Dosti mam moje matere
ali sta tudi onadva diva, 06.12.2021 ob 13:36
Bis zur Nase voll, 06.12.2021 ob 12:50
Takole je – mati nam otrokom ni bila sposobna nuditi prave ljubezni in topline, v času otroštva in mladosti smo sobivali z njenimi čustvenimi in duševnimi težavami. Bili smo deležni mnogih zmerljivk, žaljivk, dretja. Očeta je pregnala od hiše in ga s spletkami odtujila od nas.
Še zdaj spletkari, čustveno izsiljuje, nas otroke poskuša spreti (pa ji ne uspe, ker držimo skupaj), skratka, je nemogoča celo življenje.
Bila je zaposlena v medicini, vedela je, da ima resne težave, pa tega ni nikoli želela rešiti. Niti zavoljo svojih otrok ne. Njen odgovor je: “ah,m nisem imela časa hodit na preglede.”
Imela pa je čas, da nas je dobesedno zj…..
Na sebi sem morala trdo delati, da njenega sranja nisem prenesla naprej – pa še tako imam občutek, da kdaj ravnam napačno.
Kako je potem ne bi imela poln kufer? Žensko, ki nam je uničila otroštvo in mladost. Ki nas je rodila, ker so pač vsi, ki so se poročili, imeli otroke.
Razumem, da je bila ona sama čustveno pohabljena v otroštvu, ampak zakaj je sama naprej počela enako?
Daš, kar dobiš, torej bi jo lahko zajebavala tako, kot je zajebavala ona mene. Ničesar mi ni privoščila, ničesar nudila.
Za to, kar sem, se moram zahvaliti dedku in babici. Če njiju ne bi bilo, zdaj ne bi bilo tudi mene.
Upam, da si poskrbela vsaj za dedka in babico.
Brez skrbi, sem.
Morda bo pomagalo, da si s sestro naredita urnik, kdaj jo katera obišče, in takrat postorita, kar je treba. Tako si bosta vsaj nekaj dni v tednu vzeli čas samo zase in za svojo družino ter lastno življenje. Mami povejta, kakšen je dogovor in urnik, in da se ga bo tudi ona morala držati. Če pa se ji bo zdelo, da potrebuje še več pomoči, pa naj razmišlja o domu za ostarele, kjer dobi celodnevno oskrbo, pa še dovolj družbe, če bo želela. Očitno je malce manipulativne sorte, pa poskuša, kolikor se le da. Sama si ne bo znala postaviti mej, vi ji boste morali pokazati, do kje se ji pustite. In, seveda – vsa komunikacija naj bo na spoštljivem in umirjenem nivoju, da ji ne (ali vam) odneslo čustvenih pokrovov … Ko bo videla, da se urnika resno držite, se bo morda zamislila. V takšnih situacijah ne gre obsojati ne vas, da ste sebični in nespoštljivi, mame pa tudi ne, ki očitno vse življenje funkcionira na tem nivoju. Naj se vpiše na čakalni seznam za dom že sedaj, da boste mirni, ko se odselite v tople kraje.
Avtorica lahko vas je sram. Ob vaši hladnosti, celo sovraštvu do lastne matere ostajam brez besed. Samo še to: V kolikor se vam kdaj posveti kako brezrčna in egoistična oseba ste bo morda prepozno za karkoli popraviti. Ampak takšni, kot ste vi, še dobro, da osebno ne poznam nikogar vam podobnega, se zavedo svojih nevrednih dejanj šele takrat, ko sami postanejo stari, betežni, morda bolni in demenčni. Če se vam bo vse slabo vrnilo še za čas vašega življenja se boste starali in umirali sami, saj, če imate sami otroke jim dajete skrajno negativni vzgled. V naslednjem življenju pa sigurno.
Uboga mama.
Pati…834, 06.12.2021 ob 17:14
Avtorica lahko vas je sram. Ob vaši hladnosti, celo sovraštvu do lastne matere ostajam brez besed. Samo še to: V kolikor se vam kdaj posveti kako brezrčna in egoistična oseba ste bo morda prepozno za karkoli popraviti. Ampak takšni, kot ste vi, še dobro, da osebno ne poznam nikogar vam podobnega, se zavedo svojih nevrednih dejanj šele takrat, ko sami postanejo stari, betežni, morda bolni in demenčni. Če se vam bo vse slabo vrnilo še za čas vašega življenja se boste starali in umirali sami, saj, če imate sami otroke jim dajete skrajno negativni vzgled. V naslednjem življenju pa sigurno.
Uboga mama.
Zanimivo.
“Uboga mama”…
Kako preprosto je življenje ljudi, ki se jim neka oseba smili samo zato, ker je ostarela in postaja nemočna.
Preberite si knjigo “Strupene matere” ali Starši/Nestarši”, pa vam bo jasno, da vsak starš še ni Starš.
Sploh matere znajo biti tako zelo pasje, da ploskam vsakemu, ki se reši nezdravih čustvenih spon.
Smili se vam neka ženska, ki očitno vse življenje čustveno izsiljuje svojo družino – zakaj pa se vam ne smilijo njeni otroci, ki so odraščali v nezdravem okolju.
Te čisto razumem,meni oče takoj ,ko pridem s šihta zagnjavi pri čemer vse mu naj pomagam in nikoli ne pove prej! točno tisto sekundo,ko stopim iz avta in grem proti hiši : jaaa danes boma to pa tam bi trebalo . halo?! jaz mam tudi svoje načrte,včasih je to MIR ,včasih spanje,ponavadi čiščenje,kuhanje..in pol njemu pomagam posoda pa vse pa me lepo počaka. on pa lepo doma nekaj kroži okrog hiše in ” dela” .
Od doma se selila ne bom,mam pa si namen kupiti en vikend,da spizdim tja,ko mi ni do njegovih zamisli in idej!
Zamislite se vsi, predvsem tisti, ki imate otroke, na katerih mislite ‘viseti’..
Ni bistvo in smisel življenja v tem, da vas nekdo animira, zaposluje, zapolnjuje dneve. Smisel mora vsak posameznik najti v zivljenju samem.
Izsiljevanje, tako custveno kot vseh ostalih vrst, je egoisticno. Obsojat cloevak samo na lastno druzbo po cele dneve – tudi partnerja, kaj sele odraslega otroka, je vsega obsojanja vredno, in to ve vsak, ki je zmozen vsaj malo lastne samokritike. Aja, no, to je tisto, česar ej zmožen le redkokdo…
Vsi ki napadate avtorico nimate pojma kaksen pekel prezivljajo ljudje ki morajo sobivati v taki greznici..oz kot se v normalni skupnosti rece druzina.
To niso nobeni starsi ampak pacienti ki so se porocili zarad drugih, reproducirali zarad drugih in tsko zadostili druzbenim pritiskom in potlacili lastne frustracije s katerimi celotno zivljenje paralizirajo sobivajoce in se energicno trudijo dajati vtis kako vse stima.
Zivljenje svtakimi ljudmi je pekel. Izpijejo ti duso in umicijo zivljenje se preden se zacne. Seveda ti dajo hrano in streho nad glavo ampak ob vsaki priliki s pozicije moci ocitajo kako nisi nicesar vreden, kaj jim je bilo tega treba in tako naprej seveda. Seveda postanes tudi podaljsana roka za izzivetje njihovih zivljenj. V pogovorih se znova nadene maska in govori kako naj otrok delavto kar ga veseli itd itd..ampak v resnici si samo predmet za izpolnjevanje tujih zelja. Vglavnem cloveka nevredno zivljenje in pteklestvo je da se iz tega izvijes samo s smrtjo ker do tskrat ti z vesolno cerkvojo in izprijenimi druzbenimi pogledi ocitajo nehvaleznost do stvora ki te je ubil
Vsak zakaj ima svoj zato. Niso vse mame zlate mamice polne ljubezni, ki si zaslužijo, da se jim ljubezen in dobrota vrača. Marsikatera žanje, kar je sejala. Veliko jih je, ki so bile nasilne, z besedami in udarci, čustvene manipulator, ki so bližnje izsiljevale celo življenje, otroke zlorabljale, se kurbale in pijančevale in zdaj – zato, ker so stare – naj bi vse plesalo okoli njih? Zato, ker so se nekoč v mladosti razplodile, naj bi nesrečnežu, ki so ga že itak travmatizirale, še na stara leta grenivke življenje? Prav takšne, ki se za otroka niso kaj dosti brigale in z njim nikoli niso imele tesnega odnosa, znajo biti največje pijavke.
To ni mama – to je diktator.
Brez slabe vesti jo pusti in pojdi uživati.
Sama imam tako mamo in 1x sem nepričakovano prišla k njej in me ni slišala. Pogovarjala se je s sosedo in ji razlagala kako se naredi bogo da nič ne more, samo da pridem. Nisem vedela kaj naj naredim….
Čez nekaj časa sem se pridružila za mizo, kot da sem ravnokar prišla. Takoj je začela jamrati. Jo poslušam in v trenutku, ko je bila še soseda prisotna sem ji povedala da sem slišala njuno debato in da je konec izsiljevanja.
Sem jih še slišala, ampak zdaj je he izsiljuje več, pomagam ji pa rudi ne.
Je pa res….ta prokleta medicina, ki podaljšuje življensko dobo.
Te čisto razumem. Eni stari ljudje so čisti vampirji. Ne da se jim družiti z nikomer ker jih tudi nihče zaradi njihovega zateženega karakterja ne mara. Potem jim je dolgčas in se obesijo na familjo ter čustveno izsiljujejo. Uživajo, če delajo scene, ker jim to blazno popestri dan. Več kot naredijo zdrahe bolje je. POSKRBI ZASE!
Je pa čudno, da ni še nihče napisal, da je mamina princeska. Saj po opisu skoraj živi pri njej.
Jaz pa pravim, če ne moreš imeti normalnega odnosa s družino neglede na teženje kot pravi avtorica potem je nekaj narobe tudi s teboj.
Vsakdo lahko postavi meje kakšno pomoč bo nudil staršem. Največkrat se pomaga s kakšnimi prevozi, nakupi, popravili itd. Ostale hobije lahko počnejo sami, če zmorejo. Če ne potem ne. Nekateri bi še pri 80+ obdelovali polja in imeli živali. Vendar, če ne gre ne gre.
Jaz svoje starše podpiram in jim pomagam. Sami pravijo ko ne bodo več samostojni bodo šli v dom. Če gdaj težijo, da bi radi nekaj kar je jasno, da ne bodo zmogli jim to jasno povem. Potem je pa na njih kako bodo postopali.
Naj si najde pomoč npr. dvakrat na teden po tri ure in naj z neko osebo opravita takšne stvari. Nekomu bo denar prav prišel, ona bo pa imela nekoga, ki bo poskrbel za tisto, kar ti ne moreš.
Problem je v tem, ker si očitno mehka. Povej, da ne zmoreš. Povej, da bi zelo rada, ampak, da ne zmoreš. Skupaj iščita rešitve, usmeri jo v outsoursing glede pomoči. Srečno!
Glede na napisano se meni zdi, da je vaša mama predvsem osamljena. Na vašem mestu bi najela nekoga, da jo pride trikrat tedensko obiskat za kake 3h. Od tega ji 1,5h pomaga pri opravilih, preostali čas se z njo pogovarja. S sestro si pa naredita urnik. katere dneve jo bo prišla obiskat katera od vaju, in se tega urnika tudi striktno držita. Urnik dajta tudi vajini mami, da bo točno vedela, kdaj prideta in tudi, kdaj vaju ne bo.
Kako lahko mnoge od vas pljuvate avtorico? (no,ja ,razen zato,ker še vedno živi pri materi. Zakaj?)
Ravno včeraj sem obiskala mamo,ki živi kar daleč od nas. Stara okrog 80. Malo bolna, a vitalna, gibalno neomejena.
Vse življenje rada imela sestro, mene pač ne. Tepena, zmerjana, poniževana, vse sem bila kot otrok in do trenutka,ko sem ji rekla, da jo bom nazaj,če se me še dotakne.
Vse življenje ni bila dobra do mene, z otrokom pri 7 letih me je vrgla na cesto.
Mojo sestro in njenega (že bivšega) je imela doma,dokler on ni podedoval neke hiše. Ko sta se ločila, je precej dolgo stanoval pri njej:), zastonj.
S sestro sta prodali del moje dediščine po očetu (ko sem videla,kaj hočeta, sem jima dala, požrešnima).
Včeraj sem ji prinesla bogato darilo za Božič. Se mi zdi tako prav, sem želela,da bi se še kaj pogovarjali,kot mama in hči. Pa ne, poslušala sem same neumnosti o sosedah,ki jih itak ne mara,a se redno družijo..
Potem pa mi pove še,da je sestra z vso svoje družino prijavljena kar pri njej, čeprav imajo hčerke že lastna stanovanja,sestra pa ima tudi že ljubimca s hišo(še ko je varala moža) . Seveda delajo to in kdo ve ,kaj še skrivoma, meni za hrbtom.
Slučajno se je zagovorila.
In ,ko ji bo ,mami ,zagustilo, bom jaz lepo letala do nje in ji pomagala, čeprav me ona v mojem življenju ni “šmerglala pet posto” ?
Dajte, ženske, ki ne veste kaj je to, ko te mama nikoli, ampak NIKOLI ni objela, kaj šele pritisnila lubčka na lica, ki vas je tepla, ker se je kregala z možem, ki vas je krivila za vse ,kr ji ni bilo ok , ki vas je poniževala pred vašimi prijatelji?
Nehajte, no in se poskusite postaviti v avtoričine čevlje.
Sem hotela eno temo odpret,a je ne bom, 07.12.2021 ob 08:00
Kako lahko mnoge od vas pljuvate avtorico? (no,ja ,razen zato,ker še vedno živi pri materi. Zakaj?)
Ravno včeraj sem obiskala mamo,ki živi kar daleč od nas. Stara okrog 80. Malo bolna, a vitalna, gibalno neomejena.
Vse življenje rada imela sestro, mene pač ne. Tepena, zmerjana, poniževana, vse sem bila kot otrok in do trenutka,ko sem ji rekla, da jo bom nazaj,če se me še dotakne.
Vse življenje ni bila dobra do mene, z otrokom pri 7 letih me je vrgla na cesto.
Mojo sestro in njenega (že bivšega) je imela doma,dokler on ni podedoval neke hiše. Ko sta se ločila, je precej dolgo stanoval pri njej:), zastonj.
S sestro sta prodali del moje dediščine po očetu (ko sem videla,kaj hočeta, sem jima dala, požrešnima).
Včeraj sem ji prinesla bogato darilo za Božič. Se mi zdi tako prav, sem želela,da bi se še kaj pogovarjali,kot mama in hči. Pa ne, poslušala sem same neumnosti o sosedah,ki jih itak ne mara,a se redno družijo..
Potem pa mi pove še,da je sestra z vso svoje družino prijavljena kar pri njej, čeprav imajo hčerke že lastna stanovanja,sestra pa ima tudi že ljubimca s hišo(še ko je varala moža) . Seveda delajo to in kdo ve ,kaj še skrivoma, meni za hrbtom.
Slučajno se je zagovorila.
In ,ko ji bo ,mami ,zagustilo, bom jaz lepo letala do nje in ji pomagala, čeprav me ona v mojem življenju ni “šmerglala pet posto” ?
Dajte, ženske, ki ne veste kaj je to, ko te mama nikoli, ampak NIKOLI ni objela, kaj šele pritisnila lubčka na lica, ki vas je tepla, ker se je kregala z možem, ki vas je krivila za vse ,kr ji ni bilo ok , ki vas je poniževala pred vašimi prijatelji?
Nehajte, no in se poskusite postaviti v avtoričine čevlje.
avtorica nič ne piše o takem dogajanju, samo da ji je mama postala odveč. Ponavadi to pišejo ravno tiste ženske, ki so se do maminih 80 let šlepale nanjo. Tako kot vidve s sestro očitno, s tem, da je sestra pri tem malo uspešnejša. Kaj ima tebe za brigat, koga ima mati prijavljenega pri sebi?
mja mjav kako veš, 07.12.2021 ob 08:08
da ni doživljala istega? Ti vse poveš? Upam, da te je tvoja ,mama znala imeti kot mama.
saj nisem slepa. ponavadi je celo tako, da prej za starše poskrbijo tisti otroci, ki niso bili ravno veliko ljubezni deležni. Najhujši pa so razvajenci, tisti, ki so svoje otroke poturili svojim staršem in se do svojega 50+ niso naučili za nobenega skrbeti – le kako bi se, če pa ni bilo treba. Ti so potem čisto fertik, ko starši ostarijo in začnejo rabiti pomoč. Pa tudi najglasnejši so pri razlaganju, kako so bili starši slabi do njih.
mijav mijav, 07.12.2021 ob 08:06
avtorica nič ne piše o takem dogajanju, samo da ji je mama postala odveč. Ponavadi to pišejo ravno tiste ženske, ki so se do maminih 80 let šlepale nanjo. Tako kot vidve s sestro očitno, s tem, da je sestra pri tem malo uspešnejša. Kaj ima tebe za brigat, koga ima mati prijavljenega pri sebi?
Se bi kar strinjala. Verjetno ji je mama celo življenje kuhala in merkala otroke, zdaj ji je pa vsak korak težko narediti za mamo.
Recimo moja svakinja: njena mama je celo življenje skrbela za celo hčerkino družino. Do 50 leta ne verjamem, da je svakinja kdajkoli skuhala kosilo (na dopustu je kuhal mož). Enkrat je celo izjavila, da pri njih pa ni prahu, da ni treba sesat. Potem se je oglasil tast in rekel, seveda, če jaz sesam vsak teden.
In ko je bilo treba dvakrat klicat v bolnico za mamo, je svakinja naredila cel halo, da ona ima pa službo, a naj zdaj vzame dopust, če bo treba kar naprej klicat za mamo in tako naprej.
K sreči je tašča pri 85 še čila in zdrava in ve, da mora taka tudi ostati. Da jih hči ne bo niti klicala rešilca. Kaj mislite, kdo jo je šel iskat v bolnico? Hči? Ne, ne, ne. Ona ima službo. Šla sem jo iskat jaz, ki tudi imam službo, ampak imam tudi srce.
Draga avtorica,
te zelo razumem. Nisem imela ravno take mame, je pa bila zagotovo problematična.
Svetujem ti, da ji poveš iskreno, da je bila vso tvoje življenje slaba mama in da čutiš, da te nikoli ni imela-rada. Ko začneš z njimi govoriti iskreno, se jih večina spreobrne do te mere, da vsaj razmišljati začnejo. Predvsem pa gre za to, da TI SAMA zares odrastes in se osamosvojis čustveno od matere-vampirja. To ti namreč še ni uspelo.
Gre za to, da se ves čas pretvarjas z njo – in prav to te ubija, šele potem gre zato, da nimaš časa zanjo.
Express yourself!
Če te pa skrbi, da te bo razdedinila, potem se pač distanciral in igraj in jo zavajaj, kakor je ona tebe vso življenje.
In nič se ne obtožuj, za karkoli se že odločiš. Take matere so lahko pravo zlo! In tvoja ni bila nikoli sposobna ljubezni. Ni te nikoli imela rada, le pretvarjala se je – pa se to zelo slabo.
-
Ampak vse to je proces … loti se tega strokovno – ne pomeni stvari pod tepih, ampak beri knjige etc . Ne beži od tega – delaj s tem.
se popolnoma strinjam…že že mama je ena sama ampak niso vse idealne in jaz avtorico čist zastopim.Moja recimo kritizira vse kar naredim iz dneva v dan isto poslušam..kako to ni dobro kako uno ni dobro.Smo ji hotl leta nazaj pomagat glede ureditve stanovanja in ni bilo hujšega..Da to pa ne pa kako bo pa..toliko negativizma na kupu skozi leta in leta da ni res..ornk deluje name psihično in skoz manj rada hodim k njen na obisk
Forum je zaprt za komentiranje.