Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Dopust v Tuniziji vs. Hrvaški

Dopust v Tuniziji vs. Hrvaški

Preživela sem krasen dopust v Tuniziji. Krasne plaže, krasno mestece, prijazni ljudje, prijazno hotelsko osebje (do nas se obnašajo povsem enako kot do denimo Nemcev, za razliko od Hrvatov). Celo nekaj malega slovenščine znajo. Korekten odnos je tisto, kar jih loči od naših sosedov. Če komuniciraš z njimi v angleščini ali francoščini, se nič ne pretvarjajo, da ne razumejo, tako kot naši sosedje.

Skratka, Hrvate je lahko z njihovim odnosom do Slovencem s podjebavanjem in pretvarjanjem, da ne razumejo niti slovenščine, niti hrvaščine, niti naše angleščine (takšne slabe izkušnje imam predvsem s Hrvaticami, s Hrvati nekoliko manj) resnično sram. Sploh me ne vleče več tja.

Skratka, fenomenalno 🙂

V Tuniziji so dojeli, da je profesionalen odnos do dela in strank edina stvar, ki zagotavlja uspeh in dohodek (denar)=preživetje. Kar je zelo pohvalno. Tako bi moralo bti povsod – v vsakem poslu in vsaki državi.

Super :-))) Marsikje sem že bil, vendar lahko edino za Tunizijo rečem, da bi z veseljem šel še enkrat. Upam, da si se tudi udeležila katerega od izletov, ker je tam kaj za videt in še posebej za doživet.

Jaz na hrvaškem nisem bil že od leta 2003, ko sem prvič obiskal tujino in kjer sem prvič resnično izkusil kaj pomeni pravi turizem in kaj pomeni biti Gost (z veliko začetnico), ko te nosijo po rokah. In to za enako, ali pa še celo manj denarja…

Kar se mene tiče, si lahko tisto “lepo njihovo” kar nakam vtaknejo…

Hvala za odzive. 🙂 Res je, jaz sem na Hrvaškem sploh od žensk doživela zelo aroganten odnos in podjebavanje, čeprav sem bila sama zelo vljudna in prijazna, celo nasmejana stranka. Ko sem se odpravljala od denimo trafike, pa sem slišala šimfanje čez Slovence … Katastrofa. Upam, da se tudi naslednje leto odpravim kamorkoli, samo da ni Hrvaška.

Hm, čudno, jaz sem se na Hrvaškem vedno čudovito imela. Pa moj znanec, ki je Slovenec, da ne bo pomote, si je v Dalmaciji zgradil hišo in je vsaka dva meseca tam. Domačini so ga praktično vzeli za svojega.

Antilopa – brez zamere, ampak s temi besedami se navadno tolažijo tisti, ki jih življenje kam dalj od hrvaške še ni poneslo…

Motiš se, bila sem tudi drugje. Nima smisla, da ti naštevam, ker si očitno že prepričan in prepričanih jaz ne prepričujem.

Lepota je v očeh opazovalca :))

No, že tale pretirano dramatičen in občutljiv odziv kaže na to, da sem še kako dregnil kamor ne bi bilo treba…

Lepota že, lepota… Odnos do ljudi, ki jim “dajejo kruh” pa niti ne. In tukaj se bodo morali naši južni sosedje še mariskaj naučiti.

No, meni je pa hrvaško morje najlepše, tudi grški otoki so lepi, samo zame tam preveč piha.
Pa sem bila kar precej naokoli, na Baliju so me motili tokovi, ko ne moreš v morje kadar hočeš, na Karibih je lepo, mirno morje, samo povsod je ta hudičeva mivka, no saj ta je itak povsod, v Californiji so preveliki valovi, Florida, Italija, Tenerifi, jpj, kakšno mrzlo morje….še bi lahko naštevala.
Jasno, da sem bila tudi v Egiptu in Tuniziji, zame je bilo oboje isto. Samo tisti hotelski kompleksi vzdolž obale, zame živ dolgčas, vse isto, povsod sama mivka, imaš jo polne gate, da ne govorim o svinjariji v mestu. Hotel 5 zvezdic, no, ja, verjetno arabskih. Sem kar težko zdržala, če ne bi bilo potovanj in kaj za videt, bi bilo bolj žalostno.
Tako sem očitno ena redkih tukaj, kateri je hrvaška obala všeč in nima neprijetnih izkušenj z domačini.
Jaz grem zato najraje kar h sosedom, pa še v avto lahko nabašem vse, kar potrebujem za svoj komfort in lep dopust, ker pri meni že samo knjige tehtajo enih 10 kg.

hja, tako je, če nekateri pričaakujejo, da bo vse kot doma, ko zamenjajo okolje. Treba se je pač sprijazniti z drugačnostjo in značilnostimi drugega okolja. Po drugi strani pa je tudi dilema ali je dolgočasno okolje ali človek, ki s seboj na dopust nosi kar 10kg knjig.

Sama pa imam večinoma slabe – s trgovci, natakarji, trafikarji, zdravniki, denimo. Sploh, kot sem že omenila, z ženskami.

“Prijazen” oz. bolje rečeno prisiljen odnos sem od Hrvatov doživela samo takrat, ko sva bili s prijateljici na morju sami, brez dedcev.

No, pa da ne bo pomote – njihove plaže, morje in mesteca so mi prekrasna, z veseljem grem tja zaradi lepot narave. Vendar doživiš res leden tuš, ko si želiš nekega normalnega komuniciranja, pa te neka Hrvatica z manjvrednostnim kompleksom v trafiki podjebava in pretvarja, ker kao ne razume nič.

Mene tam še nihče ni zafrkaval, je pa res, da zelo dobro govorim njihov jezik in morda nekateri celo mislijo, da sem domačinka. :))

Meni je bilo daleč od živega dolgčasa. Prej bi to lahko rekla za Istro ali Dalmacijo, ker sem tam bila vsako leto od malega, v Tuniziji pa sem vseeno videla veliko lepega, novega, drugačnega, pravi afriško-arabski utrip, seveda, kot si omenila, tudi grdega – onesnaženost izven centrov mestec, vendar je to treba vzeti v zakup. Konec koncev pa podobno onesnaženost vidiš tudi v opevani Hrvaški in v Italiji.

Mene tam še nihče ni zafrkaval, je pa res, da zelo dobro govorim njihov jezik in morda nekateri celo mislijo, da sem domačinka. :))[/quote]

Tudi, če ne govoriš do popolnosti njihovega jezika (kar ga NIHČE, ki ni rojen govorec, ne govori; če ne drugega, se vedno opazijo razlike vsaj v naglasu, če ne kje drugje), bi morali ohraniti korekten, profesionalen odnos do turista ter preslišati, da so te spoznali za Slovenca, do katerih imajo mnogi tako sovražen odnos. Tudi njim bi se, tudi če bi govorili pravilno slovensko (kar pa je seveda utopija, glede na njihovo maščevalnost do Slovencev), poznalo vsaj na naglasu. Poleg tega pa se ti sploh ne bi bilo treba truditi v njihovem jeziku.

Poleg tega pa ne verjamem, da ne razumejo “modre West blue” (ko sem še kadila) ali pa “Kje je WC”, haha. Sploh natakarice tam so živa katastrofa in arogantne.

Ja to je kar pogosto, da se najdejo takšne zavedni nacionalisti, ki zavoljo zavednega (mogoče zavedenega) ponosa pljujejo v lastno skledo. Eden takih je tudi ukrep/zakon, ki prepoveduje kampiranje na lastni parceli. Bil sem poleg ko so ob 5ih zjutraj vrgli družinico z nekajmesečnim dojenčkom iz prikolice jim zaračunali 1.000kun po osebi (tudi za otročka) in zapečatili prikolico…. Tak je zakon so se izgovarjali, ki ščiti “njihovu ljepu” pred nesnago….

******** [i]Ne govoriš ničesar, o čemer je vredno govoriti, če s tem nikogar ne vznemiriš. (Galvin K.)[/i]

Mi smo deset let hodili na družinski dopust v Dalmacijo vedno h istim ljudem – in ja, bili so super (saj sicer ne bi hodili, kajne), in vsi domačini na plaži (je bila bolj za domačine in turistov na njej ni bilo) tudi. Vsi pa so se strinjali, da je na splošno bonton in prijaznost tam šibka točka, ampak takšen odnos so zaposleni v trgovinah, lokalih imeli tudi do domačinov. Pišmevuhovski. Že Slovenci glede tega (še) nismo nek zgled, ampak za Hrvate smo pa profesorji.
Mene take stvari zelo motijo.
Ne pričakujem vljudnosti in prijaznosti zato, ker sem gost, ampak ker sem človek in nisem nikomur nič hudega naredila.

Fant, se hecaš ali misliš resno, da s tem, ko greš v Tunizijo zamenjaš okolje?
Saj je vse prirejeno za turiste, to sploh ni pravi arabski svet. Mene take umetne tvorbe ne zanimajo, ampak me zanima resničo, pristno okolje, življenje, tega pa doživljam na potovanjih, ne pa obkrožena s celim tropom turistov, ne vem kolkimi vodiči, zaprta v hotelskem getu.
Če pa se grem nekam izležavat, se grem pa veliko raje na hrvaško morje, ker je blizu, dosegljivo z avtom, imajo lepo obalo, senco, krasne zalive, poleg tega pa imam tam vse udobje, ki ga potrebujem za tovrsten dopust, skupaj z mojimi 10 kg knjig. Ali sem zaradi njih dolgočasna jaz ali okolje, mi je vseeno, saj sem si prišla odpočit.
Eni pač radi berejo, drugi žlampajo pir, tretjim se zdi višek dopusta popoldanski izlet z džipom po puščavi….pusti vsakemu svoje veselje in ne obsojaj in predalčkaj ljudi.
Jaz sem povedala samo svoje mnenje, da od tega, kar sem do sedaj videla po svetu, mi je hrvaško morje najlepše.

Skoraj vsako 2. leto sem bil na hrvaški obali. Obiskal sem tudi tuje dežele, med drugim Tunizijo. Ne spomnim se nobene slabe izkušnje z ljudmi iz nobenega dopusta. Res pa je, da ko grem na dopust, se ne ukvarjam z drugimi ljudmi, razen ko je to potrebno (hotel, informacije, trgovina, lokali).
Vem pa, da ljudje znajo iz muhe nardit slona in vem tudi, da se med hrvati najde kak naotesanec oziroma nacionalist, ki ne spoštuje turistov. In tudi med slovenci jih najdeš, verjetno nič manj kot na hrvaškem. Včasih je le lažje opazit druge kot sebe.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

No, mene na Hrvaško ne vleče več 🙂 Naslednje leto pa si želim odpotovati v Turčijo, Egipt ali Albanijo.

Nonia, škoda, da si v Tuniziji opazila samo geto, umetne tvorbe in onesnaženost.

No ja, kaj je žaljivo in kaj samo lastno mnenje, je odvisno od tega ali nekaj povemo mi ali kdo drug, a ne da? :-)))

Mene tudi ne in to že kar nekaj let ne; sem imela zelo slabo izkušnjo… skratka doživela sem pravo grozo … in sicer s strani “vukovarskih bojevnikov”, ki so svoje vojne travme zdravili tam v Istri 🙂

Takrat sem se odločila, da na Hrvaško pa samo v primeru, če bo šlo za življenje …. sicer pa nikoli več.:)

Nonia, – Pohvalno in se pridružujem tvojemu mnjenju.

Sama sem bila pred leti v Tuniziji, lepo urejeno, čisto, do tja kamor seže hotelski kompleks. Resnično življenje je pa revščina in otroci, ki so mi s svojim prodajanjem različnih stvari; od rož, kiča pošteno najedali živce. Hvala lepa za tak dopust, ko ti na vsakem koraku hoče nekdo nekaj prodati. Safari, ježa kamel…..ceneno.
Prijatelj se je ravno vrnil iz Tunizije in bil nad njo krepko razočaran, saj se je od let, ko je bil tudi on tam, vse spremenilo, sama komercializacija.

Letos smo bili po dolgem času spet na Hrvaškem kamor sem vzela kup knjig, ki sem jih z veseljem prebirala na plaži in odklopila možgane. Nihče mi ni ničesar molil pod nos, da moram kupiti. S kolesom smo raziskovali otoke in z nobenim domačinom nimamo slabih izkušenj.
Res pa je, da je , da se sila imenitno sliši, če si bil kje v tujini na dopustu.

Banalni primer zaradi katerega mi je hčera nekaj let nazaj dvignila pritisk.
Sošolka je bila s starši na dopustu v Egiptu in potem pride moja “damica”iz šole domov in me sekira, zakaj pa mi ne gremo tja na dopust. Zakaj gremo pa mi “samo” na Slovaško in Poljsko, Črno goro….
Sem ji odgovorila, da je pač lepo, če so šli oni v Egipt in da so verjetno veliko videli.
Nakar mi hčera pove, da je samo sošolkin oče šel na različne fakultativne izlete, Kairo, piramide…..ker bi bili za ostale družinske člane to predragi. Tako so ostali bili v hotelu in se namakali v bazenu in da niso nič videli.
Vse to lahko jaz počnem doma za minimalni strošek, samo imenitno ne bo slišati.

Vsak si izbere dopust po svojem okusu in po svojih finančnih zmožnostih, konec koncev je tudi Slovenija zelo lepa in je mnogo lepih kotičkov za katere se nam niti sanja ne , da obstajajo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close