Najdi forum

DOPUST

Vem da tole ni prehrana in se že v naprej opravičujem, ampak na ta forum zaide kakšna pravnica, zato lepo prosim za pomoč oz. odgovor na vprašanje:
od 8. novembra 2005 dalje sem bila na bolniški, potem pa na porodniški-torej ves čas doma…18.marca mi poteče porodniški dopust.Ker v letu 2006 nisem bila nič v službi (bolniška+porodniška) me zanima če lahko predno grem delat izkoristim dopust za leto 2006.Moja šefica pravi da ne, ker sem bila že od novembra 2005 dalje doma na bolniški in torej nisem od nov.2005 do marca 2007 nič delala.
Kaj pravite -imam pravico do dopusta ali ne.Res je da nisem delala, ampak če mi prippada, bom to koristila.
Hvala vsem za pomoč !

sicer nisem pravnica, a kolikor je meni znano, lahko koristiš dopust, tudi če si bila prej na bolniški in porodniški. Za 2005 ti je propadlo, kar nisi koristila. Za 2006 ti je propadlo 10 dni, ki bi jih morala v letu 2006 izkoristiti. Kar ti je za 2006 ostalo, pa lahko koristiš. Problem je le v tem, da si lahko ti po zakonu pravzaprav izbereš le en dan po želji, ostalo ti pa lahko šef določi, kdaj lahko greš na dopust. Torej, teoretično je možno, da boš morala it delat, potem ti bo pa šefica povedala, kdaj lahko koristiš. Ker pripada ti pa. Moraš pa izkoristit do konca junija. Če ti ne bo dala možnosti dopusta koristiti, kar je njena pravica (razen en (1) dan), potem ti mora dopust izplačati.

Upam, da sem prav razumela in prav prenesla naprej. Napiši pa še vprašanje na starševski čvek ali na starši in otroci ali pa kar pokliči na center za socialno delo ali kako podobno inštitucijo, tam bi ti morali znati svetovati.

Jaz sem imela podobno situacijo z regresom, ki ti ga tudi morajo izplačati, če si zaposlena, četudi ne delaš.

Kolikor jaz poznam tole, seveda tudi nepravnica, je točno tako, kot pravi Nosečka.
LP Mimi

lepa hvala za odgovor.Zanima me, zakaj 10 dni manj-zakaj ne celi dopust.
Pa še to, jaz bi rada dala že danes odpoved, ker ne bi rada šla nazaj delat.Imam zrihtano službo drugje.Porodniški mi poteče 18.marca,potem bi koristila dopust in vzela delovno knjižico.Ali imam možnost tako narediti, ali ne.Ali mi lahko šefica reče, naj pridem delat, potem kasneje mi da pa dopust.Ali sploh lahko ta dopust porabim in potem grem.
Še enkrat hvala za pomoč

Pa pravijo, da nismo socialna država …
Dobro se ti je izplačala tale služba, kajne MARJA1?
Upam, da ti bo v “boljši” kaj lažje in da drugi ne bodo preveč profitirali le na tvoj račun.
In da tega tisti, ki redno hodijo v službo in pridno delajo, s svojimi prispevki ne bodo pretežko plačevali …

Citirano: Zanima me, zakaj 10 dni manj-zakaj ne celi dopust

Ker po zakonu moraš obvezno porabiti 10 dni v tekočem letu, torej v tvojem primeru 2006, drugače ti tej dnevi propadejo. Ostalo pa se lahko prenese v naslednje leto (2007) in se koristi do konca junija.

A morda lahko lepo prosim citirate kateri člen zakona o delovnih razmerjih -piše da moraš porabiti 10 dni dopusta v tekočem letu.
hvala !

P….. požrešna

Preberi Zakon o delovnih razmerih. Pojdi na iskalnik, uradni list je odprt in si sama preberi.

Pa računaj na to, da ne moreš reči 18.3. da hočeš knjižico, ampak moraš dati odpoved in ti takrat začne teči odpovedni rok, katerega dolžino imaš določeno v pogodbi o zaposlitvi. Ta je običajno 30 dni, raje več, manj nikoli.

Ti pa si verjetno ena od tistih “zelo bolnih” nosečnic (jih je na tisoče),
sedaj bi pa še rada za dopust za leto, ki si ga prebila doma. Jaz pa tega ne razumem nič več.
V službo te pa pod nobenim pogojem ne bi marala. To pa niti socialna država ni več, to je popolni kaos.
Upam, da si bila poslednjič na porodniškem. Ginekologom pa zmanjkuje denarja za plače pa bodo protestirali – evo, kompenzirajte! Vse je isti fond.

Po pravilniku naše firme, ti v letu ko nisi bil v službi tudi dopust ne pripada, če pa bi delala vsaj nekaj dni v letu 2006 potem je pa druga zgodba. Dopust za preteklo leto pa tudi moramo izkoristiti do junija prihodnje leto torej, če si bila v bolniški ti pri nas ta dopust nebi pripadal! Preberi si pravilnik vaše firme !

Ne glede na kakršen koli pravilnik dopust določa Zakon o delovnih razmerjih. Če se hočeš iti vse tole, si ga moraš tako ali tako bolj zares prebrati (in ne spraševati za člene) ali pa se obrniti na odvetnika.

Stara firma ti ni dolžna dati dopusta pred odpovedjo, pozabi. (Ja, takšne smo se šli v socializmu, a že dolgo nisem slišala, da bi to komu dandanes prišlo na misel, hehe). Tudi te ni dolžna pustiti brez odpovednega roka, vse to je stvar dogovora. Če nimaš časovne prekinitve v delovnem razmerju (tj. da nimaš luknje v delovni knjižici), se ti pripadajoči dopust tako ali tako prenese na novo firmo, tudi tisti iz leta 2006 (razen 10 dni, ki v vsakem primeru propadejo). Lahko ga koristiš v novi firmi. Sicer je bolj malo firm, ki bi človeku dale dopust prvi mesec, ko ga zaposlijo, a mogoče se kakšna le najde :-), ker 30.6. ti neizkoriščeni lanski dopust tudi v novi firmi propade.

Koriščenje dopusta je stvar dogovora in če greš s firmo na nož, ne moreš pričakovati ugodnosti pri dogovoru… Po človeško je to ponavadi sorazmerni del dopusta, kolikor je zaposleni v tej firmi v tem letu delal. Zase to veš. Tudi pri sporazumnih odpovedih ni razloga, zakaj bi ena firma plačevala dopust delavcu za čas, ko bo delal v drugi firmi… po zdravi logiki je to že tako.
LP Mimi

Hja, jaz pa sem pravnica, pa ti povem, da sta ti nocečka in Mimi razložili čisto vse. Samo še dve stvari: -v novi službi ti sicer lahko priznajo dopust, ki ga pri prejšnjem delodajalcu nisi koristila, dolžni pa tega niso, pri njih ti pripada le sorazmerni del (se pravi za npr. 8-9 mesecev koledarskega leta), če ne spoštuješ odpovednega roka ima zate to lahko posledice, odvisno kakšna je firma in koliko bodo šli na nož-npr. lahko uveljavljajo izgubljeni dobiček.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close