dopust hrvaška
Hej!
Sva z kolegico lansko poletje preživeli kar precej aktiven dopust na Hrvaškem. Začeli sva v Plitvicah, tem preživeli en dan, popolnoma navdušeni nad zelenimi jezeri in čudovito naravo. Na enem mestu sva ostali največ tri dni. Ogledali sva si še Kornate (noro lepo), Slapove Krke, (tudi krasno), mesta Dubrovnik (brez besed), Korčulo, Hvar (zakon), Bol (malo hrupa za nič, razen, če si navdušena nad surfanjem), Split, Makarsko (oboje priporočam). Hrvaška obala je noro lepa, občutek, ko se kopaš pri 30 stopinjah in ob tem opazuješ gore, ki so le par kilometrov vstran. Imaš kar nekaj možnosti za kombinacijo hribov in morja. V Makarski so organizirane ture na Biokovo, pa tudi iz vseh ostalih mest se da priti na bližnje hribe.Skoraj ne vem kaj bi najbolj izpostavila, vse ima neki svoj čar.
Lep pozdrav!
T.
Na Plitvicah kopanje ni dovoljeno, kolikor mi je znano. Kopali pa smo se na slapovih Krke, ki so zame še lepši kot Plitvice. Za kamp ne vem, verjetno je kje, vem pa da vsaka hiša oddaja sobe… Omenim naj še mesto Starigrad, ki se nahaja “blizu” Zadra. Samo mesto ni nič posebnega, tipično obmorsko mestece, je pa izhodišče za planinarjenje saj se nahaja neposredno pod narodnim parkom Paklenica.
Na slapove Krke skreneš v ŠIbeniku z magistrale v notranjost, smer proti Drnišu, Kninu. Do slapov Krke ni ravno daleč od Šibenika, jih je pa lepo videti. Kopanje v juniju? NImam pojma, tudi ne vem točno kateri mesec sem bila, v glavni sezoni vsekakor, vem pa, da je bila voda bolj topla kot morje. Je pa to tako-ni kopanje kot v morju, niti ni tako kot kakšno naše veliko jezero. Je bolj namakanje, osvežitev, če je vroče.
Veš, Dalmacija je cela taka, da lahko najdeš samoten kotiček, razen makarske riviere v sezoni, ki je znana po najlepših plažah. Mislim pa, da junija ni problema nikjer.
Če greste š šotorom pa itak…že ko se pelješ se pač ustaviš in greš pogledat, pa vidiš, če ti je všeč. Edino malo več časa rabiš ali pa tudi ne…, kot, če imaš nekje plačano namestitev in greš direktno proti cilju.(ki ti je pač všeč ali pa ni).
Meni osebno je tudi zelo všeč Pelješac in njegova riviera.( se pa pelješ še od odcepa z glavne magistralne ceste 50 km). Če tam nič ne najdeš greš recimo lahko tudi s trajektom (10 min.) čez na Korčulo. Od Starigrada do Cavtata, ki je tudi čudovito mestece najbolj južno je toliko lepih kotičkov, da jih je težko našteti. To je treba videti.
Jaz sem v Omišu bila enkrat ene tri dni. Se je dalo dobiti apartma v glavni sezoni brez problema. Je pa tudi zelo simpatičen kamp praktično v centru mesta. Zanimivo si je ogledati izvir reke Cetine, ki se potem v Omišu izliva v morje, zato je morje tam nekaj hladnejše. Lahko se gre tja z avtom ali s čolnom.No, meni je mesto že ko sem se peljala že prej samo mimo, ostalo v tako lepem spominu, da sem potem šla načrtno tja naslednje leto. Okusi so pač različni…
Forum je zaprt za komentiranje.