drevo, listje pri sosedih
Kako je s tem, imamo eno tako večje drevo in jeseni res pada listje malo na sosedovo stran, zanima pa me to, ali smo dolžni mi to urediti(posekati ali obrezati) ali je predpisano z zakonom, da drevo moramo posekat! V končni fazi je drevo čisto na naši strani, nam daje senco (kar je dobro poleti) ?!
Hvala!
Obsekati je treba vse veje, ki segajo na sosedovo parcelo, sicer jih vam lahko sosed. Pa jeseni, neobvezno in prijateljsko, pograbiti listje z vašega drevesa tudi pri sosedu, če to dovoli ali celo hoče. Ne bo vam zato krona z glave padla:-). Ko boste drevo obrezali morate seveda veje VI za seboj pospraviti. Če ste pa zelo dobri sosedje boste pa drevo celo podrli.
Če imate drevo posajeno na meji in segajo veje na sosedovo, jih morate sami posekati/drevo obrezati.
Mislim, da obstaja odlok, v kakšnem odmiku od meje morajo biti posajena drevesa.
Mi imamo tudi sosedo, ki sadi drevesa ob meji, prav obsedena je s tem.
Ampak redno obrezuje veje, da ne gredo na naše.
V jeseni pridno grabimo in pometamo listje, včasih ga pride pomest tudi ona, ko vidi, kakšno imamo.
Se ne prepiramo, ker se drugače lepo zastopimo.
Ona tolerira kakšno našo muho, mi pa njeno.
Tole sem našla – torej lahko sosed poreže veje. Meni se pa to ne zdi čisto ok, kje je pa kakšno spoštovanje do dreves, pa misel na to, da so sploh v urbanem okolju zelo koristna, pa tisto listje po tleh gor al dol…
http://vrt.slonep.net/subareas.html?view=vprasanja&lev1=11&lev2=117&direct=9168
Pri nas imamo sosedo, ki je zaljubljena v svojo drevo, sicer nič hudega, nam je pa moteče, ker je zelo visoko in edino ter veje rastejo krepko čez našo zemljišče. Sem jo prosila, da se bojim, da se bo v kakšnem neurju sesula na našo hišo in nam poškodovala hišo in mogoče še ljudi. Sicer je obljubila, da bo porezala veje, da bo nižje rasti sedaj pa upam, da se bo tega držala, ker sem jo že večkrat prosila. . Drugače bom pa morala iti še posvetovat k odvetniku, ker če bo nastala škoda zaradi njenega drevesa bo odgovorna. Če bi meni moja soseda rekla, da se boji, da se bo kaj zgodilo bi z veseljem drevo odstranila, saj, če že sam ne opaziš, da je kaj nevarnega okrog zaradi tebe te nekdo opomni. Vsi ostali sosedje imajo tudi drevesa in čistimo listje brez problema, v glavnem, da nam ne bodo povzročali s tem škode. Malo razmigavana pa tudi ne škodi.
Ilily, 15.04.2008 ob 07:34
Kako je s tem, imamo eno tako večje drevo in jeseni res pada listje malo na sosedovo stran, zanima pa me to, ali smo dolžni mi to urediti(posekati ali obrezati) ali je predpisano z zakonom, da drevo moramo posekat! V končni fazi je drevo čisto na naši strani, nam daje senco (kar je dobro poleti) ?!
Hvala!
ne ni treba. Če soseda motijo veje, listje.. vas opozori, da veje segajo v zračni prostor njegove parcele in zahteva da jih odstranite. Vendar vam to ni treba, Lahko pa jih odstrani sosed sam na svoje stroške, torej on lahko na svoji strani reže vaše vaje- to mu je dovoljeno, vendar šele po tem, ko vas je opozoril in vam dal rok da to storite. Listje enako, ni treba grabiti sosedovega travnika, to pa lahko stori sosed. Malo čudno se sliši, vendar je tako. Tudi če bi drevo imelo užitne plodove, lahko vse kar pade na vašo stran poberete.
Jep, amerika je ze dolgo casa tu, saj smo hoteli biti svobodni in demokracija pa to… Dobili smo nove sosede iz lj. Ko mi je prvic rekla naj “svojega” snega ne mecem na njeno trato, ker potem ne raste…zdaj so drugi sosedi in moje drevo gleda cez in nobenga nic ne moti. Skupaj kidava. V nasi ulici ni amerike?
Forum je zaprt za komentiranje.