Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek dodatek na delovno

dodatek na delovno

Prosim za pomoc!

Ali je delodajalec dolzan izplacati dodatek na delovno dobo? In drugo vprasanje: kako si lahko izracunas dolzino letnega dopusta-kje dobiti podatke. Gre za gospodarsko dejavnost.

Hvala za informacije.

Če se ne motim, dodatek na delovno dobo še obstaja. Kar pomeni, da bi ti ga delodajalec praviloma moral izplačati. Tvoja odločitev pa je, ali boš to pravico uveljavljala (preko sindikata, pri inšpekciji, na delovnem sodišču itd), ali pa se boš sprijaznila s par procenti manj in obdržala službo.

In zdaj se bojo spet našli teoretiki, ki bojo pametovali o zakonsko določenih pravicah. Bla bla. Edina pravica v resničnem življenju je pravica tistega, ki ima denar. V tem primeru je to delodajalec.

O dopustu pa tudi ni vse tako zelo jasno. Zakon določa samo, da ne sme biti krajši od 4 tednov – torej 20 delovnih dni, če delaš od pon. do petka, oz. 24 delovnih dni, če delaš tudi ob sobotah.

Ne vem pa, ali je že bilo spremenjeno izhodišče v kolektivnih pogodbah – torej, ali se dodatni dnevi prištevajo k 20, ali je izhodišče še vedno 18, pa če z dodatnimi dnevi ne dosežeš 20, se ti kljub temu prizna 20.

Po zakonu ti pripada namreč po 1 dan za vsakega otroka do 15 let in (se mi zdi) 2 dni za starost nad 50 let. Kolektivne pogodbe pa določajo tudi dodatne dneve glede na delovno dobo.

Zdaj smo pa spet na začetku. Če ti delodajalec določi 20 dni dopusta, ti si pa izračunaš, da ti pripada več, imaš dve možnosti: … … (beri še enkrat prvi in drugi odstavek)

Hvala za odgovor. No, saj mislim, da se bo dal vse zmenit. Samo sem ravno zamenjala sluzbo, moj delolodajalec pa temu tudi ni najbolj kos. Oba se uciva. Hvala!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close