domači prijatelj
Hej,Kety!
Domaci prijatelj je res dober in pri nas je vedno skatla tega,saj imajo radi otroci za tocanje v kakav,odrasli pa h kozarcu vina.
Imam dva recpta:eden je s pecilnim praskom,drugi pa iz piskotnrga testa,brez pecilnega.Razlika je v kolicini moke;kjer je moke vec,je dodan
pecilni.
Domaci prijatelj – preprosti
2 jajci,14 dag sladkorja,10 dag zrezanih orehov,10 dag rozin,limonina lupinica,20 dag moke,malo manj kot 1/2 pecilnega praska.
Opomba: jaz delam s 3 jajci in temu primerno zvecam kolicino sladkorja in moke(21 dag sl.,28 dag moke in tudi orehov vec).
Rozine raje spustim,ker se tiste na vrhu rade zazgejo;zato dam pa se lesnike,mandeljne.Cimvec je tega,boljse je.
Jajci in sladkor mesamo(z mikserjem),da se masa lepo zgosti in naraste.
Nato dodamo se ostale sestavine(brez strojcka-s kuhalnico).
Iz mesanice naredimo na pomokanem pekacu tri ali stiri 4 cm siroke strucke in jih specemo pri srednje vrocini.
Samo malce ohlajene strucke narezem na tanjse rezine in jih se enkrat
popecemo,da se malo zarumenijo. Ko so ohlajene,jih dam v kovinsko skatlo.
Testo ni pretrdo,zato strucke oblikuj kar z valznimi rokami ter s pomocjo zlice; med njimi pusti razdaljo,ker se se malo razsiri.
Piskotnrerezine z orehi ali mandeljni
14 dag sladkorja,2 jajci,14 dag moke,14 dag polovick orehov ali mandeljnov,limonina lupinica
Sladkor mesamo z jajcema,da se zgosti,nato dodamo moko,lupinico in orehe.Testo specemo v namazanem in pomokanem modelu(ozji in podolgovat).Naprej kot zgoraj.
Nekateri narezejo sele drugi dan. Meni se zdi takoj ohlajeno boljse.
Je pa se en recept Cantucci iz Toscane,kjer je v masi tudi maslo in celi mandeljni.Znana dobrota.Je tudi recept na teh straneh. Bom pokukala.
Lp Babi
Jaz dodam še eno nasekljano jedilno čokolado, v testu pa količino sladkorja malo zmanjšam. Kar se tiče rozin, ki se na vrhu rade zažgejo, se da pomagati tako, da testo pred pečenjem pogladiš z vlažnimi rokami in tako rozine potisneš v testo.
Še bolj učinkovita možnost je, da testo pokriješ s peki papirjem ali alu folijo, tako da med peko samo malce porjavi.. tedaj se rozine garantirano ne zažgejo.
Jaz pečem nekje 30 min pri 180 stopinjah in nikoli ne pečem še enkrat. To naredi le, če res želiš da bodo domači prijatelji zelo suhi in trdi.
Lep pozdrav
Andreja
Hej,Andreja! Samo malo te bom popravila.Jaz prijatelje delam na zalogo in zato vedno se enkrat popecem,kot pise v knjigi. Zanimivo je to,da so potem te rezine nic trde,ampak krhke kot dober piskotek.Ko ga ugriznes,se v ustih razdrobi,ce ga pa pomocis v kakav,se cisto zmehca.
Prijateljica samo nareze in nic ne popece;njeni postanejo res suhi in trdi
kot star kruh. Tisto rahlo pecenje rezin do zarumenitve nekako zasciti pred
nadaljno izsusitvijo. Seveda so potem spravljene v lepi kovinski skatli,namenjeni prav temu. Take so moje izkusnje. Ce pa misli Kety pojesti takoj,jih res ni treba se enkrat popeci.
Kljub gladitvi z vlaznimi rokami, mi rada kaksna rozina prileze na vrh.
Sicer pa damo v testo, kar zelimo.Sem ze dala narezane marelice, kandirano sadje,pinjole… Pozdravcek Babi
Zdravo Babi
Moram priznati da res nisem nikoli poskušala prijateljev še enkrat zapeči pa jih delam že kakšnih 10 let. Jaz jih naredim toliko, da je ko dam peči poln velik pekač in jih pride za kakšnega 1.5 kg. Toda zmeraj zelo hitro zmanjkajo, nekje v dveh-treh dneh. Vsekakor so to najbolj priljubljeni keksi v celi moji družini. Morda zato ker so zelo bogati, niso nič umetelni, okus pa je fantastičen. Jih pa ne pečem preveč rada, saj že rezanje orehov in čokolade traja vsaj pol ure. Poleg tega končno testo, to je ko dodaš orehe, rozine in čokolado, naredim na roko, kar je precej težaško delo, saj je testo trdo in da ga je dosti. Je pa dobra vaja za panettone :).
Babi želim ti tako lep dan kot je moj. In moj je krasen, že zato ker imam za danes popoldne v planu orehovo potico..rozine se že namakajo v rumu in orehi čakajo na mletje.
Andreja
Hej!
Tudi pri nas so ti prijatelji vedno na zalogi namesto kupljenih piskotov.
Ker jih ima hcerka zelo rada, v Angliji kar pecene v strucke zamrznem in potem jih odtaja,nareze in se malo popece.Tako si pomaga,da jih ima se dlje casa.Takrat jih naredim tudi iz vsaj kilograma moke. In prijatelji to imenujejo kar “bread” in zatrjujejo,da je slovenski kruh najboljsi.
Tudi tebi zelim ob peki lep disec dan Babi
Forum je zaprt za komentiranje.