Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Domača marmelada

Domača marmelada

Pozdravljeni,

rada bi skuhala domačo marmelado zato vas prosim za pomoč.

Kateri sladkor z dodtkom želina za kuhanje marmelade 2:1 je ok? Ali je bolje (bolj zdravo) kuhati marmeladko z navadnim sladkorjem?

Pa še če imate kakšen recept prosim.

Hvala.

Marelično marmelado naredim takole:
marelice razkoščičim, narežem na četrtine oz. še na več koščkov (odvisno, kako so velike in ali imate radi v marmeladi koščke marelic ali ne), posujem s sladkorjem (lani sem na 1kg marelic dala 1kg sladkorja, pa je marmelada malo presladka, prejšnja leta je bila pa dobra; sladkor je potreben zaradi konzervansa, ampak verjetno ga je lahko tudi manj – bo katera bolj izkušena kuharica povedala) in pustim stati čez noč. To potem kuham na majhnem ognju (s stalnim mešanjem), dokler ni več marmelada, ko es shladi, tekoča (daš jo en špljuk na krožnik in se hitro shladi).

Slivovo sem delala pa po receptu na tem forumu – v pečici. Bila je zelo zelo dobra in tudi brez vsakih konzervansov razen navadnega sladkorja. Je pa malo več dela. Poskusi poiskati z iskalnikom, je pa bilo obdelano vsaj dve leti nazaj.

Helena

Hehe, Helena, meni se pri tisti slivovi marmeladi v pečici zdi še največ dela z brskanjem po iskalniku :-)) Hecno, kako različno zaznavamo. Slive razkoščičiš (to jih moraš tako v vsakem primeru), nadevaš na velik nizek pekač od pečice, vklopiš, malo kasneje cel pekač posuješ samo z 10 dag sladkorja in to je vse delo. Čez 2 uri vzameš pekač iz pečice in z žlico preložiš v kozarce (to moraš tako v vsakem primeru). Nobenega pasiranja, mešanja, stanja pri štedilniku, preizkušanja… marmelada pa je odlična, takorekoč 100% sadje. Morajo pa biti slive zrele seveda.

Maja, lahko vzameš navadni sladkor in sama dodaš vrečko Želina. Lahko vzameš želirni sladkor, ki ima želin že prizmešan med sladkorjem.

Kar se mene tiče, raje vzamem navadni sladkor in sama odločam, ali bom in koliko Želina bom dodala. Želiranje je malo odvisno od vrste in zrelosti sadja. Takorekoč v vsako marmelado dodam limonin sok, ki tudi (naravno) pospešuje želiranje. Če imam, enako v skoraj vsako marmelado dodam malo rdečega ribeza, je močan pospeševalec želiranja, ima veliko pektina. Če bom le ujela pridelek pri prijateljici, ga bom prav v ta namen več zamrznila in ga potem jemala ven, ko bom kuhala kakšno marmalado.

LP Mimi

oj
jaz kuham marmelado iz češpelj, na kg dam 70 dkg skadkorja, brez vsakršnih dodatkov in mi ostane tudi do 2 leti nepokvarjena.

Jaz delam tako kot MimiN, marmelado v pečici, toda brez sladkorja. Odlična po okusu in se 100% ne pokvari. Pa še zdrava po vrh vsega. :-))

Julija

Mimi,
ko berem zdaj recept, je res enostavno 🙂 V spominu imam neko mučenje same sebe s to marmelado (seveda samo pri delanju, ne pri jedenju :-)). Kaj vem, kaj sem čarala.

Helena

Ali delate v pečici tudi ostale marmelade, ne samo slivovo? Na enak način?
Na koliko stopinj pa se peče? Zaprta vrata? Ko dodaš sladkor, premešaš?

Hvala!

Za navadno marmelado ne dam nikoli več kot pol kilograma sladkorja na kilogram sadja, za slivovo celo samo 30 dag sladkorja na 1 kg sadja. Želin dodam po potrebi. Nikoli ne uporabljam želirnega sladkorja.

A kdo dela marmelado v kruhomatu?
Ali je možno kombinirat želirni in navadni sladkor in kuhati dlje od tistih 5 minut? Npr. bi dala 1 kg sadja in 30 dag želirnega sladkorja in 30 dag navadnega sladkorja – stresla v kruhomat in pustila, da naredi svoje. Mi to kdo odsvetuje ali svetuje drugače?

Jaz delam slivovo v kruhomatu, od kar ga imam. Na 1kg sliv dam pribl 2 veliki žlici sladkorja in kuham eno rundo in pol (pri meni je to ura in pol). Pride zelo dobramarmelada, ne vem pa, koliko je obstojna, ker sem slive dala v skrinjo in marmelado kuham sproti.

Helena

Za domače marmelade je vpisanih kar nekaj receptov, če pošičeš z brskalnikom imaš dovojl dela za celo poletje :-))

Res se splača pobrskati.

Tudi o kuhanju v kruhomatu smo že kar nekaj napisale.

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

A lahko marmelado delaš v kateremkoli kruhomatu?

A mi lahko napišeš cel postopek, jaz sem v marmeladah čisti analfabet:

Loni, si mislila tole slivovo v pečici? V tem primeru lahko skopiram, kar smo o tem govorili na forumu. Res je super marmelada, lani ni bilo sliv, upam, da letos bodo.
LP Mimi

Slivov džem v pečici
Menda to marmelado na jugu imenujejo pekmez. Pri nas se pojavlja izraz povidl.
Varianta: Slive opereš, osušiš, razkoščičiš in razpoloviš. Na 1 kg sadja dodaš 10 dag sladkorja (samo 10-15 dag, lahko je rjavi sladkor). Daš v pečico na 300°C, dokler ne zavre, potem znižaš in pečeš na 200°C približno 2 uri, dokler ni primerno gosto. Sladkor dodajaš postopoma. Prvih 30 minut pečeš brez sladkorja, nato dodaš ½ odmerka in premešaš, čez 30 minut preostali sladkor. Na koncu dodaš cimet in malo mletih nageljevih žbic, lahko tudi “špric” ruma. Napolniš kozarce in to je to.
 Jaz marmelado na koncu spasiram s paličnim mešalnikom.
 Surove slive lahko že na začetku sesekljaš.
 Slive so skoraj cele-nekako posušene in če so sladke, resnično ne potrebujejo veliko sladkorja.
 To je recept za resnično zdravo marmelado, čisto nekaj drugega kot industrijske marmelade ali marmelade 1:1 z želirnimi sredstvi.
Varianta povsem brez sladkorja: naredila sem jo; dobro je, če jo polniš v manjše kozarce, saj se odprt kozarec prej pokvari.
Varianta Stanka: Slivam pobereš koščice in sesekljaš, velikost po želji. Daš v pekač in v segreto pečico 220-250°C. Ko zmes zavre, znižaš temperaturo na 180°C in pustiš, da se zgosti. Pazi, ker je hladna marmelada še malo gostejša. Lahko delaš brez sladkorja (to smo potem najprej porabili in hranili v hladilniku), lahko pa ga malo dodaš, 10-15 dag na 1 kg sadja. Seveda lahko slivam že na začetku pečenja dodaš cimet, klinčke, kakšno jabolko, rozine, narezano suho sadje. Slive vzemi čimbolj zrele, da so zelo sladke in če dodaš tudi rozine, se nihče ne bo mogel pritoževati, da je premalo sladko.
Varianta Julija: Slive opereš, razkoščičiš in zrežeš na četrtinke. To daš v pekač, malo poravnaš in pečeš v pečici na 180°C cca 2 uri oz. dokler zadeva ne postane mazava. Izpareti mora voda. Marmelado potem nadevaš v kozarce in pustiš, da se ohladi, da se po vrhu naredi skorjica. Le-ta preprečuje, da bi se marmelada pokvarila. Nato kozarce zapreš in shraniš v hladnem prostoru. Drži celo leto ali tudi dlje, če je prej ne zmanjka. Je pa zelo okusna, tako sladko kisla.
Varianta breskve: V pečici se zelo dobro obnese tudi marmelada iz breskev, le da pri teh jaz dam 40 dag sladkorja na 1 kg sadja, včasih pa dam nekaj želirnega sladkorja, npr. tretjino.

Mimi N. mene samo zanima v kakšni posodi se ta marmelada kuha oz. peče v pečici? Ali se nič ne zažge in ali nič ne “šprica” po pečici?
LP

Jaz sem jo dala kar v ta velik nizek pekač, ki je priložen pečici, ravno 2 kg izkoščičenih sliv gre noter, tako da so lepo poravnane v eni plasti. Najprej se segrejejo, kožica malo popoka, sam se nateče sok, sam se zgosti oz. izpari. Na koncu že vidiš, če se začne po robovih preveč žgati, da je dovolj.

Nič ne vem, da bi kaj posebej špricalo. Vsaj nobenega posebnega čiščenja pečice se ne spomnim. Pa to bi se zagotovo, če bi bilo hudo :-))

No, pekač sem gotovo malo pustila z natočeno vodo, da se je po robovih odtopilo, vendar se tudi ne spomnim kakšnega posebnega drgnjenja.
LP Mimi

Kot dodatek opz. začimbe pa jaz dodam vanilijev strok, klinčke in cimetovo palčko.

Jaz pa dam najvec 50 gr sladkorja na kilo sadja. Ze tako mi je presladko, ampak manj ne upam dati. Nikoli ne dodajam zelinov ipd., dam pa limonin sok in ce so limone bio tudi lupino. Da super okus. Kuhala sem letos ze cesnjevo in jagodno marmelado na ta nacin in ne ena ne druga nista pretekoci. Predvsem pa se drzim za vse sadje istega pravila: sadje pokuham, dodam limono, nato sladkor. Najvec kuham 1 uro. Brez prevelikega kompliciranja in uspeh je zagotovljen. Seveda, vse je potem stvar okusa.

Lp
Barbara

Moram se pohvalit!
Včeraj sem naredila češnjevo marmelado, in to v dobre pol ure 🙂 in je super uspela…. Uporabila vrečkico: oranžno rumena dr. Oetker Gelfix extra 2 v 1 – dala 1250g razkoščičenih zrelih hrustavk (mmm), pol kg sladkorja in to vrečko… Uspeh zagotovljen!
Ne glede na dodan prašek (malo kemije) sem vesela, da sem naredila svojo prvo marmelado! (dala jih v prazne frutke, hippe – ene 10 kom)…. Jupi! Ko bom večja, bom poskusila še čisto natur… brez vrečke… ampak ne vem, če bo ratala in če bo dolgo obstojna… Mi marmelade bolj slabo jemo… ampak zdaj domačo vendarle bomo.

Zdaj me pa zanima – kje jih skladiščiti, kako dolgo je to uporabno – do zime???? V bloku, v sedaj toplem stanovanju – brez shrambe, klet je v kleti (predaleč?).
Za zdaj sem jih spravila v hladilnik.

Jaz sem prejšnji teden prvič delala češnjevo marmelado. Na dobre tri kg češenj sem dala kilogram sladkorja, dve vrečki želina in vrečko in pol nalistanih mandljev. Njamiiiii.

****************************************** Izgubljen je dan, ko se nisi smejal.

Skivnost pri sladkanju je tudi sol(jaz uporabljam solni cvet). Ko sadje dušimo mu na 1 kg sadja dodamo ščep soli, na ta način sadje odda svoj lastni sladkor, zato ga je potem potrebno manj dodajat. Jaz jo kuham naravno, 2 dni, prvi dan dušim, nato stoji cca 24 ur da izhlapi tekočina in se lastno osladka, naslednji dan zopet dušim in sladkam-z rjavim sladkorjem. Marmelada ima zelo naraven okus po sadju, zdrava in odlična.

Vanja, vem, da je hudič v blokovskem stanovanju. Sedaj z lepo shrambo v hiši mi je lahko govoriti, vendar sem toliko preživela po blokih, da vem.

Marmelada bi naj bila konzervirana in zaprta brez dostopa zraka, tako da zunanja temperatura naj ne bi imela več takšnega vpliva. Jaz bi jo dala kar v omaro v kuhinji, v kakšen oddaljen kot kje zadaj pri tleh. Tudi v trgovini jih imajo zložene kar na policah, v bistvu na sobni temperaturi. V hladilniku bo hitro zmanjkalo prostora. Če boš nakuhala več marmelade in če imaš kakšno klet (četudi je oddaljena, lahko celo pri kakšni mami doma), lahko glavnino spraviš tam in si prineseš v stanovanje po pet, šest kozarcev.

Obstojnost? Po moje bi moralo biti celo leto. Bolj so problematične marmelade čisto brez sladkorja, tiste znajo prej zavreti oz. se skisati. Če si kuhala s sladkorjem (tudi 1:2 je v redu), po moje ne bi smelo biti problema.
LP Mimi

Prvič bom kuhala marmelado in tukaj sem najdla vse potrebne informacije.HVALA VSEM

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close