domača paradižnikova omaka/mezga
Jaz naredim takole in je zelo dobra:
V litoželezno posodo dam najprej narezano čebulo, potem feferone-nepekoče-, nazadnje veliko paradižnika. Vse skupaj zalijem s cca 4 dcl vode. Dodam baziliko, lahko tudi origano…vse skupaj kuham 2 uri.
Ocedim odvečno tekočino, spasiram s paličnim mešalnikom. Dodam sol in sladkor, kuham še cca 15 minut.
Vložim v oprane tople kozarčke, dobro zaprem, prevrem še 1x v vodi. Zavijem v rjuho, da se počasi hladi še dva dni. Je super in vedno uspe.
Podobno delam še sataraš, le da dam namesto feferonov, papriko. Pa na grobo vse skupaj narezano, nič pasirano. Je odlično za dodat k omakam iz mesa. Lahko pa tudi z jajci ali pa s tuno.
Lep pozdrav in naj ti dobro uspe;)
jaz sem ga enkrat delala, ampak sem improvizirala in recepta nikoli zapisala (na žalost)
za ketchup moraš iz paradižnikov izstisnit semena, ostalo sem jaz spasirala čez mašino, ki odstrani lupine…..potem sem to kakšno uro cmarila na lahnem ognju, dodala sol, sladkor ….tudi gorčico lahko dodaš
Če imaš viške paradižnika si le daj duška in eksperimentiraj……začni s spasiranim paradižnikom, sladkor in sol sta obvezni…..sama boš vedela kdaj si dosegla želeni okus oz, približek tega, kar želiš
veliko sreče pri eksperimentiranju:)
če pa želiš mezgo za dodajanjem jedem…potem pa isto….istisni semena iz paradižnika, spasiraj in po želji zgosti na lahnem ognju…brez soli in brez začimb…..pakiraj čim manjše kozarčke, ker verjetno ne boš dodajala konservansov.
Kupili smo strojček (sokovnik) za paradižnik (dela ga en privatnik nekje iz Borovnice- dobiš kje na sejmih). Rdeč paradižnik premelješ preko tega strojčka, da iztisne vsa semena in kožo. Na cca 2,5 l mezge dodamo čajno žličko sladkorja in soli. Daš v nizko in široko posodo, da hitreje izpareva voda in kuhaš toliko časa, da se mezga zgosti. Oprane kozarčke in pokrovčke daš še v pečico na 125, da se dobro sterilizirajo in z omako napolniš še vroče kozarčke. Pustiš v odeji, da se počasi ohladi. Garantirano se noben kozarček ne pokvari.
Uporabiš za testenine, pice, golaš,…. vendar ko odpreš kozarček, ga moraš v enem tednu porabiti.
Dobro jutro.
Paradiznikova mezga naj bi bila res sila enostavna zadeva. Pravijo…. zato sem si vzela na “easy” to pripravo (paradajz, olupila, pokuhala da je zavrelo, spasirala, žlica sladkorja žlica soli, kozarčki, nazaj na šporget da je vrelo 10 minut – počasi ohlajanje pod deko). Vmes smo pa še lepo kosilo pojedli, se pravi: easy pripravo sem vzela zares: delala usput.
Včeraj pa vse vrgla stran,…. je zavrelo 🙁 ((ena čudna bela tekočina je pogledala ven, pokrovčki napihnjeni)
Kaj sem naredila narobe? Hvala za nasvete…
Forum je zaprt za komentiranje.