Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Dobrote z žara

Dobrote z žara

Tale polenta, pečena na žaru, me je zamikala, da vas vprašam, kaj vse pripravljate na žaru. No, jaz na polento nikoli ne bi pomislila…

Mi smo klasiki: čevapčiči, kareji, svinjski vrat (ta je še posebej dober), perutničke, hrenovke, seveda tudi ribe… Meso prej mariniramo. Zraven pa pečen krompir, paprika, bučke, melancane…

Kaj še pečete zunaj?

MI pečemo na plošči, in sicer bučke, ostrigarje, šitake, ribje fileje, pa razno meso, kruh

Lp, Maja

Poleg vsega naštetega še gobice: šampinjone, jurčke, najbolj njami pa so nam sivke (golobičke). Polento pa sicer še nismo poskusili speči na žaru, jo bomo pa ob prvi priložnosti. Mi sicer ne pečemo na klasičnem žaru, temveč na kamnu (marmorju), jedi so zelo sočne in nič mastne. Najraje pa imamo ribe in lignje pa zelenjavo (bučke, papriko)…….. mmmmm, kar sline se mi cedijo……….

Vse zgoraj omenjeno, pa še improvizirano zadevo, ki je na koncu postala zaželjena (in na piknikih zahtevana) dobrota: mortadela! In sicer bolj debelo rezino vsak začini (ali sploh ne) po svoje in jo vrže na žar.

Včasih pa meso (po novem tudi mortadelo) narežemo na koščke cca 3 cm, na večje kose narezane melancane, bučke, paradižnike, čebulo, paprike….vse hop na žar, malo premešat, in dol. je fino.

Vse sorte, kot že zgoraj omenjeno. Kar pa nisem zasledila, je pa pri nas vedno za uvod “pasja radost” – navadna salama. Nabodemo jo na palčke kot ražnjiče in spečemo na žaru. Je dobro. Naredimo tudi mešana nabodala ali pa samo zelenjavna. Na zelenjavna nabodemo šampinjone, mlade čebulice, paprike,bučke, vmes panceto. – Na robu žara spečemo tudi bučke, jajčevce, papriko, šampinjone. Ko je popečeno, posolimo, dodamo česen, balzamični kis in peteršilj. To zelenjavo v hladilniku lahko hranimo nekaj dni, je zelo dobra.
LP

naredimo krušno testo, ga ovijemo okoli palčk, pa hop na ogenj… dobro!

mmm..kako sem lačna…zadnji čas, da odletim iz službe domov:))

Sicer pa …nekaj ste pozabili, kar je meni tako njami…JETRCA …potem jih pa posolim, pa frišne čebule zraven..

****************** Andreja, zavarovalni zastopnik 051-399-125

Melancani in bučke, čevapi…
Lani pa sem jedla vitlof pečen na žaru, poleg pa omako iz gorgonzole.

Mi pečemo na žaru (pravem) ribe, hrenovke, vratovino, piščančje ražnjiče, bučke, krompir, koruzo,…….
Zelo dobri pa so kruhki, katere namažem z mešanico olivnega olja, peteršilja, česna, soli ali začinke. Ponavadi gre na pikniku najprej po teh kruhkih. Poskusiste, ne bo vam žal.

Dober tek in lepo pozdravljeni.
Karmen

… in gor se rezina popecenega jajcevca:) Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close