Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Dovelj! – za mams in ostale

Dovelj! – za mams in ostale

Hej!

Ko sem zadnjic dajala Speedy pogum (delo v kuhinji), je Mams napisala, da ji je najbolj vsec mozev vzklik ” Dovelj!”.

Naj za malo dobre volje povem zgodbo tega Dovelj!

V Ljubljani je oce mozevega prijatelja rad pripovedoval zgode in nezgode iz prve svetovne vojne. Mi smo ga seveda spodbujali.

Najbolj nam je bila vsec tale.

Bilo je nekje na fronti; peklenska zima in vse ostalo. Fantje lacni in premrazeni do kosti. Pa je ta vrli kranjski Janez stopil v osamljeno prazno hiso in staknil tudi nekaj kruha; seveda premalo za vse kamarade avstrijske multinacionalne vojske. Pa se domisli in zavpije:

” Hej, fantje, za Kranjce kruha dovelj! “

Kdor je razumel, se je tudi za silo najedel.

He he he, znanje tujih jezikov prav pride.

Pri nas imamo malo drugačno zgodbo. Pred 40. leti je stric odšel v Avstralijo. Ni znal nič angleško. Službo je dobil takoj. Prvi dan je ves izgubljen taval okoli po tovarni in ga v času malice nekdo vpraša: Ka pa ti?

Ves vesel, da je našel Slevenca je začel debatirati. Ko le opazi da ga človek začudeno gleda se ustavi. Bil je Avstralec. Šele čez čas je doumel, da ga je vprašal: A cup of tea? (če bo pil čaj)

Lp, Ela S

Hej, ElaS!

Vnuk govori kar tekoce slovensko; toda vcasih pride tudi do nerodnosti.

Mlad sosed zna cuda ustvarjati na sivalnem stroju. Vso posteljnino je sam sesil in vsega se loti. Pa povem vnuku, da ima ocitno to v genih, ker je ded bil krojac.

Ker so se ravno vrnili z jadranja po Hrvaski, je ta krojac razumel kot
Croati ( angleski t vlece malo na nas c’ ).

In mi odgovori, kaj ima to veze!!!
Moj ded je Zid in … Hcerka ga je strogo pogledala, ker sedaj smo bili mi tisti, ki nismo nicesar povezali in je mislila, da je malo arogantno odgovoril.

Pa revez res ni kapiral, kaj ima to, da je ded Hrvat, veze s sivanjem. Lp

Jaz sem se pa spomnila prigodice iz mlina, kjer kupujem kruh in moko. Lastnika sta krasna človeka, taka…radodarna, dobre volje…
In k takim ljudem, normalno ,pot zanese tudi Rome, teh je pa v našem koncu veliko.

In je pripovedoval mlinar, da sta eno jutro prišla cigan in ciganka, če ima kaj kruha. Seveda imam, hehe…je rekel..

In je vzel taveliko vrečo, jo napolnil s kruhom in dal ciganu. Cigan popoka vrečo in gre. Ciganka stoji in čaka, pa jo mlinar pobara, češ..pejt…ona pa čisto hladnokrvno : Ja, al nišva škupi, gušpud :))))

In sedaj se tolikokrat nasmejemo na ta račun…ko kdo komu kaj da, pa se še partner postavi v vrsto in reče : nišva škupi, hehe:))

****************** Andreja, zavarovalni zastopnik 051-399-125

Speedy, ta je pa suuuperca! Lep dan med dolenjskimi gricki Babi

Babi in ostale, včasih nam res kakšna beseda takorekoč ostane v ušesih, nam je preprosto simpatična.
Sodelavkin prijatelj rad je in pravi da mora biti malica ali kosilo “vornik”.
Vsem lep pozdrav.

Hej!

Speedy s prigodo iz mlina in Ela s stricevo sta me spomnili na star vic, ki ga verjetno tudi ze poznate. Mogoce pa katera se ne:))

Mlademu Dalmatincu prijatelj razlaga, da je v Nemciji krasen zasluzek in naj se ze odloci in se on odide. Pa koleba, ker ne pozna jezika. (Tudi mene bi lahko tam prodali – nula.)

Pa ga vzpodbuja in mu pove nekaj nujnih besed za prezivetje, foneticno seveda.

Fant odpotuje in zjutraj gre v pekarno po osnovno zivilo – kruh, seveda.

To si je zapomnil; toda zagleda se slastne zemljice, ki si jih zazeli.Kako se pa temu rece?

Se domisli in lepo vprasa: Ajn brod, bite i dva camca ( s stresico).

Lep nasmejan dan Babi

:)))

****************** Andreja, zavarovalni zastopnik 051-399-125

Res je lahko zabavno če ne znaš tujih jezikov.
Z mami sva nekoč v Avstriji kupovali strup za voluharje.
Govorila je mami(smejali smo se pa vsi). Šlo je približno takole.
“Bitte ajn strup for maus, aber niht maus…… solato esen!”
Vse je bilo še podkrepljeno z gestami.
Ampak vsa čast prodajalcu dal nama je tisto kar sva želeli. Mislim da se je kar nekajkrat še nasmejal na ta račun.
Vsem želim prijeten konec tedna. Mi bomo šli na dolenjsko nabirat kostanj.
Lep pozdrav.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close