Dodatek za pomoč in postrežbo
Sem še le v fazi zbiranja informacij. Na spletni strani Zpiza sem prebrala, da ta dodatek priprada upokojencem, ki sami ne zmorejo v celot oz. delno opravljati:
če se uživalec pokojnine ne more samostojno gibati v stanovanju in zunaj njega, se samostojno hraniti, oblačiti in slačiti, se obuvati in sezuvati, skrbeti za osebno higieno, kot tudi ne opravljati drugih življenjskih opravil, nujnih za ohranjanje življenja.
Moja babica, sicer večino še zmore (oblačenje, umivanje) vendar npr. rabi včasih pomoč pri vstopu/izstopu iz banje, nošenje drv, spremstvo po nakupih (pomoč pri pregledu stvari in nakupovalnem seznamu, spremstvo zaradi zmedenosti – založi denarnico, pozabi kaj, težko nese vrečke), spremstvo k zdravniku (ker se izgubi ali zmede), razporejanje in jemanje zdravil (vsak dan ji dam v dozirnik), tudi kuha čim manj sama, saj je 2x že pozabila ugasniti plin po kuhanju, pospravljam in čistim jaz. Drugače še normalno hodi na sprehod, vendar v spremstvu sosede. Drugače ima sicer težave in tudi precejšnje bolečine, vendar jih premaguje z zdravili, mazili, povoji, nekatere dejavnosti je pa opustila – vrt, obešanje perila. Občasno pri hoji uporablaj pomagala, če se tisti dan slabo počuti oz. ima bolečine.
Menite je ta starostna oviranost in težave, že dovolj za delni dodatek, ali mora biti oviranost še večja. Ker stanje se ji slabša, sama se težko vozim vsak dan 50 km v eno smer, lepo je pa, da sosedi za pomoč kaj primaknem oz. kmalu bo treba kakšno pomočnico iz CSD za pomoč na domu.
vsekakor oddaj vlogo takoj + vsa zdravniška potrdila (pokliči na ZPIZ kaj točno rabiš), v naši familiji smo čakali na 2 odločbi toliko časa, da sta človeka prej umrla 🙁
kar se tiče pomoči na domu se pozanimaj na v bližnjem domu za ostarele, ker imajo službe, ki to urejajo (pomoč na domu tako higiena človeka, kot čiščenje doma), občine pa nekaj subvencionirajo, odvisno iz kje ste, Ljubljana je zelo radodarna.
verjetno niste oddali vloge[/quote]
Tako bom napisal.
Moj tast, še relativno mlad, no preko 60, možganska kap, nepokreten, paraliziran po desni strani, je pa levičar in lahko sam je, če mu kdo nareže in da na krožnik.
Ne more sam niti dolgo sedeti v vozičku, plenice na sebi, je dobil najnižjo vsoto dodatka za pomoč in postrežbo.
Poskusite, vso srečo
Tako bom napisal.
Moj tast, še relativno mlad, no preko 60, možganska kap, nepokreten, paraliziran po desni strani, je pa levičar in lahko sam je, če mu kdo nareže in da na krožnik.
Ne more sam niti dolgo sedeti v vozičku, plenice na sebi, je dobil najnižjo vsoto dodatka za pomoč in postrežbo.
Poskusite, vso srečo[/quote]
Jaz bi vsake pol leta oddala novo vlogo.
Sramota!
Poskusite še enkrat!
Tako bom napisal.
Poskusite, vso srečo[/quote]
ja, evo, tko je to pri nas….
Forum je zaprt za komentiranje.