Podobno klasičnim maslenim kremam, ki se topijo v ustih. Ne bom te strašila, kdaj se sesiri, oboje naj bo sobne temperature in lepo počasi mešaj, pa bo, brez skrbi.
V puding lahko zamešaš stepeno smetano, seveda. Ohlajen puding in lepo počasi, da ne iztepeš vsega zraka. Nastane luštna lahka krema. Druge sorte kot zgornja z maslom, tako da vsaka je za nekaj dobra. Takorekoč ni variante, da bi se ponesrečilo. Če te je strah in če imaš mlečno smetano (rastlinska je tako ali tako že trda), lahko “za rezervo” smetano stepeš s krem-fixom, to se pa res ne more ponesrečiti.
Namesto pudinga lahko vzameš vanilijevo šlag kremo, seveda. Stvar je podobna, kot če v puding zamešaš stepeno sladko smetano, samo malo bolj umetnega okusa.
LP Mimi
PS: Če se ti zgodijo kakšne nesreče s sesirjenjem kreme, menda pomaga, če vmešaš eno stepeno šlag smetano, potem pa po receptu naprej. Meni se – trkam – še ni sesirilo, tako da nasvet samo prenašam.
Forum je zaprt za komentiranje.